in

En tartışmalı kedi ırklarından biri: Munchkin

Munchkin kedisi en farklı görünüme sahip kedi ırkları arasında yer alıyor. Kısa bacakları ve uzun gövdesi nedeniyle “sosis kedi” olarak da anılan bu kediler ne yazık ki popüler kedi cinslerinden biri. Ne yazık ki diyoruz zira Munchkin kedilerinin kısa bacaklarla doğmasına sebep olan genetik mutasyon aynı zamanda bu kedilerin birçok hastalığa da yatkın olmasına yol açıyor. Munchkin kedileri tam da bu yüzden dünyanın hem en popüler hem de en çok tartışılan kedi ırklarından biri durumundalar. Birçok kuruluş bu kedilerin üretilmemesi gerektiği görüşünü savunuyor, ancak tıbbi verilerin bu kedilerin açıkça acılı bir hayat süreceğini ortaya koymasına karşın üreticiler Munchkin kedisi üretmekten ve insanlar da bu deformasyonla dünyaya gelmiş kedileri satın almaktan vazgeçmiyorlar.

Munchkin kedisinin kökeni

Munchkin kedileri ilk olarak İkinci Dünya Savaşı’ndan önce İngiltere’de ortaya çıktı ve “kanguru kedileri” olarak biliniyorlardı. Savaş yıllarında bu kediler o kadar az görülmeye başlandı ki çoğu kişi ırkın tamamen ortadan kalktığına inandı.

1983 yılında bir müzik öğretmeni olan Sandra Hochenedel Louisiana’da iki hamile kedi buldu ve birini tutmayı başardı. Hochenedel hamile kediyi sahiplendi ve Blackberry ismini verdi. Blacberry’nin yavrularının bir kısmı kısa bacaklı olarak dünyaya geldi ve böylece ırk tekrar sahneye çıkmış oldu.

Munchkin kedisi fiziksel özellikleri

Munchkin kedilerine kısa bacaklarını veren gen, homozigot bir öldürücü gendir, yani bir Munchkin kedisi embriyosu hem anneden hem de babadan bu genlerden alırsa bu embriyonun hayatta kalamayacağı anlamına gelir. İki kısa bacaklı Munchkin kedisi çiftleşirse bu sebeple yavruların yaşama şansı yok denecek kadar azdır. Eğer bir uzun bacaklı bir kısa bacaklı Munchkin kedisi çiftleşirse muhtemelen dünyaya gelen yavruların bir kısmı kısa bacaklı bir kısmı da uzun bacaklı olacaktır ve kısa bacaklı olanlar hayatta kalacaktır. Bunun sebebi kısa bacaklı olanların geni tek ebeveynden almalarıdır. Yine de bu durumda bile doğacak tüm yavruların hayatta kalacağı kesindir denilemez.

  • Munchkin kedilerinin ağırlığı erkeklerde 3-4, dişilerdeyse 2-3,6 kilo arasındadır.
  • Kafaları yuvarlak şekillidir.
  • Gözleri yuvarla ve orta büyüklüktedir, gözleri kedilerde görülen tüm renklerde olabilir.
  • Tüyleri kısadır ve aynı gözler gibi her renkte olabilir.
  • Bacakları normal bir kedinin yarısı kadar kısadır.
  • Ortalama yaşam süreleri 15 yıldır.

Munchkin kedisi karakteri

Bacakları kısa olduğu için diğer kediler kadar atlama, koşma yetenekleri olmayan Munchkin kedileri genel olarak tatlı karakterli olarak tanımlanabilir.

  • Başka kedilerle gayet iyi anlaşırlar.
  • Çocukları çok severler.
  • Fazla konuşkan değillerdir.
  • Munchkin kedileri yüksek zekalarıyla tanınırlar.
  • Dikkatlidirler.
  • Bu sevimli kediler bacaklarının kısalığı sebebiyle atlamakta zorlansalar da hareketsiz oldukları söylenemez.

Munchkin kedisi bakımı

Munchkin kedisi bakımı diğer kedilerden farklı değildir. Tüylerini düzenli olarak fırçalamak gerekir. Bu arada kısa bacaklı oldukları için fazla kilo almalarını engelleyecek şekilde beslenmelerine dikkat etmek önemlidir.

Munchkin kedisinin yatkın olduğu hastalıklar

Bu kediler yazımızın başında da söylediğimiz gibi bir deformasyonla dünyaya gelirler ve bu deformasyon bu kedilerde lordosis gelişmesine yol açar. Lordosis kamburluk, belkemiği eğriliği gibi semptomlara sebebiyet verebilir ve bu hastalık bazen ağrılı bazense çok ağrılı seyreder. Yani Munchkin kedilerinin hayatları boyunca ağrı çekme olasılığı vardır. Bunun dışında bu ırkta sık görülen bir sorun da pektus excavatumdur. Bu göğüs kafesinin anormal şekillenmesi anlamına gelir, göğüs içine çökebilir, kalp ve solunum fonksiyonlarını bozabilir ayrıca göğüste ve sırtta ağrıya neden olabilir. Bunların yanı sıra Munchkin kedilerinde görülebilecek bazı hastalıklar daha vardır, ama bunların özellikle ırksal olduğunu söylemek doğru olmaz, bu hastalıklar Munchkin kedileri ile birlikte birçok farklı ırkı da etkileyebilen hastalıklardır.

  • Hipertiroidi
  • Pankreatit
  • Üremi
  • Kedi alt idrar yolu hastalığı

Yazımızı Londra’da bulunan Hyde Park Veterinerlik Merkezi’nden veteriner hekim Andrew Prentis’in sözleri ile bitirelim, “Kedilerin doğal formu binlerce yıl içinde verimli, sağlıklı ve atletik olmak için gelişti. Birilerinin kedileri sadece estetik sebeplerle kısa bacaklı olarak ürettiği fikri çok hayal kırıklığı yaratıyor.”

NOT: KEDİ CİNSLERİ İÇERİKLERİMİZ KEDİ IRKLARINI YAKINDAN TANIMAK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR. HER İÇERİĞİMİZDE OLDUĞU GİBİ BU İÇERİKLERİMİZ DE “SATIN ALMA SAHİPLEN” MOTTOSUYLA HAZIRLANMIŞTIR. ÇOĞU SAFKAN CİNS KEDİLER GENETİK HASTALIKLARA SAHİPTİR VE KİRLİ HAYVAN TİCARETİNİN MAĞDURLARIDIR. EĞER EVİNİZİ BİR HAYVANA AÇMAK İSTİYORSANIZ TERCİHİNİZİ PETSHOP GİBİ HAYVAN TİCARETİ YAPAN YERLERDEN DEĞİL, BARINAKLARDA VEYA SOKAKLARDA YUVA BEKLEYEN YARDIMA MUHTAÇ SEVGİ DOLU CANLARDAN YANA KULLANMANIZI ÖNERİRİZ.

Görünüşü ve Karakteri ile Benzersiz Van Kedisi

Türk köpeği Akbaşın Özellikleri