in

Kedilerin kokmasının sebebi nedir?

Kediler kendilerini sürekli temizleyen ve normalde kokmayan canlılardır. Eğer kediniz kokuyorsa altında yatan bir sebep var demektir. Peki, kedilerin kokmasının sebebi nedir?

Kediler binlerce yıldır insanlarla birlikte yaşıyorlar ve bugün sadece ülkemizde değil dünyanın her köşesinde en fazla bakılan evcil hayvan durumundalar. Peki, neden dünya çapında milyonlarca insan hayatını kedilerle paylaşmayı tercih ediyor? Elbette bu sorunun birden çok yanıtı var ve bu yanıtlardan biri ve belki de en önemlisi kedilerin son derece temiz hayvanlar olmasıdır. Kediler çok temizler ve kendilerini kusursuz biçimde temizlemek için mükemmel bir araca, papilla ismi verilen pütürlerle kaplı bir dile sahipler.

Sağlıklı bir yetişkin kedi günün ortalama 13 saatini uyuyarak geçirirken uyanık olduğu zamanın çoğunuysa tüylerine bakım yaparak değerlendirir. Kendilerini kusursuz biçimde temizleyen kedilerde koku problemi görülme olasılığı bu nedenle yoktur. Eğer evinizde kedi kokusu varsa bu ortada yanlış bir şeyler olduğunu gösterir.

İşte kedinizin kokmasının başlıca sebepleri;

KISIRLAŞTIRILMAYAN ERKEK KEDİLERİN YAPTIĞI SPREYLEME KOKUYA NEDEN OLUR

Kedi kokusu genellikle erkek kedi ile birlikte yaşayanların yakındığı bir sorundur. Zira kısırlaştırılmayan erkek kediler içgüdüsel olarak spreyleme yaparlar ve spreyleme yaparken fışkırttıkları sıvı son derece ağır kokuludur. Eğer kediniz erkekse ve evde kedi kokusu olmasından yakınıyorsanız bundan kurtulmak için yapmanız gereken ilk şey kedi dostunuzu kısırlaştırmaktır.

KEDİ KUMUNU DÜZENLİ OLARAK DEĞİŞTİRMELİSİNİZ

Evde kedi kokusu nedenlerinden biri de kum kabının kirli oluşudur. Kedi kumunu düzenli olarak değiştirmek ve kum kabını yıkamak evdeki kedi kokusundan kurtulmanın etkili bir yoludur.

KEDİNİZİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINA ÖZEN GÖSTERMELİSİNİZ

Yazımızın başında da altını çizdiğimiz gibi kediler titiz hayvanlardır ve kendilerini yalayarak temizlerler. Ağzında ya da dişlerinde sorun olan kedilerde ağız kokusu oluşur, ayrıca kendilerini yalarken tüylerinin de pis kokmasına neden olurlar. Eğer evinizde kedi kokusu varsa, kedinizi kötü kokuyorsa bunun sebebi ağzında bir sorun olması olabilir.

YANLIŞ BESLENME

İşte yine kedilerde koku sorununa yol açan etkenlerden biri, yanlış beslenme. Aşırı yağlı yiyeceklerle beslenen, cilt sorunları yaşayan kedilerde koku oluşabiliyor. Kedileri yaşlarına, şayet varsa özel sağlık sorunlarına uygun ve tabi ki kaliteli mamalar ile beslemek kokmalarını engellemenin en etkili yollarından biri.

SIK YIKAMA

Kedi ile yaşayanların yaptığı en büyük hatalardan biri kediler yıkamak ve özellikle de sık yıkamaktır. Oysaki kedi dostlarımız kendilerini kusursuz şekilde temizleyebiliyorlar ve yıkanmaya kesinlikle ihtiyaçları yok. Üstelik sık yıkanmak kedilerin kokudan kurtulması bir yana daha çok kokmalarına yol açıyor. Bunun sebebi kedilerin tüylerinin altında yer alan koruyucu tabakanın yıkanma neticesinde hasar görmesi ve bakteri oluşumuna elverişli hale gelmesi. Eğer kedinizi sık yıkıyorsanız evinizdeki kedi kokusundan asla kurtulamayacağınızı bilmelisiniz.

KÖTÜ KOKUYU ÖNLEMEK İÇİN SİRKE KULLANABİLİRSİNİZ

Evde kedi kokusuna neden olabilecek etkenlerden biri kedinin kum kabı dışına çiş yapmasıdır. Öncelikle şunun altını çizelim; eğer kediniz kum kabı dışına çiş yapıyorsa bu normal bir davranış değildir, ya kum kabı pistir, ya streslidir ya da size bir şey anlatmaya çalışıyordur.

Kedilerin kum kabına tuvaletini yapması hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımıza bakabilirsiniz.

Kedinizin çiş yaptığı yerdeki kokuyu çıkartmak için kullanabileceğiniz en etkili malzeme sirkedir. Sirke ile silmek kedi çişi kokusundan kurtulmanızı sağlar.

Yazımızı bitirirken sağlıklı ve doğru bakılan kedilerin kokmayacağını dolayısıyla evde de herhangi bir kokuya neden olmayacağını bir kere daha hatırlatalım.

Köpeklere sosis vermek doğru mu?

Kedilerde sürekli miyavlama neye işaret eder?