Kedilerin çıkardığı seslerin bir anlamı var mıdır? Kediler miyavlarken aslında bize ne anlatmak isterler? Kedilerin miyavlamalarının, mırlamalarının rastgele çıkardığı anlamsız sesler olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! İşte kedilerden en çok duyduğumuz 9 ses ve anlamları:
Kedinizin sizinle iletişim kurarken kaç farklı ses çıkarabildiğini hiç merak ettiniz mi? Yapılan araştırmalar kedilerin yaklaşık 60 farklı ses oluşturabileceklerini garanti ediyor!
Kedileri dünyanın en sevilen evcil hayvanlarından biri yapan en önemli özellikleri arasında iletişim kurma konusundaki büyük başarıları ilk sırada yer alıyor. Tüylü dostlarımız kediler hem insanlarla hem de diğer kediler ve hayvanlarla gayet başarılı bir şekilde iletişim kuruyorlar ve kedilerin insanlarla iletişim kurmak için en fazla çıkarttıkları ses miyavlamak.
Peki kediler miyavlarken aslında bize ne anlatmak istiyor? Kedilerin miyavlamalarının, mırlamalarının ve cıvıltılarının rastgele çıkardığı anlamsız sesler olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz!
Kediler çıkarttıkları seslerle duygusal insanlarına, dünyasında gerçekleşen duygu durumları hakkında bilgiler iletiyor. Bu sesleri yakından dinlerseniz, kedinizin çıkardığı farklı seslerle size nasıl bir mesaj iletmek istediğini anlayabilirsiniz.
En çok miyavlamaları, mırıltıları, tıslamaları ve hırlamaları ile bildiğimiz kedilerin, çıkardıkları seslerin listesi bundan daha kapsamlıdır. Bu seslerden bazıları mutlu ve rahat hallerini yansıtırken, bazıları öfke, korku ve endişeli hallerini dışarıya vurur. Genel olarak şunu söyleyebiliriz ki tüm bu sesler kedinizin duygusal ruh halinin bir göstergesidir.
İşte kedilerden en çok duyduğumuz 9 farklı ses ve anlamları:
Kedilerin miyavlama türleri ve anlamları:
- Miyavlama
- Mırlama
- Cıvıldama
- Gevezelik
- Tıslama
- Uluma
- Çığlık
- Hırıltı ve Homurdanma
- Mart kedisi sesi
1# KEDİLERİN DİLİ: MİYAVLAMA
“Miyav” en sık duyulan kedi sesidir. Kediler bu sesi ağızlarını açarak ve sonrasında tekrar yavaş yavaş kapatarak çıkartırlar. Kedilerin miyavlamayı, etrafındaki insanlarla ya da arkadaşlarıyla iletişim kurmak için kullanırlar.
Annelerine ihtiyaç duyduklarında yavru kedilerin ilk kez ağzından çıkan bu çocuk sesi, vahşi kediler olgunlaştıkça kaybolur. Ancak evcil kediler kendilerini ebedi yavrumuz olarak görme eğiliminde olduklarından, bu sevimli seslendirmeyi yetişkin yaşamları boyunca sürdürürler.
Kediniz size doğru miyavlıyorsa “Beni sev” veya “Boşalan mama kabını doldur lütfen!” diyor, başka bir kediye miyavlıyorsa küçük bir “Selam!” yolluyor olabilir. Kediler bu sesi çıkartarak çevresindeki bir şeye dikkat çekmemizi sağlayarak, mesajını anlamamıza yardımcı olur. Eğer kediniz kapalı bir kapının yanında durup miyavlıyorsa bu dışarıya çıkmak istediğini ifade eder, boş bir mama kabının başından size sesleniyorsa acıktığına işaretidir.
Genel olarak, miyavlayan bir kedi ilgi, oyun; yiyecek ve bir şeylere ulaşmak ister. Bazen ise bir kedinin miyavlaması sadece “eve hoş geldin” demektir.
‘MİYAVLAMA’ KEDİLERİN RUH HALİNİN BİR GÖSTERGESİ
“Miyavlamalar” kedilerin duygusal durumları hatta hastalığı hakkında insanlarına bilgi verebilir. Genel olarak diyebiliriz ki duyguları ne kadar güçlüyse miyavlamaları da o kadar güçlüdür. Daha yaşlı kediler, duyularının azalması veya eskisi kadar çevik olamama kaygısı nedeniyle genellikle daha fazla miyavlar.
Daha genç kedilerde, miyav genellikle yalnızken veya açken ortaya çıkan sorgulayıcı bir “miyav” olarak kısaltılır. Ve miyavlama sıklığı, bir kedinin ruh halinin bir göstergesidir. Hızlı bir şekilde sürekli miyavlaması dikkat çekmek istediği anlamına gelebilir.
Kedilerin daha uzun, daha hüzünlü şekilde miyavlaması ise endişe, sıkıntı veya bir şeye itiraz ettiklerini gösterebilir. Bu versiyonda, sanki “hadi, hadi” der gibi, genellikle daha gırtlaksı bir ses olacaktır. Ve aralıksız miyavlama, hastalık veya yaralanmanın belirtisi olabilir; Bundan şüpheleniyorsanız, veterinere gitmeyi düşünebilirsiniz.
2# MUTLULUĞUN SİMGESİ: MIRLAMA
Hepimiz kedilerin mırladığını duymayı severiz. Kedi seslerinin belki de en keyifli ve hipnotik olanı olan mırıltı, genellikle kedilerin en iyi ruh halindeyken yaptığı yumuşak, derin gırtlaktan gelen alçak tonda ritmik bir sestir. Bu ses size sanki bir motor çalışıyormuş hissi verebilir. Kedinizi kucağınıza yerleşirken nazikçe okşamak ise bu keyifli ruh halini ortaya çıkarmanın en kolay yoludur.
Yavru kediler annelerini emerken, yetişkin kediler mutlu oldukları pek çok anda, mesela duygusal insanıyla temas halindeyken, bir nesneye sürterken ya da bir battaniyeyi yoğururken mırıldanabilir. Yine de kediler, mutlu oldukları anlarda olduğu kadar nadir olsa da huzursuz oldukları bazı durumlarda da mırıldanırlar.
Bazı kediler hasta olduklarında veya endişeli bir durumda olduklarında kendilerini sakinleştirmek içinde bu sesi çıkartırlar. Bu “endişe mırıltısını” ayırt etmenin anahtarı vücut duruşudur. Eğer kedinizin kulakları geri döndüyse ve vücudu gergin görünüyorsa, mırlama sesi bir şey hakkında endişe duyduğunu gösterir.
3# UYARICI OLDUĞU KADAR HEYECANLI OLABİLİR: CIVILDAMA
Kediler, bu sesi genellikle samimiyet, merak veya oyunculuğu göstermek için kullanılır. Kedilerin daha yavruyken öğrendiği bu kuşa benzer cıvıldama sesleri, artan bir tonla ayırt edilen ve bir saniyeden kısa süren miyav ve mırlama arası bir sestir. Kediler bu sesi ağızlarını açmadan çıkartırlar.
İlk zamanlarda anneleri tarafından yavru kedilere, dikkat etmelerini ve onu takip etmelerini söylemek için kullanılan bu ses, kedinizin bir şey hakkında dikkatli olmanızı istemesi sebebiyle size karşı söylediği bir şey de olabilir. Ayrıca bir kedi heyecanlı ve mutlu olduğunda da cıvıldama sesleri çıkarabilir.
4# AVINA DUYDUĞU HEYECANIN SONUCU: GEVEZELİK
Bu sesi tarif etmek zor ama bir kez duyduktan sonra unutmak neredeyse imkansızdır. Gevezelik, Bir kedinin çenesi titrerken çıkardığı tiz sesler dizisidir. Kediler bu sesi genellikle bakışlarını avına odakladığında ve arada bir engel olduğu zaman çıkartırlar.
Kedinizin pencereden bir serçeye veya ağaçtaki bir sincaba özlemle bakarken çıkarttığı bu sesi duymuş olabilirsiniz. Bazen bir cıvıltı, gıcırtı veya hafif bir ağlamanın eşlik ettiği gevezeliğin, bir kedinin yırtıcı heyecanının ve ödülü alamamanın stresinin bir göstergesi olduğu düşünülür.
Güçlü bir heyecan durumuna ve ona ulaşamadığı için yaşadığı hayal kırıklığına işaret etmektedir.
5# KEDİLERİN SAVUNMA MEKANİZMASI: TISLAMA
Kendini savunmaya çalışan ve tehdit eden bir kedi ağzını tamamen açıp havayı sert bir şekilde dışarı atar. Bunun sonucunda yaklaşık bir saniye süren ve “tıslama” olarak adlandırılan bir ses ortaya çıkartırlar. Yavru kediler üç ay içinde bunu nasıl yapacaklarını öğrenirler! Kediler bu sesi genellikle savunma mekanizması olarak kullanırlar.
Bir kedinin tıslama amacını karıştırmak mümkün değildir. Bu ses, kedinizin kendisini tehdit altında hissettiği ve gerekirse savaşmaya hazır olduğu anlamına gelir.
Tehdit edici olan bu sesin yanı sıra, kemerli bir sırt, kabarık tüyler, seğiren kuyruk, düzleştirilmiş kulaklar ve açık ağız, vurmaya hazır dişler de dahil olmak üzere bir kedinin vücut dilinde bir sürü değişiklik ortaya çıkar. Tıslama, bir tükürme ile de meydana gelebilir. Kediniz bu yılan benzeri kılığa büründüğünde, geri çekilin ve algılanan tehdidi ortadan kaldırmak için elinizden geleni yapın.
Tıslama, kedinin bireysel algısına ve rahatlık düzeyi ile çok bağlantılıdır. Bazı cana yakın, dışa dönük kediler neredeyse hiç tıslamayabilirken, daha utangaç, içine kapanık bir kedi bir durumdan memnun olmadığında ona başvuracaktır. Kötüye kullanılan, başıboş veya vahşi kedilerin, sosyal bir evcil hayvana göre “tıslama moduna” girme olasılığı çok daha yüksektir.
6# KEDİNİZİN MUTLULUĞU İÇİN NEDEN YAPTIĞINI BULMALISINIZ: ULUMA
Kediler bu sesi genelde kendi aralarında bir iletişim kurmak için kullanırlar. Kediniz bir uluma çıkardığında uzun, gergin ve biraz sıkıntılı veya kederli bir miyav versiyonu olduğunu bilmelisiniz. Bu ses sonsuz miyavlama gibi gelen tehdit edici bir sestir.
Bir miyavlamanın makul derecede mutlu sesinin aksine, uluma; endişe, rahatsızlık veya çiftleşme sorunlarını ifade eden daha uzun süreli bir iniltidir.
Genellikle kediden kediye olan bir iletişimdir; “çiftleşmek istiyorum” veya “benim evime gelmeni istemiyorum” anlamına gelebilir. Ayrıca bir kedi kendini iyi hissetmediğinde, duyular veya bilişsel işlevler azaldığında veya çevresindeki bir şey (belki de yeni bir kedi) onun hoşuna gitmediğinde ortaya çıkabilir. Yeni bölgelere taşınan veya yeni bir eve kabul edilen kedilerde de görülebilirken bazı kediler sadece can sıkıntısından uluyabilirler.
Kediniz sürekli olarak ulumaya başlarsa, hastalık belirtilerinin varlığını gözlemleyin ve mutlaka veteriner kontrolüne götürün. Kedinizin bölgesini istila eden başka bir kedi olabilir. Bazı durumlarda, başıboş veya vahşi kedilerin tuzağa düşürülmesi, kısırlaştırılması ve yuva olabilecek bir eve kabul edilmesi gerekebilir.
Kedinizin bol oyuncağı olduğundan ve sizden yeterince ilgi gördüğünden emin olmalısınız. Bazen bir uluma vakasını sona erdirmek için gereken tek şey, her gün fazladan bir oyun seansıdır.
7# BU SESİ DUYDUĞUNUZDA BİR ŞEYLER TERS GİDİYOR DEMEKTİR: ÇIĞLIK
“Çığlık”, kedilerin kendilerine herhangi bir zarar verildiğinde çıkardıkları ani, tiz, çok yüksek bir sestir. Kazara bir kedinin patisine veya kuyruğuna basmış bulunduysanız muhtemelen bu sese aşina olmuşsunuzdur. Bu ses o an bir şeylerin yolunda gitmediğinin sinyalini verir. Bu “çığlık” aynı zamanda çiftleşmenin sonunun geldiğinin de habercisidir.
Kavganın ortasındaki kediler de çığlık atabilir. Bu ilkel çığlıklar genellikle uzun, uğursuz bir ulumanın ardından gelir ve genellikle can alıcı bir pençe darbesi veya bir ısırık ile sona erer.
8# BÖLGESEL TEHDİDİN SİNYALİ: HIRILTI VE HOMURDANMA
Bu, bir saniyeden birkaç saniyeye kadar sürebilen alçak, uzun ve gırtlaktan gelen derin tonda tehdit edici bir sestir. Kediler genellikle tıslamaya eşlik edecek şekilde, korku, öfke veya bölgesel tehdidin göstergesi olarak hırıltı veya homurdanma sesi çıkartabilir
Kaplanlar ve aslanlar gibi daha büyük kedilerinkinden farklı olarak, evcil kedinin hırlaması veya homurdanması daha yüksek perdelidir ve bir uluma ile başlayabilir veya bitebilir.
Genel olarak, başka bir kedi tarafından yakın bir tehlike altında olmadığı sürece, kediye yaklaşmayın. Hırlayan veya homurdanan bir kedi, kabarık tüyler, kemerli sırt gibi klasik savunmacı vücut duruşuna sahip olacaktır.
Kediler ağrı duyduklarında da hırlayıp homurdanabilirler. Özellikle kedinizin bir yerine dokunduğunuzda hırlıyorsa o bölgede bir ağrısı olabilir.
9# MART KEDİSİ SESİ
Bu sesi mart aylarında eminiz ki oldukça sık duymuşsunuzdur. Kediler bu sesi çiftleşme dönemlerinde kısa ve sık aralıklarla çıkartırlar. Hem erkek hem de dişi kediler, bir partneri çekmek için bir tür yoğun ve uzun süreli inilti yayarlar.
Erkek kediler ayrıca diğer erkekleri varlıkları konusunda uyarmak içinde bu sesi çıkartırlar.
KAYNAKLAR
- www.fundacion-affinity.org,The 10 main sounds a cat makes
- moderncat.com,12 Sounds Cats Make and What They Mean
SES DOSYALARI
- freesound.org
- Miyavlama Sesi
- Mırlama Sesi
- Cıvıldama Sesi
- Gevezelik Sesi
- Tıslama Sesi
- Uluma Sesi
- Çığlık Sesi
- Hırıltı ve Homurdanma Sesi
- Mart Kedisi Sesi