in

Yaban hayatından eşsiz görüntüler

Yaban hayatının renkleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü fotokapanlarına yansıdı.

Kırıkkale’de görüntülenen estetik boynuzlara sahip bir ceylan görüntüsü…

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yılın belirli zamanlarında kurulan fotokapanlara yine rengarenk görüntüler yansıdı.

Alıştığımız şehir yaşamının dışındaki yaban hayatına mensup canlıların doğayla ve birbirleriyle olan ilişkilerini merak etmişizdir. Bir yaban domuzu nasıl yiyecek arar, bir dağ keçisinin çıktığı en dik yamaç nerededir… Bu ve bunlar gibi yaban hayatına dair aklımıza takılan tüm soruları fotokapana yansıyan renkli görüntüler cevaplandırıyor.

Tehlike altındaki türleri izlemek, kaçak avcılığın önüne geçmek ve yaban hayatının gözlemi amacıyla kurulan bu fotokapanlar, profesyonel gözlemciler için kaynak oluşturuyor. Bizlere ise izlemesi zevkli güzel görüntüler ve sır dolu yaban hayatına dair merak giderici detaylar sunuyor.

KIRIKKALE GÖRÜNTÜLENEN YABAN TİLKİSİ

Kırıkkale’de görüntülenen bir yaban tilkisi

Bir yaban tilkisinin güvende hissederek yaşayabileceği ortam, hiç şüphesiz yabani yaşam alanıdır. Fotokapanlar sayesinde kendi ortamında nadir görünen yaban tilkilerinin hava koşulları soğudukça şehirlere indiği haberleriyle sıkça karşılaşıyoruz.

Açlık tehlikesi altındaki yaban hayvanları için zaman zaman ilgili kurumlar ve gönüllü vatandaşlar tarafından yemleme yapılmaktadır. Ayrıca yaralı yaban hayvanlarını rehabilite etmek üzere çalışan kurumlar da yaban hayatı için umut vaadetmektedir.

FOTOKAPANIN KULLANIM AMACI

Uşak’ta yiyecek ararken fotokapana yansıyan bir yaban domuzu…

Fotokapan, esasında vahşi yaşamı gözlemlemek amacıyla kurulur. Üstelik bu fotoğraflar çok önemli araştırmalarda delil olarak kullanılabilmektedir. Hareket sensörlü kamera sistemi olan fotokapanlar, araştırmacılar tarafından ekolojik amaçlarla kullanılırken yaban hayatını gözlemleme hobisine sahip bireyler arasında da fotokapan kullanımı yaygınlaşmaktadır.

ANKARA’DAKİ YABAN HAYATINDAN BİR DAĞ KEÇİSİ

Ankara’da su kenarında duran bir dağ keçisi…

Ankara’da nadir olarak görünen dağ keçisinin fotokapanlara yansıması oldukça heyecan yaratan bir görüntü. Zaman zaman görünen dağ keçilerine yönelik av tehdidi, yaşam hakkına saygılı yurttaşların çabalarıyla ve eylemleriyle engellenmektedir.

Avcılık bir hobi değil, katliamdır!

BOLU’DAN HUZURLU KARELER

Bolu’da gezintiye çıkan yaban domuzları

Ormanın senfonisi eşliğinde yavrularıyla fotokapana yakalanan yetişkin yaban domuzları ve sessiz bir yolda tek başına yürüyen bir ayı… İhtiyacımız olan sessiz ve doğal ortama sahipler. İmrenmemek elde değil.

Bolu’da huzurlu bir yürüyüşe çıkan ayı…

Bolu, ayı popülasyonu bakımından oldukça müsait alanlar barındıran bir ildir. Bolu’nun özellikle Mudurnu, Seben, Kıbrısçık, Dörtdivan gibi bölgelerinde ayı nüfusu ayılara karşı avlanmanın da önlenmesiyle epey artış sağlamıştır.

Koyunlarını ölü görünce köpekleri katletti

Terk edilen hayvanlar için ev kiraladı