in

Pomeranian köpek cinsi, özellikleri ve bakımı

Samoyed, Alaskan, Malamute ve Norveç Elkhound’u içeren Spitz köpek ailesinin en küçük üyesi olan Pomeranian köpekler; sevimli, alıngan, zeki ve ailelerine sadıktır. Çevrelerindeki dünya hakkında uyanık ve meraklıdır. Ancak sevimliliklerinin sizi aldatmasına izin vermeyin. Lakabı “yapabileceğini düşünen küçük köpek” olan bu bağımsız ve cesur köpekler, kendilerinden çok daha büyük köpeklere meydan okuyabilir. Zwergspitz, Cüce Spitz, Loulou ve Pom olarak da bilinen Pomeranian köpekler üç ila yedi kilo ağırlığında olsalar da, kişilikleri devasa!

Küçük, parıl parıl gözlü Pomeranian dünyayı sonsuz bir merakla ve etraftaki en sevimli şey olduğuna emin bir şekilde selamlıyor. En küçük köpek cinsleri arasında yer alan ve kısaltılmış ismi Pom olan Pomeranian gerçekten de çok sevimli bir görünüşe sahip, bir Pom görüp de sevimliliğine kayıtsız kalmak çoğumuz için imkansız.

İSMİNİ POMERANYA’DAN ALIYOR

Pomeranian ismini ait olduğu bölge olan Pomeranya’dan alıyor. Pomeranya bugünkü Polonya ve Almanya.  Bu küçük köpeklerin ataları büyük spitz köpekleri, özellikle de Alman spitzi. Bu arada yeri gelmişken spitzin ne olduğunu da açıklayalım; spitz bir köpek grubu ve sivri ve dik kulaklı, kıvrık kuyruklu, uzun tüylü kuzeyli köpek ırklarının bazıları bu gruba mensup. Bir spitz olan Pomeranian 1888’de Kraliçe Victoria’nın Floransa’da bir Pom görüp aşık olması ve evine dönerken de yanında bir Pomeranian götürmesiyle tanınmaya başladı.

KÜÇÜK AMA SAĞLAM KÖPEKLER

Pomeranian küçük ama sağlam bir köpek cinsi. En küçük köpek ırkları arasında yer alan Pomeranianların ortalama boyları 13-28 santim, ağırlıklarıysa 1,9-3,5 kilo arasındadır. Yukarıda anlattığımız gibi bir spitz olan Pomeranian cinsi sivri ve sırtına doğru kıvrık kuyruklu, sivri burunlu, sık ve bol tüylü, küçük ve dik kulaklıdır.

Irkın en eski örneklerinin rengi beyazken modern Pomeranianların kürkleri kahverengi, turuncu, kırmızı, krem, mavi, siyah ve kahverengi, kahverengi ve ten rengi, benekli, krem gibi farklı renklerde olabiliyor. Tüm bu renklerin kombinasyonları da görülebiliyor Pomeranianlarda.

POMERANIAN CİNSİ İNATÇILIĞI İLE ÜNLÜ

Bu ufak köpeklerin en belirgin karakter özelliklerinden biri inatçılıkları. Pomeranian zeki, canlı, dışa dönük bir köpek cinsi ama aynı zamanda da çok inatçı olarak tanınıyor. Kolay adapte olabilen Pom köpekler diğer köpeklere karşı agresif olabiliyorlar, buna karşın genellikle kedilerle iyi anlaşıyorlar. Ancak söz konusu çocuklar olduğunda durum değişiyor zira Pomeranian cinsi çocuklarla hiç anlaşamayan köpek ırklarından biri. İnsanına karşıysa çok sevgi dolu olan Pomeranian yabancılara karşıysa şüpheci bir ırk. Bu arada bu saydıklarımız Pomeranian karakteri konusunda genellenemez. Her köpeğin karakteri eşsiz, dolayısıyla tüm Pomeranian köpekler bu saydığımız karakter özelliklerine sahip olmak zorunda değil.

POMERANİAN BAKIMI GAYET KOLAY

Pomeranianların sık ve uzun tüylerini düzenli taramak bu ırkın bakımı için yapılması gereken tek şey, zaten küçük olmaları sayesinde birkaç dakika ayırarak taramak gerekiyor. Bunun dışındaki bakım tüm köpekler ile aynı, düzenli olarak veterinere götürmek, gerektiğinde tırnaklarını kestirmek, kulaklarını temizletmek gibi her köpeğin ihtiyacı olan bakıma tabi ki Pomeranianların da ihtiyacı var.

POMERANIAN CİNSİNDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR

Safkan köpek cinsleri birçok hastalığa genetik yatkınlık taşıyor, Pomeranian için bu durum göz önünde bulundurulduğunda genel olarak sağlıklı bir ırk demek pek de yanlış olmaz. Ancak tüm ırklar gibi belirli hastalıklara yatkınlıklaı vardır. Tüm Pom’lar bu hastalıkların herhangi birini veya tamamını almaz, ancak bu cinsi düşünüyorsanız, bunların farkında olmanız önemlidir. Bu nedenle Pomeranian yavrusu evlat edindiğinizde, yavru köpeğinizin her iki ebeveyninin de sağlık geçmişlerini size gösterecek kişileri tercih edin. Ortalama yaşam süresi 12-16 yıl arasında değişen Pomeranianlara doğru ve iyi bakıldığında bundan daha uzun yaşayabilirler. Bu minik köpeklerde görülebilecek olası sağlık sorunlarıysa şunlar:

  • Alerjiler: Bazı Pomeranianlar , temas alerjilerinden gıda alerjilerine kadar çeşitli alerjilerden muzdarip olabilir. Pomeranian’ınız patilerini yalıyor veya yüzünü çok fazla ovuyorsa, alerjisi olduğundan şüphelenin ve onu veterinerinize kontrol ettirin.
  • Epilepsi: Bazı Pomeranianlar epilepsi geliştirir ve nöbet geçirir. Pom’unuz nöbet geçiriyorsa, hangi tedavinin uygun olduğunu belirlemek için onu veterinere götürün.
  • Göz Sorunları: Pomeranianlar katarakt, kuru göz (keratokonjonktivit sicca) (kornea ve konjonktiva kuruluğu) ve gözyaşı kanalı sorunları dahil olmak üzere çeşitli göz sorunlarına eğilimlidir. Bu sorunlar genç yetişkin köpeklerde ortaya çıkabilir ve tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir. Herhangi bir kızarıklık, yara izi veya aşırı yırtılma fark ederseniz veterinerinize başvurun.
  • Kalça Displazisi: Kalça displazisi bazen Pomeranianlarda görülür. Kalça ekleminin bu deformitesine genetik, çevre ve diyet gibi birçok faktörün katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Etkilenen Pomeranianlar, kolayca dolaşabilmek için ameliyat gerektiren bazı büyük ve dev ırkların aksine, genellikle normal, sağlıklı yaşamlar sürdürebilirler.
  • Legg-Perthes Hastalığı: Bu, kalça eklemini tutan başka bir hastalıktır. Birçok küçük ırk köpek bu duruma yatkındır. Pomeranian’ınız Legg-Perthes’e sahip olduğunda, femur başının (büyük arka bacak kemiği) kan beslemesi azalır ve pelvise bağlanan femur başı parçalanmaya başlar. Genellikle, Legg-Perthes’in ilk belirtileri, yavrular 4 ila 6 aylıkken ortaya çıkar. İlk belirtiler, bacak kasında topallama ve atrofidir. Nitelikli veterinerler, hastalıklı femurun pelvise daha fazla bağlı kalmaması için kesmek için bir ameliyat yapabilir. Ameliyattan kaynaklanan yara dokusu “sahte eklem” oluşturur ve köpek yavrusu genellikle ağrısızdır.
  • Patellar Luxation: Bu, Pomlar için çok yaygın bir sorundur. Patella diz kapağıdır. Luxation, anatomik bir parçanın (eklemde bir kemik olarak) yerinden çıkması anlamına gelir. Patellar luksasyon, diz ekleminin (çoğunlukla arka bacakta) kayarak yerinden çıkıp ağrıya neden olmasıdır. Bu sakatlayıcı olabilir, ancak birçok köpek bu durumla nispeten normal bir yaşam sürdürür.
  • Çökmüş Trakea: Akciğerlere hava taşıyan soluk borusunun kolayca çökme eğiliminde olduğu bir durumdur. Çöken bir trakeanın en yaygın belirtisi, birçoğunun “kaz kornası”na benzer olarak tanımladığı kronik, kuru, sert bir öksürüktür. Yürürken tasmayı çok fazla çekmekten kaynaklanabileceğinden , Pom’unuzu tasmadan çekmek yerine yanınızda yürümesi için eğitmeli veya göğüs tasması kullanmalısınız. Çöken trakea tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilir.
  • Diş Problemleri: Pomeranianlar diş ve diş eti problemlerine ve erken diş kayıplarına yatkındır. Diş problemlerini izleyin ve düzenli diş muayeneleri için Pom’unuzu veterinere götürün.
  • Obezite: Pomeranianların şişmanlığa ciddi yatkınlığı var, şişmanlığın şeker hastalığı, kalp hastalığı, kanser gibi birçok ciddi soruna zemin hazırladığını unutmamak ve bu köpeklerin kilo almasını engellemek son derece önemli.

Yazımızı bitirirken ister safkan ister melez olsun tüm köpeklerin harika birer canlı olduğunu ekleyelim ve satın alma evlat edinin diye de ekleyelim.

Uğur böceğinin neden uğurlu olduğuna inanırız?

Jack Russel Terrier Irkı Ve Özellikleri