Kedilere tasma takmanın birçok yararları ve zararları vardır. Bu hangi tasmayı nasıl takacağınız ile de ilgilidir. Peki, genel olarak baktığımızda kedilere tasma takmak doğru mudur?
Kedilere çoğunlukla ev kedisi olduğunu belli etmek için kedi tasması takılır. Ama tek neden bu değildir.
Meraklı ve yaramaz olan yavru kedileri evin içinde kaybettiğimizde bulmak ya da onların ani hareketleri sonucunda yaşanabilecek muhtemel ev kazalarından korumak için zilli tasmalara İhtiyaç duyarız.
Çok dikkatli olsak da bazen evden kaçan kedilerimizi daha kolay ve çabuk bulmamız için üzerinde isim ve telefonumuzun olduğu künyeli tasmalar kalp krizi geçirmemizi önler
KEDİLERE TASMA TAKMA SEBEPLERİ
Hem evde hem de sokakta vakit geçirmeyi seçen bazı nev-i şahsına münhasır kedi dostlarımızın da, insanı olduğunu göstermek için künyeli tasmaya ihtiyaç duyarız.
Kalp çarpıntımızı azaltmak ve de sosyal medyada zalim kedi insanı durumuna düşmemek için “Evim var Geziyorum” ya da “Gezen Kedi” notuyla birlikte telefon numarasının yazılı olduğu künyeli tasma takarız. Bu profilde kedisi olanlar bilirler.
Yavaş yavaş özgüven patlaması yaşayan kediniz merakına da yenilerek alanını büyütür. Künyeli tasması sayesinde, duyarlı vatandaşlar tarafından konum bilgisine hep ulaşırsınız ve onu bulunduğu yerden almak için gidersiniz. Kediniz bu durumdan çok memnun olmaz ama siz mutluluktan deliye dönersiniz.
“Benim kedimin çipi var ve kaybolduğunda kolayca bulabilirim” diye düşünebilirsiniz. Ancak çipin ülkemizde yaygınlaşmaması ve insanların bu konuda bilinçli olmaması nedeniyle, bulan kişinin tasmanın üzerindeki numarayı arama ve “üzerinde çip vardır” düşüncesi ile veteriner hekime götürüp kontrol ettirmesi arasında epey bir süre geçebilir. Bu durumu kedisini kaybedenler bilir. Onu bulana kadar zaman durur. Dışarı çıkan kedinize taktığınız künyeli tasmalar, olası bir kazada size çabuk ulaşılmasını da sağlar.
Sürekli evde yaşamaktan mutlu olan ama arada bir dışarı çıkmak isteyen kedilerimizin bu düşünü, güvenli bir şekilde gerçeğe dönüştürmek için de kedi boyun tasmasına ihtiyaç duyarız. Üstelik hiç dışarı çıkmayan kedilerinden olası bir evden kaçma durumuna tedbiren üzerinden telefon numarısı olan bir tasma takılabilir.
ZİLLİ TASMALAR İŞİTME ENGELLİ KEDİLERİNİZİ BULMANIZDA YARDIMCI OLUR
Kurallara uyarak güvenlikli tasma takmak hem kediler hem insanları için hayatı kolaylaştırır. Hele ki o kedi işitme engelliyse…
Eğer işitme engelli bir kedi ile yaşıyorsanız zilli tasmaları tercih etmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
İşitme engelli dostlarımız seslendiğimizde duyamayacakları için evde saklandıkların da onlar bulmak zorlaşabilir. Ancak zilli bir tasma tercih ederseniz işitme engelli kedinizin nerede olduğunu bulabilirsiniz.
Böyle bir durumda zilli tasmalar hem onun yerini bilme rahatlığını yaşatır bize hem de bizi görebilecekleri alandan yaklaşmamızı sağlayarak onların tedirgin olmadan evde güven içinde yaşamasını sağlar.
KEDİLERE SADECE AKSESUAR OLARAK DA TASMA TAKILIR
Kedi tasmasını bazen de hoşumuza gittiği için onların güzelliklerine güzellik katmak için alırız. Kedimize tasma alırken ve de kullanırken amacımız onu korumak, güvenliğini sağlamak, düşünü gerçekleştirmek, mutlu etmek ve güzelliğini ortaya çıkarmak olabilir.
Kimisi taşlarla bezenmiş, kimisi fosforlu, kimisi kelebekli, kimisi fiyonklu ya da ekoseli olan bu tasmaları alırken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz peki?
Hatırlamamız gereken bir şey var ki o da kedilerin köpekler gibi olmadığı. Esnek yapılarından dolayı en dar yerlere girmeyi başaran kediler aynı esneklikleri ile hoşlanmadıkları her şeyden de kurtulma konusunda başarılılar. Bu nedenle kedinize tasma alırken ve kullanırken dikkatli olmak gerekir.
Kedinizin tasma takma konusunda yeterinde dikkatli değilseniz kedinizin tasması ona zarar verebilir. Yanlış tasma takmanın kedilere verdiği zararlar hakkında bilgi edinmek için yazımıza bakabilirsiniz.
KEDİNİZE TASMA SEÇERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
- Kedinize tasma satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey tasmanın güvenlikli olmasıdır. Kediniz bir yere takıldığında hızlıca açılabilen açma yerleri, kedi tasmalarında hayati önem taşıyor.
- Tasmanın üzerinde adresinizin ya da numaranızı yazabileceğiniz alan veya aparat olması dikkat etmemiz gereken unsurlardan biri.
- Keskin uçlu, keskin kenarlı ve sert tokalı tasmalar kedinize rahatsızlık vereceğinden bu ürünleri tercih etmemelisiniz.
- Tasmanın yapısının kedinizin boynunu tahriş etmeyecek kaliteli malzemelerden olmasına, kedinize tam olarak uyum sağlamasına ve onu hiçbir şekilde rahatsız etmeyecek şekilde olmasına dikkat etmelisiniz.
KEDİNİZE TASMAYI TAKARKEN NELERE DİKKAT ETMENİZ GEREKİR
Kedileri tasmaya alıştırmak köpekler kadar kolay değildir. Bu yüzden eğer kedinizin tasma kullanmasını istiyorsanız yavruluk döneminde itibaren kedinizi alıştırmalısınız.
- Yavru kediye ilk kez tasma taktığınızda, alışıncaya kadar gözlem altında tutmalısınız. Zilin sesinden ilk etapta rahatsız olacağından tasmadan kurtulmak isterken kendine zarar verebilir. Birkaç günlük gözlem sonunda hala tepki veriyorsa seçimine saygı göstermelisiniz.
- Yetişkin bir kedinin tasmaya alışması biraz daha zor olabilir. Eğer kediniz uzun denemeleriniz sonucunda hala tasma takmak istemiyorsa ısrarcı olmayın. Çünkü beden onların bedeni.
- Kedinizin tasmaya alışma sürecinde onu asla tasmalı bir şekilde evde yalnız bırakmayın.
- Yakanın çok gevşek ya da çok sıkı olmadığından emin olun. Altına sadece bir ya da iki parmağınızı sokabilmelisiniz. Çok dar bir tasma kedinizin rahat harekete edememesine ve nefes alamamasına neden olur. Bol bırakılan bir tasma ise kedinizin bir yerlere takılmasına sebep olabilir. Yani hem dar hem de bol tasma kediniz için oldukça tehlikeli.
- Özellikle kediniz hala büyüyor veya kilo alıyorsa, tasmaları düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Çünkü kedinizin kilo alıp vermesi tasmanın boyutunu değiştirir.