Kedileri dünyanın en sevilen evcil hayvanlarından biri yapan en önemli özellikleri arasında iletişim kurma konusundaki büyük başarıları ilk sırada yer alıyor. Gerçekten de sevimli dostumuz kediler hem insanlarla hem de diğer kediler ve hayvanlarla gayet başarılı şekilde iletişim kuruyorlar ve kedilerin özellikle insanlarla iletişim kurmak için en fazla başvurdukları yöntem miyavlamak. Miyavlama kedilerin iletişim aracı ancak söz konusu sürekli miyavlama olduğunda bu sevimli sesleri ciddiye almak gerekebiliyor zira bazen kedilerde sürekli miyavlama bazı sorunlara işaret edebiliyor.
Kedim sürekli miyavlıyor diyorsanız kedi dostunuzun bu davranışı neden sergiliyor olabileceği sorusunun yanıtları yazımızda sizi bekliyor.
1# Açlık
Kedilerde sürekli miyavlama nedenleri içinde en sık karşılaşılan tabi ki açlık. Karnı acıkan ve mama kabını boş bulan bir kedinin sürekli miyavlaması “haydi bana mama ver!” anlamına geliyor.
2# Kızgınlık dönemine girme
Yaygın kanı hem erkek hem de dişi kedilerin belirli dönemlerde kızgınlığa girdiği yönünde olsa da aslında erkek kediler bir kez cinsel olgunluğa ulaştıktan sonra her zaman çiftleşmeye hazır hale geliyorlar ve etraflarında kızgınlık dönemine girmiş bir dişi kedi bulunması erkek kedilerin de kızgınlık dönemine girmesine neden oluyor. Kızgınlık dönemine giren dişi ve erkek kediler hem sürekli hem de bazen acı acı miyavlayabiliyorlar.
3# Ağrı ya da acı
Kediler de bizler gibi hasta olabiliyor, ağrı ve acı duyabiliyorlar ve ağrı-acı hissi kedi dostlarımızın sürekli miyavlamasına neden olabiliyor. Eğer kediniz özellikle de belirli bir bölgesine dokunduğunuzda sürekli miyavlıyorsa bu o bölgesinin ağrıdığını ya da acıdığını gösterebilen bir belirti.
4# Tuvalet sorunları
Kediler için tuvalet deyim yerindeyse hayati önem taşıyor, çok titiz canlılar olan kediler düzenli temizlenmeyen kedi kumuna tuvaletlerini yapmakta zorlanabiliyorlar ve kirli kuma girip tuvaletlerini yapamadıkları için sürekli miyavalayabiliyorlar. Yeri gelmişken kedi dostlarımızın kumlarını düzenli olarak temizlemeyi lütfen ihmal etmeyin demeden de geçmeyelim.
5# Stres
Kediler alışkanlıklarına oldukça bağlı canlılar ve başta alıştıkları yaşam koşullarında ortaya çıkan örneğin taşınma, eve yeni bir hayvan ya da insan gelmesi gibi çeşitli nedenlerle strese girebiliyorlar. Kedilerde stresin ortaya çıkardığı belirtilerden biri de sürekli miyavlama olabiliyor.
6# Korku
İşte kedim sürekli miyavlıyor diyenlerin gözardı etmemesi gereken bir olasılık, korku. Eğer kedinin bulunduğu ortamda korkmasına, kendini tehlikede hissetmesine neden olabilecek herhangi bir etken varsa bu da kedi dostlarımızın sürekli miyavlamasına yol açabiliyor.
7# İlgi çekme isteği
Kedi denilince akla başına buyruk, özgür ruhlu bir canlı geliyor ki bu da gayet doğru ancak buna karşın kediler aynı zamanda insanlarla sürekli iletişim halinde olmayı da çok seviyorlar ve eğer kedi dostunuza karşı yeterince ilgi göstermezseniz bu sürekli miyavlayarak sizin ilginizi çekmeye çalışmasına neden olabiliyor. Yazımızı bitirirken şu uyarıyı da yapmadan geçmeyelim; eğer kedi dostunuz sürekli miyavlıyorsa bunun altında herhangi bir sağlık sorunu yatma olasılığı olduğunu unutmamanız ve bu nedenle mutlaka veteriner hekime danışmanız gerekiyor.