in

Kedilerde böbrek hastalığı belirtileri nelerdir?

Böbrek hastalığı, her üç kediden birinde ortaya çıkan ve ölümcül bir hastalıktır. Bu yüzden kedisi olan herkesin böbrek hastalığı hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Peki, kedilerde böbrek hastalığı belirtileri, nedenleri nelerdir?

Kedilerle birlikte yaşayan herkesin kedilerde böbrek hastalığı hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Zira çalışmalar her üç kediden birinin böbrek hastalığından muzdarip olduğunu gösteriyor. Bazı ırklarda diğerlerine kıyasla çok daha sık görülen böbrek hastalığı kedilerin ölüm sebeplerinde de ilk sıralarda yer alıyor. Dolayısıyla kedilerde böbrek hastalığı, bu hastalığın özellikle erken dönem belirtileri hakkında yeterli bilgi sahibi olmak biz kedi severler için, sevgili kedimizin sağlığını ve hayatını korumamız için gerçekten çok önemli.

KEDİLERDE BÖBREK HASTALIĞI NEDİR?

Kedilerde böbrek yetmezliği de denilen bu hastalık kedinin böbrekleri işlevlerini tam olarak yerine getirmediğinde ortaya çıkar. Hastalık ortaya çıktığında genellikle kedinin böbreklerindeki hasar oldukça fazladır ve çoğunlukla kalıcıdır. Kedilerde böbrek hastalığı kronik ve akut olarak iki ayrı biçimde gelişir. Kronik böbrek hastalığı zamanla gelişir, akut böbrek hastalığı ise aniden ortaya çıkar. Ancak her iki durumun da verdiği hasar aynıdır.

KEDİLERDE BÖBREK HASTALIĞI NEDENLERİ

Yaşlı kedileri daha fazla etkileyen kedilerde böbrek hastalığı farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen bir sorundur. Kedilerde böbrek hastalığı nedenleri şunlardır:

Böbrek taşları: Kedilerde böbrek taşları genetik, kronik bakteri enfeksiyonları, idrar ya da kanın özelliklerini değiştiren hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu taşlar böbrek kanallarında tıkanmaya neden olursa ortaya böbrek hastalığı ya da diğer deyişle böbrek yetmezliği olarak adlandırılan durum çıkar.

Zehirler: Evlerimizde kullandığımız birçok madde, örneğin çamaşır suyu gibi maddeler kediler için zehirleyicidir. Ayrıca antifriz de kediler için zehirleyicidir ve böbreklere zarar verebilir. Zambak da yine kedilerde böbrek hasarına neden olabilen bir zehirdir. Aspirin ve diğer tüm nonsteroidler de kediler için zehirlidir.Kedilerde asprin zehirlenmesi böbreklere ciddi şekilde zarar verebilir, hatta hayatlarını kaybetmelerine neden olabilir. Kedilerde zehirlenme hakkında daha detaylı bilgi için yazımıza bakabilirsiniz. Kedinize bir ilaç verirken mutlaka veteriner hekime danışın.

Kalıtım: Yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı ırklar böbrek hastalığına kalıtımsal yatkınlık taşır. Bu ırklar arasında Siyam, Habeş ve İran Kedileri sayılabilir. Yani kedi dostunuz böbrek sorunlarına kalıtsal yatkınlığı olan ırklardan birine mensupsa onu çok daha dikkatli gözlemlemeniz ve düzenli olarak veteriner hekim tarafından böbrek kontrollerini yaptırmanız gerekir.

Böbrek tübüllerindeki hasarlar: Böbrek tübüllerinin ve destekleyici dokuların iltihaplanması ve hasar görmesi kedilerde kronik böbrek hastalığına neden olur. Bu sorunun ortaya çıkmasının genellikle tanımlanmış bir nedeni yoktur, dolayısıyla spesifik bir tedavi seçeneği de yoktur.

Bunların yanı sıra kanser, protein sorunları gibi bazı etkenler de kedilerde böbrek hastalığı gelişmesinde rol oynayabilir.

KEDİLERDE BÖBREK HASTALIĞI BELİRTİLERİ

  • Sık idrara çıkma (Bunun kedinizin böbreklerinin sağlıklı çalıştığını gösterdiğini düşünebilirsiniz ancak tam tersine ciddi böbrek sorunu yaşadığının da belirtisi olabilir)
  • Kum kabının dışına çiş yapma
  • Çok su içme (Bunun sebebi kedinizin sık idrar yapma yüzünden kaybettiği sıvıyı geri almaya çabalamasıdır)
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Kusma, ishal, bazen kanlı idrar
  • Özellikle diş eti ve dil üzerinde ağız ülseri
  • Amonyak benzeri bir ağız kokusu
  • Tüylerin kuru ve sağlıksız görünmesi
  • Kabızlık
  • Çevreye karşı ilgide azalma

Kedi dostunuzda yukarıda saydığımız belirtilerin bir ya da daha fazlası varsa hiç zaman kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmanız gerekir, zira kedilerde böbrek hastalığı hele de söz konusu yaşlı kedilerse kısa sürede ölümle sonuçlanabilir. Yani belirtileri fark eder etmez hekiminize başvurmanız yapılacak muayene ve tahlillerle olası böbrek sorunlarının belirlenip hemen müdahale edilerek kedi dostunuzun hayatını kaybetmesini önlemenizin tek yoludur.

Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvanlar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Hayvanınızın tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın.

Filler ortalama kaç yıl yaşarlar?

N Harfi ile Başlayan Hayvan İsimleri