in

Kedilerde ağız kokusu nedenleri nelerdir?

Kedinizde oluşan ağız kokusunun sebebi sizin ihmaliniz olabilir. Bu ihmal ne olabilir? Kedilerde ağız kokusu nedenleri nelerdir? yazımızdan öğrenebilirisiniz.

Kedilerin birlikte yaşamak için harika birer dost olmasının önemli sebeplerinden biri kedi bakımının köpek bakımına kıyasla çok daha kolay oluşudur. Zira kediler her şeyden önce çok temizler yani bizlerin temizlemesine gereksinim duymuyorlar. Ayrıca tuvaletlerini yapmaları için dolaştırmak da gerekmiyor, buna bir de gürültü çıkarmadıkları için apartman hayatına kusursuz uyum sağlıyor oluşları eklenince kedi bakımının neden daha kolay olduğunu anlamak zor değil. Kediler konusunda en sık karşılaşılan sorunlardan biri ağız kokusu ve aslında bu sorunun altında genellikle bakım hataları yatıyor. Çünkü doğru bakılan, iyi beslenen, düzenli olarak veteriner kontrollerine götürülen, aşıları yaptırılan kedilerin ağzında koku olma ihtimali bulunmuyor. İşte karşınızda kedilerde ağız kokusu nedenleri:

DİŞ ÇÜRÜKLERİ

Kedilerin doğada hayatta kalmasında önemli rol oynayan dişlerine çok iyi bakmak gerekiyor çünkü kedilerin ağzı ve diş sağlıklarının bozulması genel sağlık durumlarını da etkiliyor. Özellikle sürekli yumuşak gıdalarla, örneğin sadece yaş mama ile beslenen kedilerin dişlerinin arasında biriken gıda artıkları zamanla bakteri oluşumuna neden oluyor ve bakteri oluşumun sonucuysa diş çürümesi oluyor. Ayrıca şekerli ve karbonhidratlı gıdalar da kedilerde diş çürümesine yol açabiliyor ve kedi dostunuzun dişindeki çürükler de ağız kokusu ile kendini gösteriyor.

AĞIZ YARALARI

Kediler her ne kadar köpekler kadar obur olmasalar da bazen yedikleri şeyler nedeniyle başları derde girebiliyor. Özellikle tavuk kemiği, balık kılçığı gibi sivri uçları olan yiyecekler kedilerin diş etlerine, damaklarına batabiliyor. Böylece bu durum kedilerin ağzında yaralanmalara sebep olabiliyor. Ayrıca herhangi başka sebeplerle de kedilerin ağzında çeşitli yaralar çıkabiliyor. Bu yaraların enfekte olması da kedilerde ağız kokusu oluşumuna yol açıyor.

İÇ PARAZİTLER

Kedilerde farklı iç parazitler görülebiliyor. Halk arasında bağırsak kurdu olarak da bilinen iç parazitler kedilerde ağzı kokusu nedenleri arasında yer alıyor. Kedilerin yavruluktan itibaren iç parazitlere karşı düzenli olarak aşılanması hayati önem taşıyor zira parazitler yalnızca ağzı kokusuna değil ölüme dahi neden olabiliyor.

DİŞ DEĞİŞİMİ

Kediler de tüm memeli canlılar gibi zamanı gelince süt dişlerini döküyor ve yerine bir ömür kullanacakları dişleri çıkartıyorlar. Yavrular ortalama olarak 3,5 aylık olduklarında diş değiştirme sürecine giriyorlar ve bu süreçte yavruların ağzında koku olabiliyor. Yukarıda anlattıklarımızın aksine yavru kedilerde diş değişimi sürecinde ortaya çıkan ağız kokusu normal kabul ediliyor ve sürecin sonlanması ile birlikte bu sorun da ortadan kalkıyor.Yavru kedilerde ağız kokusu hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Yazımızı sonlandırırken kedilerde ağız ve diş bakımının uzun ve sağlıklı bir ömür sürmelerini sağlamak için çok önemli olduğunun altını bir kez daha çizelim.

Köpekler popolarını neden yere sürter?

Tom ve Jerry’nin İzlemeye Doyamadığımız Amansız Mücadelesinin Hikayesi