in

İşte hayvanlar aleminin 5 fedakar annesi

Birçok türün yeni doğan bebeği hayatta kalmak için anne bakıma muhtaçtır. İşte yavrularını hayatta tutan hayvanlar aleminin fedakar anneleri…

Doğal hayatın anneleri

Doğal hayatın birçok zorluğu bulunmakta. Yaşam mücadelesi her canlı için zorken, anne hayvanlar hem kendileri hem de yavruları için mücadele ediyorlar.

Yavrularını korumak, beslemek ve büyütmek için olağanüstü çabalar sarf eden annelerin içinizi ısıtacak hikayelerini sizler için derledik.

1- ORANGUTAN

Anne orangutan ve yavrusu

Bir orangutan anne ile yavrusu arasındaki bağ, doğadaki en güçlü bağlardan biridir. 

Yaşamlarının ilk iki yılında, yavrular hem yiyecek hem de ulaşım için tamamen annelerine güvenirler. 

Anneler altı ila yedi yıl boyunca yavrularıyla birlikte kalır ve onlara nerede yiyecek bulabileceklerini, neyi ve nasıl yiyeceklerini ve bir uyku yuvası inşa etme tekniğini öğretirler. 

Dişi orangutanların 15 veya 16 yaşına gelene kadar annelerini “ziyaret ettikleri” bilinmektedir.

2- KUTUP AYISI

Anne kutup ayısı ve yavrusu

Becerilerini öğretmek için yaklaşık iki yıl boyunca yavrularının yanında kalırlar.

Anneler, derin kar yığınlarını kazarak, yavruları için korunaklı bir alan yaratmaya çalışır.

Genellikle kasım ve ocak ayları arasında doğum yapan anneler, vücut ısıları ve sütlerini kullanarak yavruları sıcak ve sağlıklı tutarlar.

Yavrular, avlanmayı öğrenmeden önce hava sıcaklığına alışmak için Mart ve Nisan aylarında mağaradan ayrılırlar.

3- AFRİKA FİLİ

Anne afrika fili ve yavrusu

Afrika filleri söz konusu olduğunda, yeni bir anne yavrusuna rehberlik etmekte yalnız değildir. Filler anaerkil bir toplumda yaşarlar, bu nedenle sosyal gruptaki diğer dişiler doğumdan sonra yavru filin ayağa kalkmasına yardım eder ve bebeğin nasıl emzirileceğini gösterir. 

Yaşlı filler, sürünün hızını, yavruların adımlarını sürdürebilmesi için ayarlar. 

Yavru filler yetişkinleri izleyerek hangi bitkileri yemesi gerektiğini ve onlara nasıl ulaşacağını öğrenir. Dişiler yavrularla düzenli olarak, yavrularla temas halinde olur sevgi gösterirler.

4- ÇİTA

Anne çita ve yavruları

Çita anneleri yavrularını izole bir şekilde yetiştirir. Çünkü çita yavrularının hiçbiri hayatta kalma içgüdüleriyle doğmaz. Dolayısıyla onlara avlanmayı ve avcılardan kaçmayı öğretmesi gereken annedir. Hem de, tek bir yavrunun eğitimi 2 sene kadar sürebilir.   

Yırtıcıların izleyebileceği bir koku oluşumunu önlemek için yavrularını (genellikle iki ila altı yavru) dört günde bir hareket ettirirler. 18-24  aylık avcılık eğitiminin ardından çita yavruları sonunda annelerinden ayrılırlar. 

Yavrular daha sonra altı ay daha birlikte kalacak bir kardeş grubu oluşturur.

5- İMPARATOR PENGUEN

Anne penguen ve yavruları

Anne imparator penguen yumurtladıktan sonra yumurtasını korumasını için erkek penguene bırakır ve okyanusa giderek balığa ulaşmak için yaklaşık 80 km yol kat eder. Ardından yumurtadan yeni çıkmış yavrusuna yem vermek için kuluçka sahasına geri döner.

Anneler, yaklaşık üç kilogram sindirime uğramış balık ile yavrularını beslerler. Yavrular dişilerden ilk balıklarını alır. Bu kez rezervlerini doldurmak için denize erkekler gider. Sonrasında anne ve baba sürekli besleme işini nöbetleşe değiştirirler.

Anne kendi kuluçka kesesinin sıcaklığını kullanarak yavruyu sıcak ve güvende tutar.

Evcil hayvanlara zarar veren 6 kusurlu hareket

Hayvanlara mama alırken dikkat etmemiz gereken 7 detay