Bartın’da köpeğe cinsel istismar davasının ikinci duruşması görüldü. Mahkeme, sanık hakkında verilen 15 günde bir imza atma adli kontrol kararını kaldırdı. Sanığın iktidarsız olduğuna dair rapor alınması talebi ise reddedildi. Dava 24 Mayıs tarihine ertelendi.
Bartın’da köpeğe cinsel istismar davasının 2. duruşması bugün görüldü. Davayı takip eden dernekler ve hayvan hakları aktivistleri duruşma salonunda hazır bulundu.
Duruşmada ise hakim, sivil toplum kuruluşlarının davaya katılma taleplerini reddetti ve sanık hakkında verilen 15 günde bir imza atma adli kontrol kararını da kaldırdı. Sanığın iktidarsız olduğuna dair rapor alınması talebi ise reddedildi.
Bu duruşmada dinlenen tanıklar ilk ifadeleriyle uyumlu beyanda bulundular. Dava 24 Mayıs saat 14.45’e ertelendi. Duruşmadan sonra hayvan hakları aktivistleri ve davayı takip eden STK’lar adliye önünde bir basın açıklaması düzenledi.
FAİL’İN AKIL ALMAZ SAVUNMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL
Basın açıklamasında, “Fail M.D hakkında yürütülen soruşturma kapsamında olaya şahit olan, kanıt olarak sunulan videoyu çeken ve bağırma seslerini duyan kişilerin, M.D’nin cinsel organını dışarıda ve hayvanın üzerinde gördüklerine dair ifadelerine dayanılarak bir iddianame hazırlandığını ve savcının failin cezalandırılmasını istediğini belirten aktivistler, geçtiğimiz duruşmada fail kendini uyurken bir anda yuvarlanarak hayvanın üzerine düştüğünü, iktidarsız olduğunu söyleyerek savunmaya çalıştığını, İlk ifadesinde de zaten köpek erkekti, üzerime iftira atıldı diyerek akıl almaz savunmalar yaptığını belirtti.
Açıklamada, ifadelere ve videoya dayanarak failin köpeğe cinsel saldırıda bulunduğu açık olmasına rağmen bu şahıs cezasızlıktan faydalanıyor ve aramızda dolaşıyor diyen hak savunucuları 14 Temmuz’da değiştirilen ve yasa koyucuların devrim niteliğinde bir yasa diyerek savunduğu kanunun uygulamada hiçbir şeyi değiştirmediğini belirtti.
Yapılan değişiklik ile kanuna Hayvanlara cinsel saldırıda bulunan veya tecavüz eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve yüz günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır maddesinin eklendiğini ancak Türkiye’de 3 yılın altındaki cezaların ertelenebildiğini vurgulayan yaşam hakkı savunucuları, yasa koyucuların bunu bilmesine rağmen kamuoyunu hayvana tecavüze, şiddete hapis cezası geliyor diyerek yanlış yönlendirdiklerini belirtti.
HAYVANLAR HİSSEDEBİLEN DUYGULU, BİLİNÇ SAHİBİ VARLIKLARDIR
Basın açıklamasında, hayvanlar hukuk önünde hala birer nesne olabilir ancak biliyoruz ki hayvanlar hissedebilen duygulu, bilinç sahibi varlıklardır ve yaşama, özgür olma, şiddetten uzak olma, beden dokunulmazlığı gibi en temel hakları korunmalıdır diyen hak savunucuları, Türkiye’de hayvana şiddetin çok yaygın olmasına rağmen cezaların yetersiz olduğunu, aksine faillerin aldıkları cezalar ile resmen ödüllendirildiğini belirtti.
BUGÜN TÜRKİYE’DE HAYVANA TECAVÜZ ÜSTÜ ÖRTÜLEN ÇOK YAYGIN BİR ŞİDDET BİÇİMİDİR
Açıklamada, hak savunucuları, Türkiye’de cinsel şiddet hükümet politikaları ile güçlenirken tecavüzcüler iyi hal indirimi diyerek, Türkiye’de hayvana tecavüzün üstü örtülen çok yaygın bir şiddet biçimi olduğunu söyledi.
Yaşam hakkı savunucuları, hayvana yönelik şiddetin son bulması için koruyucu ve önleyici çalışmalara ve caydırıcı cezalara ihtiyacımız olduğunu; yıllardır talep edildiği gibi hayvana yönelik cinsel istismar ve şiddet fiillerine hapis cezası gelmesi gerektiğini bunun için de ceza alt sınırının 3 yıl olarak belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
NE OLMUŞTU?
25 Temmuz 2021 günü, M.D. isimli şahıs, Bartın Kayadibi Çavuş Köyü’nde bir köpeğe cinsel saldırıda bulunmuştu.. Fail hakkındaki şikayet üzerine gözaltına alındı ve tutuklandı. Ancak fail sadece 7 gün tutuklu kaldı, sonrasında ev hapsi kararı ile yargılanmaya devam etti. Geçtiğimiz Aralık ayında ise ev hapsi kararı da kaldırıldı ve fail hakkındaki adli kontrol tedbiri her ayın 15. günü imza atma şeklinde düzenlendi.