in ,

Bartın’da köpeğe cinsel istismarda bulunan şahısla ilgili dava görülecek

Bartın’da köpeğe cinsel saldırıda bulunan ve sonrasında ‘Yuvarlanıp köpeğin üstüne düştüm’ ‘iktidarsızım’ diyen şahısla ilgili görülen davanın ikinci duruşması çarşamba günü gerçekleşecek.

Bartın’da, köpeğe cinsel istismar suçlamasıyla yargılanan 66 yaşındaki şahıs, çıkarıldığı ilk mahkemede iktidarsız olduğunu savunarak beraatını talep etti. Mahkeme, video görüntüleri kaydeden şahitlerin de dinlenmesi için 23 Şubat 2022 tarihine ertelendi.

Olay, Temmuz 2021 yılında gerçekleşti. İddialara göre 66 yaşındaki M.D. isimli şahıs, fındık tarlasında komşusunun köpeğine cinsel istismarda bulundu. Köydeki komşuları tarafından kameraya kaydedildi.

Görüntülerin sosyal medya platformlarında paylaşılmasının ardından Jandarma ekipleri M.D.’yi gözaltına alırken, Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği ile köpeğin sahibi M.D.’den şikayetçi oldu.

Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı veteriner hekim tarafından muayenesi yapılan köpek ise insanına teslim edildi.

Jandarma tarafından tutuklanan M.D, bir haftalık tutukluluk süresinin sonrasında M.D. adli kontrollü olarak ev hapsinde tutuldu.

66 yaşındaki M.D çıktığı ilk duruşmada yaptığı savunmada iktidarsız olduğunu kaydederek, “Tarlamda çalışıyordum yoruldum uzandım uyuya kalmışım. Köpek tarlaya girmiş yanıma yatmış. Uyurken üzerine doğru yuvarlanmışım. Köpeğin canı yanmış. Köpek benden uzaklaştı gitti. Görüntüleri kabul etmiyorum. Videoyu çekenler benim hasımlarım. Köpeğin sahibi ile bir sorunum yok. Çekilen video bana bir tertibat. Ben zaten rahatsızım, iktidarsızım. Böyle bir şey yapmam mümkün değil. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Bu suçlama nedeniyle köyde kimsenin yüzüne bakamıyorum. Ben adalet istiyorum” ifadelerinde bulunarak mahkeme heyetinden beraatını talep etti.

Mahkeme, video görüntüleri kaydeden şahitlerin de dinlenmesi için 23 Şubat 2022 tarihine ertelendi. Mahkemeden sonra basın açıklamasında bulunan Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Özge Öztekin olaya karşı tepkilerini şu şekilde dile getirdi:

…Bir hayvana yapılan işkence, cinsel şiddet, tecavüz; yaşam hakkı ve beden dokunulmazlığı gibi birçok hakkın acımasızca gasbıdır. Dolayısıyla psikolojik, sosyolojik ve daha birçok açıdan üzerinde durulması gereken bir utanç olayıdır. Söz konusu olan canlının insan olmaması, sanığın uyguladığı haksız fiilin cinsel şiddet olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Tecavüzcü fail, eğer sokakta yaşayan bir hayvana tecavüz ediyorsa önceden bunun cezası, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre sadece 625 TL iken, bu yıl bir süre önce yapılan değişiklikle, ‘Hayvanlara cinsel saldırıda bulunan veya tecavüz eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve yüz günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır’ hükmü getirilmiş, hayvana yönelik cinsel şiddetin cezası bir nebze olsun arttırılmış, adli ceza düzenlemesi yapılarak kamu vicdanı rahatlatılmak istenmiştir. Ancak şüphesiz hayvanların yaşamı ve güvenliği için bu yeterli değildir. Hayvana yönelik cinsel saldırı da bir suçtur ve Türk Ceza Kanunu’nda yer alan nitelikli cinsel saldırı hükümleri gibi değerlendirilmelidir…

‘KAMUOYU OLUŞTURMAK ÇOK ÖNEMLİ’

Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği, Bartın Çevre Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, BurHak Çalışma Merkezi, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi, Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği, Hayvanlara Adalet Derneği ve Ankara, İstanbul, Gaziantep Baroları Hayvan Hakları Merkezleri olarak mahkemenin 23 Şubat 2022 Çarşamba gününe ertelediği davanın takipçisi olacaklarını belirttiler.

Hayvana yönelik işlenen çoğu suç açığa dahi çıkmıyor, delil yokluğu ve yargı makamlarının görevini yerine getirmemesi sebebiyle kamu davası açılması aşamasına gelinemediğini vurgulayan dernekler şu ifadeleri kullandı:

‘Her ne kadar Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan mevcut değişiklikler faillere yatarı olmayan cezalar öngörse de süren yargılamaları takip etmek, duyurmak ve kamuoyu oluşturmak cezasızlığın önüne geçebilmek için çok önemli. Bu sebeple, her gün işkence ve cinsel şiddete maruz bırakılan tüm hayvanlar için bir kez daha adalet talep edeceğimiz davayı duyurmanızı, takip etmenizi ve duruşma sonunda yapacağımız basın açıklamamıza katılımınızı rica ederiz.’

Mark Todd’un ata şiddet uyguladığı görüntülerden sonra şövalyeliğinin iptal edilmesi isteniyor

Manisa’da seri katil cinayetlerini sürdürüyor: Bir kedi daha katledildi