in

Takip cihazı takılan saksağanlar bilim insanlarını şaşırttı

Bilim insanlarının saksağan kuşları üzerinde gerçekleştirdiği araştırmada, takip cihazı takılan saksağanlar, daha önce hayvanlarda rastlanılmayan bir davranışta bulundu. Birlik olup takip cihazlarını söktüler.

Saksağan Kuşu

Saksağan kuşlarıyla ilgili araştırma gerçekleştiren bilim insanları, kendilerini dahi şaşkınlığa uğratan bir detayla karşı karşıya kaldı.

Saksağanların bir araya gelerek takip cihazını söktüğünü belirten bilim insanları, bu durumun ilk olduğunu açıkladı.

Saksağan kuşları, zekalarını kullanarak kendilerine takılan takip cihazını çıkarmayı başardı.

SonDakika.com’un yaptığı habere göre Sunshine Coast Üniversitesi’nden (USC) araştırmaya katkıda bulunan hayvan ekolojisi profesörü Dominique Potvin günü Xinhua’ya, bunun kuşlarda gözlemlenen ilk fedakâr ve sosyal problem çözme davranışlarından biri olduğunu söyledi.

‘İŞ BİRLİĞİ YAPAN HERHANGİ BİR HAYVAN DUYMADIK’

Profesör Potvin durumla ilgili şöyle konuştu:

“Bu ilginçti çünkü hiçbirimiz takip cihazlarını çıkarmak için işbirliği yapan herhangi bir hayvanı duymamıştık. Bunun gerçekten olduğunu ilk kez öğrendik”

Saksağanlar, yavrularına işbirliği yaparak bakan ve yetiştiren en fazla bir düzine kadar kuştan oluşan sosyal gruplar halinde yaşıyor.

Kendi bölgelerini sahiplenen bu kuşlar, tehlikenin farkında olmadan bölgelerinden geçenlere saldırmalarıyla ve yüksek sesli ve saldırgan çağrılarıyla biliniyor.

Ekip başlangıçta Avusturalya saksağan gruplarının arasındaki sosyal ilişkiler üzerine deneyler yapmayı planladı.

Takip cihazları, minimum etkiye neden olacak şekilde tasarlanmış hafif bir kayışla kuşlara takıldı.

KAYIŞLARI ÇIKARMAK İÇİ BİRBİRLERİNE YARDIM ETTİLER

Potvin, “Başlangıçta yıkıldık. Çünkü bu sadece kuşların farklı davrandığı, takip cihazlarını çıkarmaya çalıştıkları değil, aynı zamanda bu cihazların muhtemelen davranışlarını etkilediği anlamına geliyordu” dedi.

İlginç bir şekilde, takip cihazı takılmamış saksağanlar bile, takılanlara yardım etti.

Bu tür “kurtarma davranışının”, türlerin başkalarına kendi zararına da olsa fedakarlıkla yardım etme potansiyeli konusunu gündeme getirdiğini söyleyen Potvin şöyle konuştu:

“Bu, gerçekten gelişmiş bir sosyal davranışın ve aynı zamanda bir problem çözme davranışının bir bileşimi. Sadece bir takım olarak problem çözmekle kalmıyorlar, saksağanlar bu yardımlar karşılığında aslında hiçbir ödül almıyor”

ÇALIŞMA HAYVANLARLA İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ BİLGİ VERİYOR

Potvin ayrıca, davranış değişiklikleri hayvanların habitat tahribatı ve iklim değişikliği gibi stres faktörlerine en hızlı tepkisi olduğu için koruma çabaları açısından vahşi hayvanların davranışlarını anlamanın önemini vurgularken şu ifadeleri kullandı:

“Hayvanların ortamlarındaki belirli değişikliklere nasıl tepki verdiklerini kavramak, onların uzun vadede başa çıkıp çıkamayacaklarını, çevrede kalıp kalamayacaklarını ya da onlara gerçekten yardım etmemiz veya uygulamalarımızı değiştirmemiz gerekip gerekmediğini anlamamıza yardımcı olabilir”

Youtube ünlüsü, evlat edinme kampanyası başlattı

Geri dönüşüm malzemeleri hayvanlara yuva oluyor