Köpekler rüya görür mü? Eğer görüyorlarsa ne görürler? Uyurken neden hareketli olurlar? Kâbus gördükleri esnada uyandırmalı mıyız? İşte köpekler ve rüyalar alemiyle ilgili merak ettiğiniz her şey…
Köpeklerin sağlığına önem veriyoruz. Sağlıklı olmaları için yiyeceklerini, barınacağı ortamı hatta oyuncaklarını bile ona göre seçiyoruz. Fakat bazen uykularını atlayabiliyoruz. Uyku bizlerde olduğu gibi köpeklerde de sağlığın önemli bir parçasıdır. Uykunun önemli bileşeni rüyalardır. Rüyalarla ilgili bir çok çalışma yapılıyor buna köpeklerin rüyaları da dahildir.
Köpekler rüya görür mü sorusunun yanıtı “Evet görür”dür. Hatta bazı köpekler uyku esnasında havlayabilirler. Bu davranışları uyku esnasında rüya görmelerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Bir sinirbilimci olan Matt Wilson’a göre köpekler insanlara çok benzer bir uyku yapısına sahip. Hem insanlar hem de köpekler, rüyalarımızı fiziksel olarak gerçekleştirmemizi engellemek için ana kaslarımızı felç edebilen pons köprüsüne sahiptir.
Köpeklerde bu yapı olması, muhtemelen tek bir neden kaynaklanmaktadır: rüyalarını fiziken gerçekleştirmelerini engellemek. Rüya gören köpekler kimi zaman tatlı rüyalar görürken kimi zaman da bu rüyaları kabusa dönüşebilir.
KÖPEKLER RÜYASINDA NE GÖRÜR?
Bilim dünyası köpeklerin rüyalarında günlük hayatla ilgili şeyler gördüğünü düşünmektedir. Bu konuda birçok tartışma olmasına rağmen günlük hayatla ilgili şeyler görmeleri oldukça kabul gören bir konudur.
Köpekler rüyasında bazı zamanlar en sevdiği köpek mamasını yediğini, bazı zamanlar ise en sevdiği oyuncağıyla oyun oynadığını görüyor olabilir. Kâbus gördükleri zamanlara kanıt olarak bazı insanlar köpeklerin havlamalarını örnek göstermektedir.
Köpek rüyaları ile ilgili araştırmalar yapan Matt Wilson özellikle yavru köpeklerin rüyalarının baş rol insanlarından birinin siz olduğunu öne sürmektedir.
KÖPEKLER İNSANLARI RÜYASINDA GÖRÜRLER Mİ?
Bilim dünyasının, köpeklerin rüyalarında günlük hayattan şeyler gördüklerini düşünmesi bu soruyu da olumluyor. Bu nedenle günlük hayatlarında insanlarla ne kadar zaman geçirdiklerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İnsanlarla paylaştıkları anılar da rüyalarına etki edecektir.
KABUS GÖRDÜĞÜNÜ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ ESNADA ONU UYANDIRMALI MISINIZ?
Köpeklerin derin uykuya dalmaların için yeteri kadar vakit geçmeleri lazımdır. Aksi halde soluksuz bir uyku çekemezler. Yani köpekler her uyuduğunda rüya görecek kadar derin uykuda olmazlar. Düşük sesleri duyabilen kulakları ve güçlü koku alma duyularıyla köpekler sık sık uyanırlar.
Köpeğiniz kaygı veya ani hareketlerden çabuk korkarak bunu saldırganlığa çevirmeye eğilimliyse, muhtemelen onun uyandırmamak en mantıklısı olacaktır. Ayrıca köpekleri derin uykuya daldıklarında uyandırmak onları ürkütebilir.
Eğer köpeğin kâbus gördüğünü düşüyorsanız onunla nazikçe konuşmayı veya tüylerini okşamayı deneyebilirsiniz. Elinizi nazikçe burnunun yanına da koyabilirsiniz, böylece sizi koklayabilir ve kendini rahat hissedebilir.
KÖPEKLER HER UYUDUĞUNDA RÜYA GÖRÜR MÜ?
Ataları olan kurtların uyanık kalma içgüdüsü köpeklerde de vardır ve sonsuza dek var olmaya devam edecektir. Bu yüzden köpeklerin genelde 5 ile 20 dakika uyuduğu sonra tekrar uyuyana kadar bir 5 dakika daha geçtiği görülmektedir.
Köpeklerde sizinle yaşarken günlük hayatta endişe etmelerini gerektirecek herhangi bir sebep olmamasına rağmen, doğal olarak gardiyanlık ve korunma içgüdüsü onların uyanık kalmasına neden olur.
KÖPEKLER UYURKEN NEDEN HAREKET EDERLER?
Uyku iki farklı türe ayrılır. Biri yavaş dalga uykusudur diğeri ise derin uykudur. Derin uyku, gerçekmiş gibi görülen rüyaların olduğu uyku türüdür.
Köpeklerin derin uykuya dalmaları için küçük ırklarda 10 dakika, orta ırklarda 20 ve büyük ırk köpeklerde 30 dakikaya ihtiyaç vardır. Derin uykuya geçen köpeklerde bacak titremeleri, hırlama veya inleme gibi bazı sesler çıkarabilir ve bu tamamen normaldir.
Ayrıca köpeklerin rüya görürken yaptıkları hareketler; ön pati ve arka patilerini oynatması, havlama, mide spazmı geçirme, göz kapaklarını hareket ettirme gibi davranışlar olabilir.
Köpeğinizin uyku esnasında aşırı hareket ettiğini veya nöbet geçirdiğini düşünüyorsanız, rüyasında her şeyin normal olduğundan emin olmak için veterinerinize danışabilirsiniz.
KÖPEKLER KAÇ SAAT UYUR?
Köpeklerin yaşantısını yavru, yetişkin ve yaşlılık olarak adlandırırsak şüphesiz ki insanlarda olduğu gibi köpeklerde de gün içerisinde uykuya en çok zaman ayırdıkları dönem yavruluk dönemidir. Yavru köpekler gün içerisinde 18-20 saat boyunca uyuyabilirler. Bir an enerji patlaması ile size doğru koşabilir, bir diğer an oldukları yerde uyuyabilirler. Bu gelişim onları yorar ve uyku ihtiyaçları artar.
Köpeklerde uykuya daha az ihtiyaçları olduğu dönem ise yetişkin dönemleridir. Genel olarak günlerinin 12- 14 saatlik bir sürecini uykuya ayırırlar.
Köpekler yaş aldıkça uyku alışkanlıklarında değişiklik meydana gelebilir. Yaşlı köpekler normalden çok uyumaya başlayabilir, uyku süreleri 16- 18 saate çıkabilir.
KÖPEKLER NEDEN ÇOK UYURLAR?
National Sleep Foundation uzmanları köpeklerin gününün %50’sini uykuda, %30’unu dinlenerek ve geriye kalan %20’sini ise aktif olarak geçirmelerinin oldukça normal olduğunun altını çiziyor. Yorgunluktan ya da yapacak bir şey bulamamalarından ötürü zamanlarını dinlenerek geçirmeleri herhangi bir soruna işaret etmiyor.
Ama dikkatli olmakta fayda var, köpeklerin fazla uyuması halinde, uyuma nedenlerinin doğru analiz edilmesi gerekiyor. Fazla kilolu bir köpek hareket etmekte zorlandığı ya da ağrı çektiği için gün boyu yatmayı ve uyuklamayı tercih edebilir.
Aynı şekilde yaşla birlikte görülme sıklığı artan bazı hastalıklar da uyku süresinde artışa neden olabilir. Uyku süresi ile ilgili yaşanan değişimlerin farkında olunması ve değişimlerin nedenlerinin öğrenilmesi için veteriner hekimlere başvurulması oldukça doğru bir yaklaşım olacaktır.
Aşırı uyku gelişimin doğal bir sonucu olabileceği gibi depresyon, sağırlık, diyabet ve hipotiroidizm gibi sağlık sorunlarının da göstergesi olabilir.
Çok uyumaları kadar gereğinden az uyuması da bir problem niteliği taşıyabilir. Uyku süreleri kısalan köpeklerin de çok uyuyanlar kadar dikkatle gözetilmesi gerekir. Anksiyete, yeterince egzersiz yapılmaması ve bilişsel fonksiyonlardaki değişimler köpeklerin gereğinden az uyumasına neden olabilir.