in

Kinder’den çıkan Salmonella bakterisi nedir, nasıl yayılıyor, bakteri riski olan gıdalar hangileri?

Avrupa’da bazı ülkelerde ünlü çikolata markası Kinder’in çocuklar için ürettiği Kinder Surprise yumurtalarında tespit edilen Salmonella virüsü tedirginlik yarattı. Peki, Salmonella nedir, belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır ve Türkiye’de görüldü mü? İşte, konuya ilişkin detaylar ve Tarım ve Orman Bakanlığı açıklaması…

İnsanlarda hastalığa yol açabilen bakteri türlerinden salmonella, vücutta genellikle bağırsaklarda barınıyor.

E. coli ile aynı bakteri ailesinden olan salmonellaya maruz kalan kişilerde ishal, ateş, karın ağrısı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor.

Salmonella bakterisi taşıma riski olan gıdalar arasında çiğ veya az pişmiş et, yumurta, yıkanmamış meyve ve sebze ile pastörize edilmemiş süt yer alıyor.

Bakteri genellikle dışkılarda yer alıyor ve sterilize edilmemiş su ve gıda ile bulaşabiliyor.

ABD merkezli kâr amacı gütmeyen sağlık kuruluşu Mayo Clinic’e göre salmonellaya maruz kalan çoğu kişi herhangi bir belirti göstermiyor.

Diğer kişilerde ise 8-72 saat arasında ortaya çıkabilen belirtiler genellikle özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan geçiyor.

Fakat az sayıda kişide salmonella kaynaklı ishal, vücutta aşırı su kaybına yol açabildiği için tedaviye ihtiyaç duyulabiliyor.

Enfeksiyonun bağırsaklardan vücuda yayılması ise hayati tehdide yol açabiliyor.

Son salgın neden kaynaklandı?

Ferrero’nun sahibi olduğu Kinder’in Belçika’daki fabrikasında üretilen bir dizi üründe Salmonella Typhimurium bakterisi olduğu tespit edildi.

kinder sürpriz salmonella

Bu, Avrupa çapında çok sayıda çocuğun kanlı ishal gibi ciddi belirtilerle hastaneye kaldırılmasıyla fark edildi.

Bunun üzerine Arlon kentindeki fabrika geçici olarak kapatıldı.

Belçikalı yetkililer, bakteriyi 15 Aralık’ta fark etmesine rağmen resmi makamları bilgilendirmeyen Ferrero’nun ruhsatını geçici olarak askıya aldı.

Avrupa Birliği Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre 19 Nisan itibarıyla Avrupa Ekonomik Bölgesi’nde 85 vaka, 29 da potansiyel vaka tespit edildi.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta ise 73 vaka görüldü.

Kıta çapında çok sayıda Kinder ürünü toplatıldı. Bunlar arasında popüler Kinder Sürpriz (Kinder Surprise) ve Schoko Bons ürünleri de yer alıyordu.

Geçen yıl da Birleşik Krallık’ta 200 kişi kızarmış domuz derisi atıştırmalığından salmonellaya maruz kalmış, 12 kişi hastaneye kaldırılmıştı.

Salmonella enfeksiyonu belirtileri

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde verilen bilgiye göre, salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra şu belirtiler görülebiliyor:

  • İshal
  • Ateş
  • Bulantı
  • Kusma
  • Karında kramplar

Hastalık genellikle 4-7 gün sürüyor ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşiyor. Hastalık bazı kişilerde ise ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabiliyor. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyredebiliyor.

Salmonellaya ne iyi gelir?

Uzmanlara göre, Salmonella tedavisinde, ishal nedeniyle kaybedilen suyu geri alabilmek için bol sıvı tüketmek önemli.

Bunun yanı sıra ishal ilaçları ve antibiyotik tedavileri de uygulanabilir.

Uzmanlar, belirtilerin şiddetli seyretmesi halinde doktora gidilmesini, ayrıca salmonella bulaşıcı olduğundan, semptomları olan herkesin ellerini iyice yıkamalarını ve başkalarının yiyeceklerine dokunmamalarını tavsiye ediyor.

Türkiye’de Kinder ürünlerine ‘analiz’ zorunluluğu getirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, salmonella bakterisine rastlanması nedeniyle Avrupa’da bazı ülkelerde Kinder marka ürünlerin toplatılmasının ardından, Türkiye’de ikinci bir talimata kadar bu ürünlerin ithalatında yüzde 100 salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdi.

Bitkisel ithalatta yetkili 44 il müdürlüğüne gönderilen yazıda şu bilgilere yer verildi:

“Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Bildirimi (RASFF) ve INFOSAN’dan alınan bildirimlerde dünya genelinde Salmonella Typhimurium salgını yaşandığı, salgın kaynağının Kinder markalı çikolatalı ürünleri olduğu, riskli ürünler ve parti numaralarının toplatıldığı hakkında ülkemiz bilgilendirilmektedir. Alınan bildirimlerde belirtilen riskli ürünler parti numarası ile birlikte resmi kontrollerin gerçekleştirilmesi amacıyla tarafınıza iletilmektedir.”

Yazıda, “Salgının ülkemize sıçramasının önlenmesi amacıyla ikinci bir talimata kadar menşe ayrımı yapılmaksızın Kinder markalı ürünlerin ithalatında %100 salmonella analizi yapılmasına karar verilmiştir” denildi.

Salmonella analizi yapılacak Kinder markalı ürünler arasında Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Mini Eggs, Kinder Schokobons, Uovo Maxi, Kinder Mix, Kinder Circus, Kinder Happy Moments, Mix Cross Cat Kinder ve Mixed Patisserie PRA, vb. ürünler yer alıyor.

Ferrero Türkiye Çikolata, dün Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı açıklama üzerine ithal ettikleri ve piyasaya sundukları tüm Kinder ürünlerinin güvenli olduğunu belirtti.

Bakanlık Avrupa’da bazı ülkelerde Kinder marka ürünlerin toplatılmasının ardından, Türkiye’de ikinci bir talimata kadar bu ürünlerin ithalatında yüzde 100 salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirmişti.

Yazıda, “Salgının ülkemize sıçramasının önlenmesi amacıyla ikinci bir talimata kadar menşe ayrımı yapılmaksızın Kinder markalı ürünlerin ithalatında %100 salmonella analizi yapılmasına karar verilmiştir” denildi.

Salmonella analizi yapılacak Kinder markalı ürünler arasında Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Mini Eggs, Kinder Schokobons, Uovo Maxi, Kinder Mix, Kinder Circus, Kinder Happy Moments, Mix Cross Cat Kinder ve Mixed Patisserie PRA, vb. ürünler yer alıyor.

Ferrero Türkiye Çikolata, dün Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı açıklama üzerine ithal ettikleri ve piyasaya sundukları tüm Kinder ürünlerinin güvenli olduğunu belirtti.

‘Ürünlerimiz güvenli’

Ferrero Türkiye Çikolata’nın açıklamasında “Bakanlık tarafından da belirtildiği üzere, piyasada bulunan Kinder ürünleri ile ilgili gerekli tüm resmi kontroller yapılmış olup, ürünlerimizin güvenli olduğu teyit edilmiştir.” denildi.

Şirket, sürecin başlangıcından beri Ferrero Türkiye olarak Bakanlık ile işbirliği içerisinde hareket ettiklerini vurgularken şöyle devam etti;

“İthalat prosedürünün bir parçası olarak, mikrobiyolojik analiz sıklığının arttırılması, Bakanlığın görev ve sorumlulukları çerçevesinde yapılan mutad bir uygulamadır. Ferrero Türkiye Çikolata olarak tarafımızca ithal edilen ve piyasaya sunulan tüm Kinder ürünlerinin güvenli olduğunu bir kez daha kamuoyuna saygıyla duyururuz”

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ SALMONELLA AÇIKLAMASI

Dünya Sağlık Örgütü Salmonella virüsü dahil gıdayla bulaşan bütün hastalıklardan korunmak için belirlediği kurallar şu şekilde;

Güvenli gıda seçimi,

Gıdalarınız tam olarak pişirin,

Pişmiş gıdaları vakit geçirmeden tüketin,

Pişmiş gıdaları dikkatli depolayın,

Pişmiş gıdanın tamamını ısıtın,

Pişmiş gıdayla çiğ gıda arasındaki teması önleyin,

Ellerinizi tekrara tekrar yıkayın,

Mutfak yüzeylerini temiz tutun,

Gıdaları hayvanlardan koruyun,

Saf ve temiz su kullanın.

Kaynak: BBC Türkçe

Kaz ‘Alvin’ peşinden ayrılmadığı insanıyla mesai arkadaşlığı yapıyor

Sokaktaki köpekler, resmi plakalı kamyonla çöplüğe bırakıldı!