in

Kediler regl olur mu?

Kediler de insanlar gibi memeli hayvanlar kategorisinde yer alan canlılardandır. Üreme çağına gelen her dişi memeli hayvan gibi kedilerde yeterli olgunluğa eriştiğinde östrus dönemine yani regl dönemine girer.

Kedilerin insanlar gibi regl olmadığının altını çizen Veteriner Hekim Yusuf İnel, halk arasında sıkça söylenen Mart ayında kedilerin kızgınlık dönemine girdiği bilgisi bir bakıma doğrudur” diyor. Veteriner Hekim Yusuf İnel, “ Kediler mevsimsel olarak kızgınlık gösteren, östrus, hayvanlar gurubundadır. Genellikle bahar başlangıcı Mart ayında güneş ışınlarının etkisi ve kedilerin anatomik yapılarından kaynaklı mevsimsel geçişlerde kediler kızgınlığa girer. Yumurtalık faaliyetleri mevsimsel olarak başlayan kediler, kızgınlığa genelde 7-9 aylıkken girerler. Bazen 5 aylıkken veya 1 yaşından sonraya kadarda sarkabilir bu dönem. Kızgınlığa girdikten sonra, bu durum genellikle 6 aylık periyotlarla devam eder. Bazı kediler yılda 1 kere kızgınlığa girerken, ev şartlarında iyi bakılan kediler ise her ay kızgınlık gösterebilir” diyen Veteriner Yusuf İnel sözlerine şöyle devam etti. Veteriner İnel, “Kedilerde insanlardan ve diğer canlılardan farklı olarak kızgınlığı başlatan yumurta çiftleşmeyle kendini gösterir. Buna ovülasyon diyoruz. O yüzden genellikle kedilerin çiftleşene kadar kızgınlıkları devam eder”  dedi

“Kedinizin kızgınlığa girdiğini çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz”

Hayvan insanlarının, kedilerinin kızgınlık dönemine girdiğini çok kolay bir şekilde anlaşılabileceğini söyleyen Veteriner İnel, kızgınlık dönemi belirtilerini şu şekilde sıraladı; “Kedi bu dönemde yakın temas kurmaya çalışır, ilk günlerde uluma sesine benzer sesler çıkarır daha sonraki günlerde bu artarak devam eder. Yerde sırt üstü yuvarlanmaya başlarlar. Kediler rutin hareketlerinden çok farklı davranışlar sergilediği için kedi sahipleri bu dönemin rahatça farkına varabilir”

Veteriner Hekim Yusuf İnel,

“En sağlıklısı için ilk kızgınlığına kadar kısırlaştırmayı tavsiye etmiyorum”

Kediler için en sağlıklısının ilk kızgınlıkta müdahale yapılmadan atlatılması gerektiğini söyleyen Veteriner İnel, “ İlk kızgınlık döneminde müdahaleyi ben önermiyorum. Çünkü İlk kızgınlıkla beraber salgılanan hormon, vücut gelişimini tamamlanmasını sağlar. Eğer müdahale edilirse meme yapısının gelişmesinde veya kemik dokusunun gelişmesinde problemler çıkabilir. Kedi,  bu dönemi zor atlatıyorsa, bir takım masaj yöntemleri var onlarla rahatlatılmaya çalışılabilir ya da veteriner hekime götürüp bir takım hormonel enjeksiyonlarla kızgınlık dönemi hızlı bir şekilde geçirtilebilir. Kısırlaştırmayı kedinin yumurtalık ve doğum kanalının alınmasıdır. O yüzden eğer yavru edinme niyeti yoksa ilk kızgınlıktan sonra kedi sağlıklı bir şekilde kısırlaştırılabilir” ifadelerini kullandı.

Mavi gözlü köpek cinsleri hangileridir?

Eski Tükçede kullanılan ilginç hayvan isimleri araştırıldı