Kedi dostlarımızın tüyleri zaman zaman fazla uzamış görünüyor. Böyle durumlarda akıllara da ilk olarak kediler tıraş edilir mi sorusu geliyor. Peki kedilerin tıraş edilmesi zararlı mı, işte detaylar…
Özellikle havaların sıcak seyrettiği zamanlarda kedilerin tüylerinin onları daha da sıcaklattığı kanısı yaygındır. Bu yüzden de kedileri tıraş edilir mi sorusu akıllara geliyor.
Kedilerin tıraş edilmesinin doğru ve yanlış olduğu durumlar vardır. İşte değişen durum ve özelliklere göre kediler tıraş edilir mi sorusunun yanıtları.
TÜYLER SADECE ISIMAZ
Kedilerin tüyleri, onları sıcaklık, sıvılar, böcek ısırıkları ve olası tüm darbeler gibi dış etkilerden korumak üzere evrimleşmiştir. Tüyler kedileri güneş yanıklarından ve güneşin zararlı etkilerinden, tahriş ya da yaralanmalardan koruyan, ciltlerinin kuru kalmasını sağlayan ve yüzeyinde nem birikmesini engelleyen özelliklere de sahiptir.
TÜYLERİ ONLARI BÜTÜNLEYEN YALITIM MALZEMELERİDİR
Tüyler kedilerin kendilerini soğuk kış günlerinde sıcak tutmalarına katkıda bulunurken, sıcak yaz günlerinde ise serin kalmalarına yardımcı olur. Kedilerin tüyleri, ısının vücutlarına iletimini engelleyen doğal bir yalıtım malzemesidir.
Bu yalıtım sayesinde vücut ısılarını dengede tutmaları kolaylaşır. Kediler tüyleri tamamen tıraş edildiğinde kendilerini daha savunmasız hissedebilirler. Kedilerin tıraş edilmesinin bir diğer olumsuz sonucu, kedi dostunuzun depresyona girmesi olabilir. Tüm bunlara ek olarak kedilerin tüyleri, onların çevreyle kurdukları iletişimin önemli bir parçasıdır.
KEDİLERİN TIRAŞ EDİLMESİ YANLIŞ MI?
Kediler tıraş edilir mi sorusunun tek bir doğru yanıtı yoktur. Kediye ve duruma göre bu yanıt değişebilir. Kedilerin tıraş edilmesinin faydalı hatta mecburi olduğu durumlar bulunmaktadır. Bazı sağlık problemlerinin çözümünde bir yöntem olarak kedinin tıraş edilmesi zorunluluk olabilir.
Tüylerinde yaşayan ve ortadan kaldırılması zor bazı parazitlerin tedavisinde, kedilerin tıraş edilmesi gerekebilir. Bununla birlikte kimi cilt enfeksiyonlarının tedavi süreçlerinde de kediler tıraş edilirse daha hızlı tedavi sağlanabilir.
Yine derideki yaralanmalar, yaralanmaların etraflarındaki tüylerin kesildiği durumlarda daha çabuk tedavi edilebilirken, tüylerin kesilmesi enfeksiyon riskinden korunma konusunda da fayda sağlayabilir. Çoğu durumda kedilerin tüylerinin derilerine kadar kesilmesindense bir miktar bırakılması daha uygundur. Ancak tıbbi olarak zorunlu değilse bir kediyi tıraş etmek gereksizdir.
ETRAFA DÖKÜLEN TÜYLERDEN KURTULMAK
Kediler tıraş edilir mi diye sormanızın sebebi, etrafa dökülen tüyleriyse, bununla başa çıkmanın basit ve etkili bazı yolları olduğunu unutmayın. Öncelikle beslenme alışkanlıklarındaki bozuklukların birçok sorunun başlangıç noktası olduğu unutulmamalıdır. Kedinizin protein bakımından yeterli ve dengeli beslendiğinden emin olmalısınız.
Doğru bir diyet kedinizin tüylerinin dökülmesini azaltacağı gibi, daha canlı ve sevimli görünmesini de sağlayacaktır. Uygulanması gereken bir diğer basit yöntem de kedinin tüylerinin düzenli olarak taranmasıdır. Kedinizi günlük olarak tımar ederek tüylerinin yoğun bir şekilde dökülmesinin önüne geçebilirsiniz.
Kediniz eğer uzun tüylü bir tür ise tüylerini taramanız tüylerinin keçeleşmesinin de önüne geçecektir. Düzenli tarama ve tımar bu sorunun tamamen önüne geçmenizi sağlayacak en pratik yöntemdir. Bunu da kedi tarakları yardımıyla kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu sayede kedinizin tüyleri daha güzel görünecek, üstelik bu tarama kedinizi de oldukça rahatlatacaktır. Elbette tüylerindeki keçeleşme geri döndürülmez bir noktaya geldiyse, tıraş edilmesi gerekebilir. Bu durumda kedi için uygun olan en acısız ve stressiz yöntemin bir veteriner tarafından belirlenmesidir.
BIRAKIN DEĞİŞSİN
Kedileri tıraş etmek tamamen yanlış değildir ancak gereksizdir. Çünkü kediler tüylerinin dökülmesi sayesinde mevsimlere hazırlanırlar. Tüm sağlıklı kediler mevsimsel olarak tüylerini dökerek, hava koşullarına daha uyumlu tüylere bürünürler.
Kış aylarında daha fazla korunmaya ihtiyaç duyduklarında ince yazlık tüylerini döker ve yerine kalın kışlık tüylerini çıkarırlar. Bu sayede vücut ısılarını korumaları kolaylaşır. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte ise kalın tüylerin yerini yazlık ince tüyler alır. Bu döngü olmazsa olmazdır ve kedilerin çevreleriyle daha uyumlu olmalarını sağlayan önemli bir değişimdir.
KEDİLER NASIL TIRAŞ EDİLİR?
Kedilerin tıraş edilmelerinin gerektiğine bir veteriner hekimin karar vermesi ve tıraşını da uzman kişilerin yapması elbette en doğrusu olacaktır. Ancak bu tıraşı kendiniz yapmak zorunda kalırsanız şu noktalara özellikle dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın:
Doğru Ekipmanı Kullanın – Kesimi yapacağınız malzemeleri doğru seçtiğinizden emin olun. Kullanacağınız ekipmanın hijyenik olmasına özen gösterin.
Yardım Alın –Özellikle kediniz ilk defa tıraş olacaksa tepkisini kestirmek ve sağlıklı bir şekilde tıraş etmek oldukça zor olabilir. Bu yüzden mümkünse kedinizin tanıdığı birinden yardım alın.
Doğru Yeri Belirleyin – Halı, kilim gibi temizlenmesi zor yüzeylerden uzak durun. Ancak kedinizin strese gireceği bir yer seçmemeye de dikkat edin.
Tamamen Tıraş Etmeyin – Kedinizin tüylerini dibine kadar tıraş etmek sakıncalı olabilir. Bunun yerine mutlaka bir miktar tüy bırakmaya özen gösterin.
Tüylerini Tarayın – Tıraşa başlamadan önce tüylerini taramak, hem kedinizi rahatlatacak hem de daha rahat kesim yapmanızı sağlayacaktır.
Tepeden Kuyruğa İlerleyin – Mutlaka tıraşa tepeden başlayın ve tüylerin yönünde kuyruğa doğru ilerleyin.
Cildini Gergin Tutun – Kedilerin cildi oldukça esnektir, bu yüzden tıraş esnasında cildinin gergin olması, muhtemel yaralanmaların önüne geçer.