in

Jumbo muhabbet kuşu bakımı ve özellikleri

Rengârenk ve parlak tüyleri ile görenleri hayran bırakan küçük dostlarımız Jumbo muhabbet kuşu özellikleri nelerdir, bakımı nasıl olmalıdır? İşte tüm yanıtlar…

Avustralya’dan dünyaya yayılmış papağan ailesine mensup olan Jumbo muhabbet kuşları; canlı renkleri, zekâsı, oyunculuğu ve insanlarla olan uyumu ile Türkiye’de de en çok merak edilen evcil kuş türlerindendir.

Yeşil, sarı ve mavi renkleri bulunan Jumbo muhabbet kuşları çoğunlukla klasik muhabbet kuşlarıyla karıştırılır. Jumbo muhabbet kuşlarını, muhabbet kuşlarından ayıran özellik ise boyutları ve kafa kısmında bulunan tüylerdir.

Muhabbet kuşlarına göre daha iri olan Jumbo muhabbet kuşlarının, vücut uzunlukları ortalama 20-25 santimetredir. Jumbo muhabbet kuşlarının kafası, diğer türlere göre daha büyüktür ve boyun bölgelerinde sakalı andıran kabarık tüyler bulunur. Ve buradaki benekler, klasik muhabbet kuşlarına göre daha büyük ve belirgindir.

Erkek Jumbo muhabbet kuşları konuşmayı çok sever.

JUMBO MUHABBET KUŞU NASIL KONUŞUR

 Konuşmayı seven bu kuşlar, özel ilgi ve eğitimle bin 500’e yakın kelime konuşabilir. Konuşma yeteneği cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Erkek Jumbo muhabbet kuşları, dişilere göre daha konuşkandır ve daha fazla kelime öğrenebilir. Eğer kelime öğretmeyi amaçlıyorsanız, 30-40 günlük, erkek ve tek Jumbo muhabbet kuşu alınması önerilir.

Bunun yanında, konuşma eğitimi, öğrenmesi istenilen kelimelerin sürekli tekrar edilmesi ile yapılır. Bu süreçte ise ilgiyi dağıtacak diğer seslerin olmamasına dikkat edilmelidir.

JUMBO MUHABBET KUŞU CİNSİYETİ NASIL ANLAŞILIR?

Olgunluğa erişmemiş Jumbo muhabbet kuşlarının kesin olarak cinsiyetlerini belirlemek zordur. Altıncı aydan sonra kuşun gagasında bulunan ‘Cere’ adı verilen yerdeki renge göre cinsiyet ayrımı yapılabilir. Eğer cere rengi, mavi ve tonları ise erkek, pembe ve açık kahve tonlarında ise dişi olduğu öngörülür. Bu tahmin, yüzde yüz kesinlik vermese de cinsiyet ayrımında büyük oranda yardımcı olmaktadır.

Jumbo muhabbet kuşu kafesi büyük olmalıdır.

JUMBO MUHABBET KUŞU KAFESİ

Son derece sevimli bir papağan türü olan Jumbo muhabbet kuşları, evde beslenmeye en uygun kuşlar arasında yer alıyor. Bakımı ve beslenmesi iyi yapılan kuşlar, 15-20 yıla kadar yaşayabilir. Sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları için de dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. Öncelikle muhabbet kuşlarına göre daha büyük boyutları olan küçük dostlarımızın kafesinin (tek kuş ise) 102 cm x 51 cm x 81 cm boyutlarında olması önerilir.

Bulundukları ortamın sıcaklığının ise 15 °C’den az; 21 °C’den fazla olmaması tavsiye edilir. Çok hassas bünyeleri bulunan bu kuşlar, ani hava değişimlerinden korunmalıdır. Jumbo muhabbet kuşları, hasta olmaları durumunda tüyleri kabarır ve gözleri kısık bir şekilde bakar. Dışkılarına bakılarak da sağlık durumları hakkında fikir edinilebilir. Eğer dışkı basit formda ve kuru ise sağlıklı, dışkı cıvık ise bu hastalığın belirtisidir.

Jumbo muhabbet kuşları, muhabbet kuşlarından biraz daha cüsselidir.

İLGİYİ ÇOK SEVİYORLAR

Çoğunlukla hareketli ve neşeli olan bu kuşlar, oyuna düşkündür ve sürekli olarak ilgi beklerler. Yalnız kalmayı sevmeyen bu kuşların yanında bir arkadaşı olması, onları mutlu edecektir. Eğer tek bakılacaksa da mutlaka gün içinde bol ilgi gösterilmelidir. İnsanlarla iletişimi çok güçlü olan bu kuşlar, bol bol sevilmek ve ilgi göstermek isterler. İnsan dostlarını benimserler ve duygusal bağ kurarlar.

Uzun saatler ev dışında olanların, eğer tek olarak sahipleneceklerse bu kuşları tercih etmemesi daha doğru olacaktır. Kafeslerinde de onları oyalayacak parçalar (zil, tırmanma aparatları, ayna, tünek, çiğneme ve kemirme oyuncağı ve salıncak gibi) bulunmalıdır. Bunların yanında kafeste, her zaman mineral blok gaga taşı da sağlıkları için faydalı olacaktır. Ve tabİi ki suluk olmazsa olmazdır.

JUMBO MUHABBET KUŞLARI YIKANIR MI?

Jumbo muhabbet kuşları da her canlı gibi temizlenme gereksinimi duyarlar ve bu ihtiyaçlarını genellikle kendileri karşılarlar. Banyo yapmayı seven bu kuşlara, 15 günde bir banyo ortamı oluşturulmalıdır. Hava koşullarına ve kuşun ihtiyacına göre bu süre, ayda bire çıkabileceği gibi daha sık bir zaman dilimine de indirilebilir. Herhangi bir evcil hayvan mağazasında rahatlıkla bulunabilecek banyoluklar, kuşun kendi kendine duş almasına yardımcı olur. Soğuğa karşı hassas bünyesi olan bu kuşlar için, duş alacakları su ılık olmalıdır. Suyun içine herhangi bir yiyecek ya da oyuncak koyulması durumunda banyoya gelmesi kolaylaşır.

Banyo işlemi bittiğinde ise herhangi bir kurutma işlemi uygulanmasına gerek yoktur. Jumbo muhabbet kuşları da diğer kuşlar gibi kanatları yardımıyla kendi kendini kurutabilir. Tabii daha önce de belirttiğimiz gibi ortam ısısı 15 °C-21 °C arasında olmalıdır. Kafes temizliği de kuş için son derece önemlidir. En fazla 3-4 günde bir kafesin içi güzelce temizlenmelidir. Suluğu ise her zaman temiz ve taze suyla dolu olmalıdır.

JUMBO MUHABBET KUŞLARI NASIL BESLENMELİ?

Jumbo muhabbet kuşlarıyla evlerini paylaşanların en çok merak ettikleri konulardan biri de beslenmesidir. Herkes, evindeki bu sevimli canlıların sağlıklı ve mutlu olmasını ister. Bunun için de beslenmeleri konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Doğal yaşamlarında çok çeşitli besinler ile beslenebilme şansına sahip bu kuşlar, evde ağırlıklı olarak darı ve tohumlardan oluşan yemlerle beslenmektedir. Jumbo muhabbet kuşları yemlerini, marketlerden kolaylıkla bulunabilir. Satın alırken ambalajına ve tüketim tarihlerine dikkat edilmelidir.

Dengeli bir beslenme, sağlıkları için oldukça önem taşıdığından standart yemlerin yanında çeşitli sebze, meyve ve kuruyemişlerle destekleyebilirsiniz. Jumbo muhabbet kuşlarının sevdikleri sebzeler arasında, havuç, brokoli, maydanoz, marul, ıspanak, kabak ve salatalık bulunur. Kiraz, kayısı, elma, muz, böğürtlen, dut, mango, üzüm ve kavun gibi meyveleri de (meyvelerin kabuklar çıkarılmalıdır) severek tüketirler.

Ancak bu ürünleri sınırlı oranda vermelisiniz. Fazla tüketilmesi durumunda ishal olabilirler. Tuz içeren tüm yiyecekler, şeker, çikolata, sarımsak, soğan, süt, alkol, avokado, limon ve greyfurt gibi ürünler ise bu kuşlar için çok zararlı olup kesinlikle verilmemelidir.

Sokaktaki hayvanlara belediyeden mama ve yem desteği

Maçoğlu avcıları kovdu: Bir an önce ilimizi terk edin