Ülkemize ait en özel köpek cinslerinden biri olan Aksaray Malaklısı her geçen gün dünyada daha fazla tanınıyor. Yurt dışında Türk mastifi ve Orta Anadolu çoban köpeği isimleriyle de anılan Aksaray malaklısı Türkiye köpekleri içinde en büyük olanlardan da biri aynı zamanda.
Büyük köpeklerle ilgili korkutucu ve saldırgan olduklarına dair yanlış kanıdan Aksaray malaklısı da nasibini alsa da aslında bu dev köpekler son derece sevecen karakterliler. Bu kocaman mülayim köpekleri tanıyıp da sevmemek mümkün değil, zira Aksaray malaklısı hem görünüşü hem de karakteri ile gerçekten çok etkileyici bir köpek cinsi.
17. YÜZYILDAN BERİ VAR
Aksaray malaklısı Anadolu’da 17. Yüzyılda ortaya çıkmış bir köpek cinsi. İsmindeki “malak” kelimesinin manda yavrusu anlamına geldiği sanılsa da bu doğru değil çünkü malak kelimesi Aksaray yöresinde yanak ve dudak anlamlarında kullanılıyor, dolayısıyla Aksaray malaklısı aslında Aksaray yanaklısı ya da dudaklısı anlamına geliyor ki ırkın en tipik fiziksel özelliklerinden birinin sarkık yanakları ve dudakları olduğu düşünülürse bu ismin Aksaray malaklısına tam uyduğunu rahatça söyleyebiliriz. Kangal ve Akbaşla birlikte Anadolu çoban köpeğinden geldiği düşünülen ırktan Evliya Çelebi Seyahatname isimli eserinde Anadolu aslanı ismiyle bahsetmiş ve bu ırkla ilgili ilk yazılı kayıt.
AĞIRLIĞI 100 KİLOYU AŞABİLİYOR
Aksaray malaklısı yalnızca ülkemizin değil tüm dünyanın en büyük köpek cinslerinden biri, bu kocaman köpeklerin boyları erkeklerde 120-130, dişilerde 100-110 santime ulaşıyor. Ağırlıklarıysa erkeklerde 80-120, dişilerdeyse 55-85 kilo arasında değişiyor. Yani Aksaray malaklısı köpekler ortalama bir insandan daha ağırlar, hatta bazı Aksaray malaklısı köpeklerin ağırlığı 150 kiloya ulaşabiliyor.
KANGAL İLE KARIŞTIRILIYOR
Aksaray malaklısı ile Kangal’ın ortak atalardan geldiğine inanılsa da bu iki cins farklılar ancak Aksaray malaklısı sıklıkla Kangal ile karıştırılıyor. Oysaki Aksaray malaklısı ile kangal arasındaki farklar son derece belirgin, Aksaray malaklısı Kangal’dan daha iri, kafası daha büyük ve yanakları sarkık. Bu belirgin farklılıkların dışındaki fiziksel özellikleri benzer; tüy yapıları, renkleri hemen hemen aynı. Her iki ırk da kısa tüylü ve tüyleri açık renk.
DOĞUŞTAN BİR BEKÇİ
Aksaray malaklısı doğuştan bir çoban ve bekçi köpeği olarak tanımlanabilir. Bu sebeple bir Aksaray malaklısının yabancılara karşı sert davranması olasıdır. Başka köpeklerle anlaşmakta da sıkıntı yaşayabilir çocuklarlaysa arası genellikle pek iyi değildir. Koruma duygusu yüksek bir cins olan Aksaray malaklısı insanına karşı da derin bir sadakat duyar. Çok cesur bir ırktır ve herhangi bir tehdit hissettiğinde koca cüssesinden beklenmeyecek bir atiklikle harekete geçebilir. Tehdit hissetmediği zamanlardaysa sevgi dolu bir dev olarak insanının yanı başında mutlulukla zaman geçirebilir. Aksaray malaklısı ile birlikte yaşayan herkesin bu kocaman köpeklerin yabancılara karşı saldırgan davranışlar sergileyebileceğini göz önünde bulundurması ve buna göre önlem alması önemlidir.
KOCAMAN OLSA DA BAKIMI KOLAY
Her ne kadar kocaman köpekler olsalar da Aksaray malaklısı bakımı kolaydır. Kısa tüylerini haftada bir kez taramak tüy bakımı için yeterlidir. Bu arada Anadolu’da bu köpekler geleneksel olarak yal ismi verilen ve süt, arpa unu, kemik suyu karıştırılarak yapılan yemle beslenirler. Aksaray malaklısı yavruları diğer birçok ırktan daha uzun sürede yetişkin hale gelir, bir Aksaray malaklısı yavrusunun tam bir erişkin olması 42 ayı bulabilir ve yavruların bu süreçte iyi beslenmesi ileride sağlıklı bir er köpek olmaları açısından çok önemlidir.
EVDE BAKILMAYA UYGUN BİR KÖPEK CİNSİ DEĞİL
Aksaray malaklısı evde bakılmaya uygun bir köpek cinsi değildir. Bu köpekler için en uygun yaşam alanı çevresi çitlerle kapatılarak güvenliği sağlanmış arazi ya da bahçelerdir. Zira bu köpekler hem cüsse olarak hem de karakter olarak apartmanda yaşamaya elverişli değildir.