in

Kediler neden kabız olur?

Kedilerde dışkılama 48 saatlik süreyi geçiyorsa bu tehlikeye işarettir ve bazı sağlık sorunları ortaya çıkar. Peki kediler neden kabız olur?

Sağlıklı kediler günde en az 1 kere dışkılar. Bazı nedenlerle, 2 günde bir yapılan dışkı da normal kabul edilebilir. Ancak bu süre 48 saatten fazla sürüyorsa tehlike sinyalleri çalıyor demektir. Çünkü bu süre uzarsa, dışkıda sertleşme, dışkılamada zorlanma, ıkınmanın artmasına rağmen dışkılayamama, tuvalet yaparken sinirli-acıklı miyavlama, kan gelmesi ve karın bölgesinde şişlik-sertleşmeden dolayı bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu durumlarda oldukça dikkatli olunmalıdır.

PEKİ KEDİLER BU SIKINTILARI NEDEN YAŞAR VE KABIZ KEDİLER İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Kabızlık, dışkının kolon ve rektumda tutularak düzensiz veya hiç dışkılayamamak, olarak tarif edilir. Dışkılamada zorluk şeklinde yaşanan kabızlık, kuru vasıfta olan dışkının bağırsaklarda ya da rektumda birikmesi ya da buralarda ilerleyememesi durumudur.

Daha yaşlı kediler kabızlığa daha çok yakalanırlar, çünkü karaciğer ve bağırsak fonksiyonları zayıflamış ve bağırsaklar hareketliliklerini büyük ölçüde yitirmişlerdir. Hareketsiz ve şişman kediler özellikle kabızlığa yakalanırlar, aynı kemik veya böcek ve küçük avları yiyen ve tüy yumağı yutmuş kediler gibi. Kabızlığın nedenleri çok farklıdır ve her yaşta kedi, yavru kediler dahil, kabızlık çekebilir.

Gıdaya bağlı sebepler, en başta da sindirilemeyen maddelerin yenmesi, yutulan tüyler, bağırsak hareketlerinin azalması, bağırsaklarda şekillenen tümörler, bağırsak duvarlarında meydana gelen yangı, yabancı cisimler, tıkanmalar ve invaginasyon (bağırsakların iç içe geçmesi) gibi çevresel fonksiyonların yanı sıra, aşırı korkma, kaygılanma, nörolojik rahatsızlıklar gibi psikolojik koşulları etkileyen faktörler kabızın nedeni olarak sıralanabilir.

Hareketi kısıtlayan osteoartrit gibi, kemik, eklem yada kas hastalıkları, anal bölgede veya pelvik bölgedeki yaralanmalar ve kullanılan çeşitli ilaçlar (Antihistaminikler, diüretikler, narkotik ağrı kesiciler, sukralfat gibi), megakolon ve diğer kolon hastalıkları, hormonal hastalıklar (Hipotiroidizm, Hipertroidizm), yoğun parazit enfeksiyonları, metabolik ve endokrin hastalıklara ek olarak evresel etmenler ve doğmasal anomaliler veterinerler tarafından kabızın nedenleri arasında değerlendirilmektedir.

Veteriner Hekim Sedat Beyaz’a göre, kabızın başlangıçta dikkati çeken bir belirtisi yoktur. “Hasta sahipleri hastaların dışkı yapmadıklarını fark ederler. Hastalar sık sık dışkı yapmak için pozisyon alırlar fakat yapamazlar. Bazı durumlarda sert dışkı ile bağırsak duvarı arasından geçebilen pis kokulu sulu bir dışkı görülebilir. Anüs çevresi hassas ve ödemlidir. Dışkılama sırasında ağrı meydana gelir” diyen Beyaz, ‘ilerlemiş olaylarda iştahsızlık, yemek yememe ve kusma şekillenir. Buna bağlı olarak vücutta sıvı kaybı oluşabilir’ uyarısında bulunuyor.

En kısa zamanda veterinerinize başvurarak sertleşmiş dışkının uzaklaştırılması için uygun gördüğü tedaviye geçilmesi gerektiği konusunda çoğu veteriner hem fikir. Bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kabızın, tekrarını önlemek için hasta kedinin besinini yeniden düzenlemeli, besinlerle kemik gibi sindirimi güç gıdalar verilmemeli ve özellikle lifli gıdalarla özel besinler hazırlanmalıdır.

Kabızlığın tedavisi, öncelikle acil durumları düzeltmeye yöneliktir. Bir kedide ciddi oranda su kaybı bulunuyorsa, tedaviye damar içi sıvı serumları ile başlamalıdır. Ondan sonra katılaşmış dışkıyı almak ve son olarak da, mümkünse kabızlığın nedenini çözmek gerekir.

Kabızlık erken teşhiste büyük sorunlar ortaya çıkarmayan bir rahatsızlıktır ve diyet ya da laksatiflerle tedavi edilebilir. Eğer kedide kronik kabızlık söz konusuysa, suyu tutup dışkı miktarını arttıran lifli besinler ile çözülebilir. Ayrıca kedinizin çok miktarda su içmesi ve bağırsak faaliyetlerini stimüle etmesi için yemekten bir saat sonra hareket etmesini sağlamanız sağlığı açısından oldukça önemli.

Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvanlar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Kedinizin tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın

Meral Akşener, kedi Pasaklı’yı sevmeye doyamadı

Yavruyken hayatını kurtardığı karga evladı gibi oldu