in

870 hektarlık Ladik Gölü buz tuttu

Kuş ve balık türlerine ev sahipliği yapan 870 hektarlık Ladik Gölü, eksilere düşen hava sıcaklığı sebebiyle buz tuttu.

Samsun’a bağlı 870 hektarlık Ladik Gölü, hava sıcaklığının eksileri görmesi sebebiyle buz tuttu. Gölde yaşayan Tahta Balığı, Sazan, Turna gibi birçok balık türü olumsuz etkilendi.

CANLILAR OLUMSUZ ETKİLENDİ

Bünyesinde çeşitli kuş ve balık türlerini barındıran 870 hektarlık Ladik Gölü, eksilere düşen hava sıcaklığı sebebiyle buz tuttu. Geceleri sıfırın altında 10 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı gölde yaşayan birçok canlıyı olumsuz etkiledi.

‘BUZUN ÜZERİNDE TİLKİLER YÜRÜYOR’

Eğitimci ve araştırmacı Hadi Ergül, “Samsun’un Ladik ilçesi kendi güzelliklerinin bir kısmını gölden, bir kısmını eteğinde bulunduğu Akdağ’dan alır. Ladik soğukla iç içe olan, kışları sert ve yağışlı geçen bir bölgemizdir. Özellikle Aralık ayından Nisan’ın başlarına kadar kar yağar. Soğuk olur. Göl de donar. Şu anda bulunduğumuz yerde sıcaklık eksi 6 derecedir. Göl donmuş vaziyettedir. Hayat devam ediyor. Ladik Gölü gezilecek, görülecek bir durumdadır. Kış buz tutan Ladik Gölümüz eğlence için, zevk için gelenlere saha alanı olarak kullanılabilmektedir. Bu buzların güzelliği ve özelliği üzerinde yürüyen tilkilerin izlerinden anlaşılırmış. ‘Eğer tilki oradan yürümüş geçmişse oradan tır bile geçebilir’ derler. Ladik Gölü’nün bu güzelliklerinin yanı sıra ilçeye turizm olarak katkısı bulunuyor. Bunların daha derli toplu değerlendirmesi ve korunması gerekmektedir” dedi.  

LADİK GÖLÜ’NÜN ÖNEMİ

Ladik Gölü, Ladik Ovası’nda olup toplamda 870 hektar alana yayılan ve doğal sit alanı olan bir göldür. Ekosisteminde Tatlı Su Levreği, Tahta Balığı, Sazan, Turna ve Kızıl Kanat gibi türleri barındıran bu göl, canlılar için önemli doğal ortamlardan biridir.

Üstelik Ladik Gölü, yüzen adalara sahip olup yelkenli yarışlarına ev sahipliği yapmaktadır.

KUŞ GÖZLEMCİLERİNİN UĞRAK YERİ

Ladik Gölü kuş türleri için önemli bir göç durağıdır. Alabalıkçıl, Yeşil Düdükçün, Küçük Ak Balıkçıl, Gece Balıkçılı, Kara Leylek, Yeşilbaş, Karabaş Martı, Uzun Bacak, Kız Kuşu, Gümüş Martı, Sumru, Küçük Sumru, Ak Kanatlı Sumru, Kaya güvencini, Tepeli Koygar, Tarla Kuşu, Kızıl Sırtlı Örümcek Kuşu, Boğmaklı Ardıç Kuşu ve Turna gibi türleri barındırması sebebiyle, göçmen kuşların yolculuğunu izlemek isteyen gözlemcilerin de uğrak mekanı haline gelmiştir.

Bu bakımdan Ladik Gölü’nün doğa tutkunları, gözlemciler ve üzerinde yaşayan canlılar için oldukça önemli bir yeri vardır.

Hayvanların Mama ve Su Kapları Dondu

Soğuk ve karlı hava sokaktaki hayvanları olumsuz etkiledi