in

Yunusların sosyal yaşamı; ıslık çalmak

Yapılan araştırmalarda, yunusların ıslık çalarak birbirleri ile iletişim kurup sosyal yaşamlarını arttırdığı ortaya çıktı.

Yeni bir araştırmaya göre erkek yunuslar uzaktan birbirlerine ıslık çalarak sosyal yaşamlarını artırıyor.

Yüksek perdeli bu ses, diğerlerine orada olduklarını ve iletişim kurmak istediklerini iletiyor. Bilim adamları, hayvanlar alemindeki en nadir sosyal organizasyon türünü tanımlayarak, deniz memelilerinin önemli topluluk bağlarını sürdürmelerine yardımcı olduğunu söylüyor.

araştırmacılar, bu erkek bağının büyük bir evrimsel getirisi olduğunu bildiriyorlar: En güçlü dostluk bağlarına sahip yunuslar aslında daha çok babalar.

Sidney’deki New South Wales Üniversitesi’nden bir evrim biyoloğu, erkek yunuslardan toplanan genetik verileri karşılaştırarak, en güçlü sosyal bağlara sahip olan ve gruplarının tüm üyeleriyle arkadaş olan erkeklerin en fazla yavruya sahip olduğunu belirledi.

Bristol Üniversitesi’nden baş yazar Emma Chereskin, “Erkekler başkalarıyla güçlü ittifaklar kurarak kendi üreme başarılarını bekar bireyler olarak mümkün olmayacak şekilde etkileyebilirler. Yakın sosyal ilişkilerin sayısı arttıkça, ilişkinin fiziksel temas yoluyla sürdürülmesi için mevcut olan zaman ve alana yönelik talepler de artıyor. Biz de büyük gruplar halinde çoklu ittifak ilişkilerini nasıl sürdürdüklerini bilmek istedik.” diyor.

Science.org’un haberine göre; dil, uzun mesafeli sosyal bağları desteklemek için gelişti. Ayrıca, arkadaşlarıyla bağlantı kurmak için nazik sevişme gibi fiziksel temasları kullandıkları da bilinmektedir.

EKİP ÜYELİĞİ KAVRAMLARI OLUŞTU

Chereskin ve meslektaşı, fiziksel ve akustik davranışlarını belgeleyerek, bağlantılı erkek gruplarını izledi. Birbirleriyle bağ kurdukları farklı yolları belirlemelerini sağladı ve ‘ekip üyeliği’ kavramlarını oluşturdu.

Yine Bristol’den kıdemli yazar Dr Stephanie King, “Temel yunus ittifaklarında, okşama ve sürtme gibi daha yakın temas davranışlarında bulunan güçlü bağlara sahip müttefikler bulduk, zayıf bağlı müttefikler ise daha fazla ıslık alışverişinde bulundu.

Chereskin, “Bulgularımız, ses değişimlerinin bir bağ işlevi görebileceğine dair yeni kanıtlar sağlıyor” diyor.

“Fakat daha da önemlisi, ses alışverişleri, fiziksel bağın yerine geçerek, müttefik erkek yunusların ‘uzaktan bağ kurmalarına’ izin verebilir.”

Dünya çapında denizlerde yaşayan şişe burunlu yunuslar, zekaları ve taklitçilikleri ile ünlüdür. Bazı bölgelerde, balıkları ağlarına sokarak ve kaçan balıkları yiyerek yerel balıkçılardan da faydalanıyorlar diyebiliriz.

Keskin bir görüşe sahiptirler, ancak görüş sınırlı olduğunda avlarını keşfetmek ve aramak için ekolokasyon kullanırlar. Ayrıca darbeli sesler, tıklamalar ve beden dili aracılığıyla da iletişim kurarlar.

Aydın’da sincap operasyonu!

Yaren Leylek 20 gün sonra eşine kavuştu