Japonya’daki Kobe Üniversitesi’nden bilim insanların yaptığı araştırma sonucunda, Isodontia harmandi (I. harmandi) adlı adlı yabanarısı türünde, larvaların birbirini yediği ortaya çıktı.
Isodontia harmandi (I. harmandi) adlı yabanarısı türünde kardeş yamyamlığının yaygın olduğunu ortaya kondu.
Japonya’daki Kobe Üniversitesi’nden bilim insanları, bu arıların larvalarının birbirini yediğini tespit etti.
Çoğu yabanarısı türü ve larvaları, bir kovandaki ayrı kuluçkalarda büyüyor. Ancak I. harmandi dişileri, döllenmiş yumurtaları felçli böceklerin vücutlarına bırakıyor. Larvalar daha sonra böcekleri yiyerek hayatta kalıyor. Yabanarısı anneleri daha sonra larvalar için daha fazla böcek getiriyor.
Ancak böylesine dar alanda yaşanması, besin için rekabet edilmesini gerektiriyor.
Kobe Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi de Japonya’da 2010-2015’te toplanan 300 I. harmandi yuvasını analiz etti.
Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Hakemli bilimsel dergi PLOS One’da 18 Mayıs’ta yayımlanan bulgular, kuluçka boyutunun yamyamlık yüzünden yumurta evresiyle koza oluşumu sırasında yüzde 41 ila yüzde 54 küçüldüğünü gösterdi.
Araştırmacılar daha sonra 39 yuvada larva yetiştirdi. Bunlardan 30’unda genç yabanarıları birbirlerini yediği görüldü. Koza evresinde yuvaların 23’ünde yamyamlık devam etti.
YAMYAMLIK YAPANLAR KARDEŞLERİNDEN DAHA BÜYÜK
Genellikle yamyamlık yapanların, yedikleri kardeşlerinden genellikle daha büyük olduğu, kurbanların yumurtadan yeni çıktığı ya da çok küçük olduğu ortaya çıktı.
Yamyamlığın larva sayısının çok olduğu kuluçkalarda meydana gelme ihtimalinin daha yüksek olduğu da tespit edildi.
Bilim insanları, dişilerin gıda kaynağı tükenmesi halinde kullanılması için daha fazla yumurta bıraktığını varsayıyor.
Araştırma ekibinde yer alan Tomoji Endo, “Yabanarısı larvalarının yuvadaki arkadaşlarını rutin şekilde yemesine şaşırdık” dedi. Endo, yamyamlığın saldırganca değil sakince gerçekleştiğini ifade etti.