in

Suudi Arabistan’dan kuraklığa karşı ‘ağaç dikme’ kararı

Suudi Arabistan iklim değişikliğini önlemek için kuraklığa dayanıklı saksaul ağacına yöneliyor.

Uneyzah’taki dünyanın en büyük saksaul botanik bahçesine genel bir bakış

Kuraklık Ortadoğu’yu kasıp kavururken, çöller için gümüş bir astar olarak görülen Saksaul ağaçları, yalnızca kurudukça tohum üretiyor ve krallığın topraklarına daha fazla bitki dikmek için bir pencere açıyor.

Yüzyıllar boyunca, yaygın olarak Arapça adı Al-Ghadha olarak bilinen bu ağaçların, modern Suudilerin Bedevi ataları için yakacak odun, hayvan yemi ve çöl sıcaklığından korunma sağladığı biliniyor.

Ayrıca bu ağaç köklerinin kumları bağladığı bu sayede kum fırtınalarını kısıtlamaya yardımcı olduğu söyleniyor.

Ağaçla aynı adı taşıyan Al-Ghadha çevre derneği başkan yardımcısı Abduljabar, kuruluşunun bu yıl orta Unaizah’ta kuraklığa dayanıklı 250.000 ağaç dikmeyi planladığını söyledi.

Abduljabar, “Saksaul, Unaizah halkının mirasıdır… yararlarından biri de kumları tutmasıdır.” dedi.

Saksaul ağaçları dikmek, Suudi hükümetinin karbon emisyonlarını, kirliliği ve arazi bozulmasını azaltmayı amaçlayan yeşil girişiminin bir parçasıdır.

Abdullah Abduljabar, dünyanın en büyük saksaul botanik bahçesindeki bir ağaca bakıyor

10 YILDA 10 MİLYON AĞAÇ

Reuters’in haberine göre Veliaht Prensi Muhammed bin Salman geçen yıl iddialı bir kampanya açıklamıştı. Kampanyaya göre önümüzdeki on yılda 10 milyar ağaç dikmeyi hedefliyor. Ülke ayrıca Orta Doğu’da ek 40 milyar ağaç dikmek için diğer Arap ülkeleriyle birlikte çalışmayı planlıyor.

Birçok Orta Doğu ülkesi, artan sıcaklıklardan, daha uzun ve daha sık görülen kuraklıklardan muzdarip olup, bu durum su kaynakları ve gıda üretimi üzerinde baskı oluşturmaktadır.

Saksaul, bir damla su olmadan aylarca hayatta kalabilir ve sıcaklıkların 58 santigrat dereceye kadar yükselebildiği zorlu ortamlarda büyür. Suudi Arabistanında dahil olduğu körfez ülkeleri, dünyadaki en sıcak yerlerdir.

Majed Alsolaim, Unayzah’taki en büyük saksaul botanik bahçesinin Guinness Dünya Rekoru Sertifikasını gösteriyor

EN BÜYÜK SAKSAUL BOTANİK BAHÇESİ

Arabistan’da bulunan Unaizah parkı, geçen yıl kapladığı 172 km karelik alanla Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en büyük saksaul botanik bahçesi olarak tanındı.

Al-Ghadha derneği başkanı Majed Alsolaim, elinde Guinness sertifikasıyla parkta yürürken, “Saksaul ağacının birçok özelliği var, en önemlilerinden biri çok fazla suya ihtiyaç duymamasıdır” dedi. .

“Bu yüzden Unaizah’taki insanlar ağacın bu bölge için bir çevre sembolü haline gelmesiyle ilgilendiler.”

Ankara’da barınak yangını: 4 köpek hayatını kaybetti

Köpekler havladı; yavru ayılar donmaktan kurtarıldı