in

Maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl yayılıyor?

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1970lerde Demokratik Kongo cumhuriyetinde görülmüştü. Son 10 yıl içerisinde Batı Afrika’da görülmeye başlanmıştı. Son günlerde ise dünyaya yayılmaya başladı. Peki nedir bu maymun çiçeği virüsü?

Son günlerde maymun çiçeği virüsünün görüldüğü ülkelerin sayısı artmaya başladı. Virüs bazı Avrupa ülkelerinin ardından ABD, Kanada ve Avustralya’da da tespit edildi.

Avustralyalı yetkililer, ülkede ilk maymun çiçeği vakasının görüldüğünü açıkladı. Kanada’da da, iki maymun çiçeği vakası görüldü.

Dünyada nadir görülen bu virüs son olarak Fransa, İtalya ve İsveç’te tespit edildi. Portekiz’de 5 vaka, İspanya’da ise 7 vaka bildirdi.

Dünyaya yayılan virüsün Avrupa’da ilk maymun çiçeği vakası İngiltere’de tespit edilmişti. İngiltere, şu ana dek 9 vaka bildirildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR? NE KADAR YAYGIN?

Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor.

Ancak maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor.

Maymun çiçeği virüsü

Virüs genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.

İngiltere’de hastalığın bulaştığı iki kişi Nijerya’ya seyahat etmişti. Bu nedenle daha hafif geçen Batı Afrika virüsünü kapmış olmaları muhtemel ancak durumları henüz doğrulanmadı.

Diğer dört vakanın üçü başkent Londra’da ve biri İngiltere’nin kuzeydoğusunda görüldü. Bunların birbirleriyle bilinen herhangi bir bağlantısı yok. Bu kişilerin yurt dışına seyahat etmedikleri için virüsü İngiltere’de kaptıkları düşünülüyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor. Virüs vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabileceği tahmin ediliyor.

Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar (kemirgenler) gibi hayvanlardan ya da virüslü kişinin kişisel eşyalarından temas yoluyla bulaşabiliyor.

SEMPTOMLARI NELER? VİRÜS BULAŞAN KİŞİ SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?

Dünya Sağlık Örgütüne göre, Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalık olan maymun çiçeğinin kuluçka süresi 5 ila 21 gün arasında değişebiliyor.

Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik.

Hastalık, ateş, yoğun baş ağrısı, lenf bezlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şiddetli halsizlik gibi semptomlarla kendini gösteriyor ve hastalığın ateşli evresi genellikle 1 ila 3 gün sürerken; bu evreyi, 2 ila 4 hafta süren deri döküntüsü takip ediyor.

Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor.

Virüsün daha önceki yıllarda Batı Afrika’da görüldüğü bilinmekteydi. Batı Afrika’da ölümlere de neden oluyordu. Vakaların çoğunun hafif geçirmesiyle (şu anki hali ile) tehlikeli sayılmıyor. Su çiçeğine benzer şekilde birkaç hafta içinde yok oluyor.

Köpek Poppy, sosyal medya sayesinde Zonguldak’tan Londra’ya gitti

Belediyeden sokaktaki hayvanlara mobil kısırlaştırma