Kedilerin hiç bir hareketi rastgele değildir, bu nedenle kedi dostunuzun davranışlarında bir değişiklik fark ettiğinizde bunun altında ciddi nedenler yatabileceğini göz önünde bulundurmanız ve önemsemeniz gerekir. Titreme normal olarak kabul edilen bir kedi davranışı değildir, aslında titreme için davranış demek de pek doğru değildir çünkü titreme genellikle istemsiz olarak ortaya çıkan bir durumdur. Kediler soğukta aynı bizler gibi üşüdükleri için titreyebilirler, soğuk nedeni titreyen bir kedi gördüğümüzde yapmamız gereken ısınmasını sağlamaktır. Peki, üşümenin dışında kedilerin titremesinin altında hangi nedenler yatabilir?
KEDİLERDE HİPOGLİSEMİ
Kısaca kan şekerinin düşmesi olarak tanımlayabileceğimiz hipoglisemi kedilerde titreme durumunda akla ilk gelmesi gereken nedenlerden biridir. Genellikle aynı insanlarda olduğu gibi kedi uzun süre yemek yemediğinde ortaya çıkar. Kabızlık, ishal, kusma, hastalık gibi çeşitli sebeplerle iştahsız olup da yemek yemeyen kedilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Kedi dostunuzu bir şeyler yemeye ikna ederek kan şekerinin yükselmesini sağlarsanız titremesi de geçecektir.
KEDİLERDE HİPERTERMİ
Hipertermi vücut sıcaklığının aşırı yükselmesidir, kedilerin vücut ısısı 41 derece olduğunda hipertermi ortaya çıkar ve bu da beraberinde titremeyi getirir. Kedinizin ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız rektumdan yani poposundan derece ile ateşini ölçmeniz ve ateşi 39 derecenin üzerindeyse acilen veterinere götürmeniz gerekir.
KedileKEDİLERDE HİPOTERMİ
Hiperterminin yani vücut ısısının aşırı yükselmesinin tam tersi olan hipotermi de kedilerde titremeye neden olur. Hipotermi ölümcül sonuçlanabilir, özellikle yavru ve yaşlı kediler vücut ısılarını düzenlemekte yetişkin kediler kadar başarılı olmadıkları için bu kedilerde hipotermi görülme riski daha yüksektir.
KEDİLERDE ACI
Bazen acılarda kedilerde titremeye neden olabilir. Kedinizin vücudunun herhangi bir yeri acıyor ya da ağrıyorsa bu nedenle titriyor olabilir. Böyle bir durumdan şüphelendiğinizde kedinizin vücudunu yumuşak hareketlerle elle muayene edip neresinin acıdığını bulmaya çalışmanı gerekir. Neresinin acıdığını ya da ağrıdığını bulsanız da bulamasanız da veterinere götürmeniz gerektiğini de ekleyelim.
KEDİLERDE STRES
Stresli ya da aşırı endişeli bir kedi sinir boşalması olarak bildiğimiz durumu yaşayabilir ve bu nedenle titreyebilir. Kedinizin stres altında olduğu için titrediğini düşünüyorsanız strese girmesine neden olan etkeni hızla ortadan kaldırmanız gerekir, bunu yaptığınızda kediniz bir süre sonra düzelecektir.