Yazımıza başlarken öncelikle şunun altını çizmemiz gerekiyor, Kedi besleyen her hayvansever kedi tırmalaması ile karşı karşıya kalmıştır 🙂
Buna rağmen kediler sosyal yönden son derece başarılı hayvanlardır ve bir kedinin bir insanı nedensiz yere tırmalaması kesinlikle mümkün değildir. Eğer sokakta karşılaştığınız ya da evinizdeki dostunuz kedi tırmalamaya kalkışmışsa sizi bu bilmeden de olsa canını yaktığınız anlamına gelir.
Kedinizin sizi tırmalaması bir sorunun belirtisi olabilir
Bu nedenle sizi tırmalayan bir kediye kızmak yerine neresinin acıdığını bulmaya çalışmanız önemlidir. Özellikle de evinizde baktığınız bir kediyse mutlaka veteriner hekime başvurarak kedinizin canının yanmasına neden olabilecek bir hastalığı olup olmadığını öğrenmeniz gerekir.
Konumuza dönersek, kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma riski gerçekten de yok denecek kadar azdır ve ülkemizde kedi tırmalaması nedeni ile kuduz olmuş insan kaydı da yoktur.
Kedi tırmalaması ile kuduz bulaşması birçok koşulun aynı anda bir araya gelmesi ile mümkün olabilir ve bu koşulların bir araya gelmesi hemen hemen imkansızdır.
Kuduz viral bir hastalıktır
Kuduz viral yani virüs kaynaklı bir hastalıktır ve bu hastalığa neden olan etken bir rhabdovirus’tur. Bu virüs yalnızca memelileri etkiler ve ne yazık ki tedavisi yoktur. Bir memelinin vücuduna bir kez kuduz virüsü girdikten sonra virüsün neden olduğu belirtiler oldukça kısa sürede ortaya çıkar ve ölüm de yine kısa sürede gerçekleşir.
Kuduz tükürük yolu ile bulaşır
Kuduz hastalığının bulaşma yolu tükürüktür, bu nedenle kuduzun ana bulaşma şekli ısırılma olarak kabul edilir. Enfekte yani kuduz virüsü taşıyan bir hayvan ya da insan tarafından ısırılmak kuduz hastası olmaya neden olur.
Kedilerin tırnağında salya olma olasılığı çok düşüktür
Kuduzun tükürükle bulaştığını söyledik, bu şu anlama gelir kedi tırmalamasından kuduz bulaşabilmesi için her şeyden önce kedinin kuduz hastası olması! Sizi tırmalamadan saniyeler önce patisini bol tükürüklü şekilde yalamış olması gerekir ki; tüm bu koşulların bir araya gelmesi son derece zordur.
Kediler kendilerini temizlerken çok fazla tükürük kullanmazlar. Bu da bir kedinin tırnağında kuduz bulaşmasına yol açabilecek kadar tükürük olmasını imkansız hale getirir.
Ülkemizde kuduz hastalığı neredeyse tamamen bitmiş durumda
Haberlerde, gazetelerde çok nadir kuduz haberleri ile karşılaşıyoruz, kuduz vakalarının ortaya çıktığı yerler genellikle yarasaların bulunduğu bölgelerdir. Yarasaların köpekleri ısırması sonucu kuduz hastalığı ortaya çıkar. Kediler ise çok titiz hayvanlar olduğu ve sürekli temizlenme ihtiyacı duyduğu için bu ihtimal çok düşüktür. Zira yarasalar kuduzun doğal taşıyıcısıdır. Bu virüs tüm yarasaların tükürüğünde bulunur.
Ülkemizde kedi tırmalaması nedeni ile kuduz olmuş kişi yok
Ülkemizdeki kuduz vakası kayıtlarında kedi tırmalaması ile kuduz hastalığına yakalanmış herhangi bir kişi yer almıyor. Tüm bu bilgiler ışığında kedi tırmalaması ile kuduz bulaşır mı sorusunun yanıtının teorik olarak elbette bulaşma olasılığı vardır. Ancak pratikte bunun gerçekleşmesi neredeyse imkansızdır şeklinde vermek en doğrusu.
Yazımızı bitirirken son bir uyarıda bulunalım. Ülkemizde yürürlükte olan Hayvanları Koruma Yasası ile, tüm kedi sahipleri kedilerine her sene düzenli olarak kuduz aşısı yaptırmak ile sorumlu tutulmuştur. Her ne kadar tırmalama ile kuduz riski bulaşması az olsa da bu gibi durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. https://www.youtube.com/embed/8a1KVf5M0Zo?feature=oembed&enablejsapi=1&origin=https://ajanimo.com