in

İran’da hayvan evlat edinen hapse girebilir

İran Meclisi’nin gündemindeki yasa tasarısı onaylanırsa evcil hayvan evlat edinmek kısıtlanabilir. Tasarı yasalaşırsa, ancak özel bir komitenin vereceği izinle bir “evcil hayvanın” duygusal insanı olunabilecek.

İran Meclisi’nin gündemindeki bir yasa tasarısı, kedi ve köpekler dahil “evcil hayvan” evlat edinmeye sert kısıtlamalar getirilmesini içeriyor.

Başkent Tahran’da sokakta köpek gezdirmek çoktan “cesaret işi” olmuş durumda. Tahran polisi, şehrin parklarında köpek gezdirmenin “suç” olduğunu duyurdu. Bu yasak, “kamu güvenliğini sağlama” tedbiri olarak açıklandı.

Buna paralel olarak, aylar süren tartışmaların ardından, İran Meclisi aynı yönde bir yasa tasarısını onaylamaya hazırlanıyor. “Hayvanlara karşı kamusal hakların korunması” adı altında bir hayvan evlat edinmenin tamamen kısıtlanması gündemde.

Tahran’da bir köpeğin duygusal insanı olan Mahsa, bir hayvanın duygusal insanı olan kişilere yönelik gözaltılara ve hayvanlara el konulduğu olayların yaşandığını aktarıyor.

Özel izin istenecek

Tasarı yasalaşırsa, evcil hayvanın” duygusal insanı olmak ancak özel bir komitenin vereceği izinle mümkün olacak.

Hayvanların “ithal edilmesi, satılması ve alınması, taşınması ve tutulması” ise en az 800 dolardan başlayan cezalara tabi olacak. Bu kapsamdaki hayvanlar arasında, kediler, köpekler, kaplumbağalar ve tavşanlar da var.

Görsel: AA

‘DAYAK CEZASI BİLE ÖNERİLDİ’

İran Veterinerler Birliği Başkanı Dr. Payam Mohebi, yasaya açıktan karşı çıkan isimlerden. Mohebi, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Tartışmalar 10 yıl önce bir grup milletvekilinin tüm köpekleri kısırlaştırıp onları hayvanat bahçelerine vermek ya da çöllere bırakmak yönünde bir yasa hazırlamalarıyla başladı” diyor.

Dr. Mohebi, “Yıllar içinde birkaç kez bunu değiştirdiler, köpek sahiplerine “dayak cezası” bile önerildi. Ancak plan işe yaramadı” diye anlatıyor.

İran’da kent yaşamının simgesi

Köpek beslemek İran’da kırsal yaşamın her zaman bir parçası oldu. Ancak hayvanlar 20. yüzyılda kentlerin de vazgeçilmez bir parçasıydı.

İran, Orta Doğu’da hayvan hakları yasalarını geçiren ilk ülkelerdendi. 1948’de hükümet hayvan hakları için ilk kurumları oluşturdu. Ülkede Pehlevi Hanedanı’nın da kendine ait köpeği vardı.

1979’da İslam Devrimi’nin ardından İranlıların olduğu gibi köpeklerinin de hayatı değişti.

İran'da Şah Pehlevi ve ailesinin köpekleriyle fotoğrafı.
Fotoğraf altı yazısı,İran’da Şah Pehlevi ve ailesinin köpekleriyle fotoğrafı.

İslami kesimlerde hayvanlar “günah” olarak görülebiliyordu. Yeni İslami rejimde köpekler aynı zamanda “Batılılaştırma” sembolü olarak görüldü.

Tahran’dan veteriner Dr. Aşkan Şemirani, “Köpek sahibi olmakla ilgili net bir düzenleme yok. Polisler keyfi olarak ‘Batılılaştırma sembolü’ olarak gördükleri köpekleri gezdirenleri, hatta arabasında taşıyanları gözaltına alıyor” diyor.

Köpek hapishaneleri

Dr. Şemirani, “Hatta hayvanlar için bir hapishane bile yaptılar. Buradan çok sayıda korkunç olay kulağımıza geliyor” diye de ekliyor.

An Iranian family with a dog dressed as Superman

Köpeklerin tutulduğu yerlerde, yeterli besin ve su sağlanmadığı da duyumlar arasında.

İran’da Batı’dan gelen yaptırımlarla yaşanan ekonomik zorluklar da bu yasada rol oynuyor. Yetkililer, ülkedeki döviz rezervlerini korumanın yolu olarak birçok üründe olduğu gibi evcil hayvan mamalarının ithal edilmesini de yasaklamış.

Bu nedenle, özellikle de evcil hayvan mamalarının kara borsaya düşmesiyle fiyatlar yükselmiş.

İran kedisinin doğum yeri

Yeni yasada yalnızca köpekler değil, kediler de listede yer alıyor. Hatta timsahlardan bile bahsedilmiş.

İran kedisi, dünyanın en meşhur kedi cinsleri arasında.

A Persian cat in a Tehran cafe

İranlı bir veteriner, “İran kedisinin şimdi anavatanında güvende olmadığına inanabiliyor musunuz?” diyor ve ekliyor:

“Bu yasanın hiçbir mantığı yok. Yalnızca demir yumruklarını halka göstermek istiyorlar.”

İran Veterinerler Birliği Başkanı Dr. Mohebi de yasa tasarısının “utanç verici” olduğu görüşünde:

“Eğer parlamentodan geçerse, gelecek nesiller bizi köpekleri yasaklayan insanlar olarak hatırlayacak.”

Kaynak: BBC Türkçe

Bursa’da yuvasından düşen leylek yavrusu tedavi ediliyor

Karga ‘Abdi’ duygusal insanıyla beraber kahveye gidiyor; araba yıkıyor