in

Hayvanlar aleminin ilginç çiftleşme ritüelleri

Nesillerin devamı için üreme zorunludur. Her canlı farklı çiftleşme ritüelleri ile biliniyor. Peki hayvanların çiftleşme ritüelleri ne? İşte bazı hayvanların ilginç çiftleşme ritüelleri..

Hayvanlar Aleminin İlginç Çiftleşme Ritüelleri

Türlerin devamlılığı açısından zorunlu olan üreme, tüm canlılar için ortak bir özelliktir. 

Doğadaki her bir canlının çiftleşmeye hazırlanma evreleri ve çiftleşme yöntemleri oldukça farklı olabiliyor.

Öyle ki hayvanlar arasında çiftleşmeden sonra eşini yiyenden, dişisinin idrarını içene kadar ilginç çiftleşme ritüelleri var. İşte onlardan öne çıkan çiftleşme ritüelleri

PALYAÇO BALIĞI

Palyaço balıklarının hepsi erkek olarak dünyaya gelirler. Belirli erişkinliğe gelen bazı erkek balıklar dişiye dönüşür ve diğer erkek balıklarla çiftleşme gerçekleşir.

AHTAPOT

Çiftleşme döneminde olan ahtapotlar çiftleşmeden sonra erkeğin üreme organı kopar. Kopan organın yerine bir sonraki çiftleşme dönemine kadar yenisi oluşur.

YILAN

Erkek engerek yılanları da çiftleşmeden önce güneşlenirler ve cinsel organlarını ısıtırlar. Bu güneşlenme sperm sayısını artırır ve daha kolay sperm üretirler.

Aynı zamanda erkek yılanların iki üreme organı bulunmaktadır. Her organa ise hemipenis (yarımşar penis) adı verilir. Çiftleşme esnasında istediklerini kullanabilir.

Dişi Kırmızı çizgili yılanlar kış uykusundan uyanıp feromon salgılar. Salgılanan feromonla binlerce erkek yılan etkilenir. Etkilenen yılanların hepsi dişi yılan ile çiftleşmek ister.

ŞEMPANZE

Genetik olarak yakın olduğumuz türlerden bonobolar çiftleşmeden “farklı amaçlar” için de yararlanıyor.

Bonobo şempanzeleri çiftleşmeyi sadece üremek için değil, kavgaları ya da anlaşmazlıkları çözmek için de kullanır. Bu şempanzelerin hemen hemen tamamı biseksüeldir.

ÖRÜMCEK

Karadul örümcekleri çiftleşmelerden sonra erkek eşlerini yiyerek öldürürler. 

Bunun sebebi kesin olarak açıklanmasa da zaten böceklerle beslendikleri için içgüdüsel olarak eşlerini de yemeleri sebep olarak öngörülüyor.

PENGUEN

Yuva yapanların erkekleri, dişilerine çakıl taşları hediye ederek kur yapar. Dişi, karlar eridikçe bu taşlarla yuvasının seviyesini yükseltir.

Erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatar. Kuluçka devresinde bir şey yemezler. Yavrular anne ve babaları tarafından birlikte bakılır ve ısıtılır.

Göç sırasında ayrılan penguen çiftler binlerce penguen arasından kendi eşini rahatlıkla seçebilir.

ZÜRAFA

Dişi zürafa, çiftleşmeye hazır olduğunda hareketsiz durur ve erkeği bekler, sonrasında çiftleşme gerçekleşir.

Bazı durumlarda ise erkek zürafalar, çiftleşmeden önce dişi zürafalarının idrarının tadına bakarlar. Tatmış oldukları idrara göre dişi zürafanın çiftleşmeye hazır olup olmadıklarını anlarlar.

BALONLU FOK

Erkek balonlu foklar, burunlarındaki zar sayesinde futbol topu büyüklüğünde balonlar şişirebilirler. Tehlike hissettiklerinde ve dişisini etkilemek amacıyla yaparlar.

En büyük balonu şişiren erkek, dişisinin etkilemiş olur. Ve çiftleşme gerçekleşir.

ANTECHİNUS (KESELİ FARE)

Kahverengi antechinuslar, çiftleşme dönemlerinde aralıksız olarak günde ortalama 12 saat boyunca çiftleşirler.

Kahverengi antechinuslar, Çiftleşme dönemleri ortalama iki hafta süren bu süreçte erkekler açlık, yorgunluk ve stres nedeniyle ölürler. Bu nedenle erkek antechinuslar hayatlarında bir kez çiftleşebilirler.

KİRPİ

Kirpilerin belirli bir üreme mevsimi yoktur, ancak yılda sadece bir dönemleri vardır. Dişi kirpi kendini erkeğe sunar ve çiftleşmenin gerçekleşmesini sağlamak için dikenlerini düzleştirerek kur yapmaya başlar.

Bazı durumlarda da çiftleşme gerçekleşmeden önce erkek kirpi idrarını dişi kirpinin bütün vücuduna fışkırtır. Erkek kirpinin idrarı ile ıslanan dişi kirpi çiftleşmeye hazır hale gelir.

YASSI SOLUCAN

Çift cinsiyetli olan yassı solucanlar erkek üreme organlarını kullanarak aralarında kavga ederler. Kavgada yenilen taraf dişilik görevini üstlenir. Ve kavga eden yassısolucanlar çiftleşme sürecine girer.

HADIM ÖRÜMCEK

Erkek Tidarren örümceklerinin yapısına göre, cinsel organları devasa denilecek boyuttadır. Ayrıca cinsel organlarını büyütebilmek için çok fazla enerji harcamaları gerekir.

Başarılı bir çiftleşmenin ardından bu cinsel organı koparıp atarlar. Hadım kaldıktan sonra yaşama eşlerini, diğer taliplerden koruma amacıyla sürdürürler ve hayatları boyunca bir daha çiftleşemezler.

FENER BALIĞI

Erkek fener balığı çiftleşmek için dişi fener balığının üzerinde yaşamaya başlıyor.

Erkek fener balığı çiftleşme sırasında dişisine tamamen yapışır ve sonra da yok olur. Önce dişinin göbeğine yapışan erkek fener balığı iki hayvanın dolaşım sistemi birleştikten sonra yavaşça yok olur.

SU AYGIRISI

Su aygırılar dişilerine doğru uygun pozisyona geçerek dışkılarını püskürtürler. Püskürtme sırasında kuyruklarıyla dışkılarına yön verirler.

Döllenme sırasında dişi neredeyse tamamen suya bastırılır ve sadece hava almak için yüzeye çıkar. Doğum da döllenme gibi su içinde gerçekleşir.

Ağılı yaktılar: 600 hayvan öldü

Atık çıkaran ürünler yerine 10 sıfır atık ürün alternatifi