Hayvan Hakları Savunucuları, son günlerde sokakta yaşayan hayvanlara karşı başlatılan olumsuz kampanyaları 25 ilde protesto etti. Hayvan hakları savunucuları, “hayvanları barınaklarda hapsetme” istemlerine karşı “yeter artık” dedi.
HAÇİKO ve Pati Koruyucuları‘nın (POW GUARDS) çağrısıyla toplanan hayvan hakları savunucuları 25 ilde protesto gösterisi yaptı.
İstanbul Beşiktaş’taki eylemde döviz ve pankartlarla usulsüz toplamalara karşı tepkiler ifade edildi.
Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) Kurucu Başkanı müzisyen Ömür Gedik Beşiktaş’taki eylemde yaptığı konuşmada “Elimiz kolumuz bağlı değil. Barınakların iyileştirilmesini istiyoruz. Şu an toplama yapamazlar, kanuna aykırı. Kocaman bir orduyuz. Biz, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Barınaklara kamera talep ediyoruz” diye konuştu.
‘YETER ARTIK’
Oyuncu Yeşim Gül ise evinde hepsi insanlar tarafından mağdur edilmiş, sıkıntılı, problemli üç köpeğe baktığını belirterek şunları söyledi:
“Sokak şartlarında yaşamak çok zor, yardım isteyemeyen canlarımız için. Maalesef dar ettik onlara sokakları. Biz, onların alanlarına binaları diktik. İnanın insanlığımızdan utanır hale geldik. Herkes işini doğru bir şekilde yapmalı. Başıma gelen tek bir şeyi söyleyeceğim. Kulakları zımbalanan köpeklerimiz ‘kısır’ diye zımbalanıyor, doğru mu? Biz, ormanda hamile, kulağında küpesi olan köpeği alıp kliniğe götürdüğümüzde 6 tane yavrusu oldu. Ayıptır, günahtır bu canlara. Lütfen, rica ediyorum. Biz, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hepimizin bir şey yapması lazım. Çünkü onların da yaşamaya hakları var, bizlerin olduğu gibi. Gerçekten artık ne sinir sistemimiz kaldı ne psikolojimiz kaldı, yeter ya. Yeter artık. İnsanlığımdan utandım, ‘Lanet olsun bu ülkeye’ dedim.”
‘ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI DEĞİL’
Ömür Gedik ise sokak hayvanlarının usulsüz şekilde toplayanların ihbar edilmesi için bir şikâyet metni hazırladıklarını belirten Ömür Gedik, şu bilgileri verdi:
“Elimde avukatlarımızın hazırladığı bir şikâyet metni var. Bunu herkese dağıtacağız. Gerek HAÇİKO’nun gerekse POW GUARDS’ın sitelerinden de alabilirsiniz. Bunları doldurarak hangi belediyeler toplama yapıyorsa şikâyet edebilirsiniz. Biz, bir ortaklaşa Call Center kuracağız. Bir danışma hattı kuracağız. Hayvanlar toplandığında bizi arayarak ne yapmanız gerektiğini anlatacağız.
Birçok yerde toplamaların devam ettiği bilgisi geliyor. Elimiz kolumuz bağlı değil. Toplama yapamazlar, kanuna aykırı. Kocaman bir orduyuz. Biz, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Barınaklara kamera talep ediyoruz. Şu an yaptığımız basın açıklaması 25 ilde daha yapılıyor. Bunun önemi çok büyük. Şikâyet edebilmeleri için bunun öneminin altını çizmenizi rica ediyorum” dedi.
KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ
Köpeklerin toplatılmasının bir çözüm olmadığını, büyük bir kısırlaştırma seferberliğinin yapılması gerektiğini söyleyen PAW GUARD kurucusu Erkin Erdoğdu da şöyle dedi:
“Bir anda ülke, ‘Köpekler toplatılsın, hatta itlaf edilsin’ diyenlerle köpekleri yani bir canı savunmak zorunda kalan insanlar haline geldik. ‘Köpek sorunu’ diye konuşan tüm kardeşlerim, arkadaşlarım, insanlardan biraz empati yapmalarını rica ediyorum. Sürü halindeki köpeklerden korkan insanlar var. Bizler onlara karşı anlayışlı olmalıyız, çünkü bu sorunun sebebi bizler değiliz, belediyelerdir. 2004 yılından beri kısırlaştırma yapmayan, hayvanları aşılamayan, kendi bölgelerinden alıp barınaklara koyan, barınaklarda istifleyip çoğalınca da birbirlerinin alanına atan belediyelerdir.
Belediyelerin toplama konusunda geri adım atacaklarına inanıyorum ama atılmazsa, eğer toplamalar artar, Türkiye’nin her yerinden hayvan toplama ihbarları gelirse Türkiye’nin 81 şehrinde bu kalabalığın en az 100 katı fazlası, aynı gün aynı saat toplanacaktır. Yetkililere sesleniyorum: Yapılması gereken hayvanları toplamak değil, tamam saldırganları alalım ve rehabilite edelim. Biz, tüm dernekler ve gönüllüler olarak buna destek vermeye hazırız. Devletin de buna bütçe, ekipman, bütün kaynaklarını ayırıp kontrollü bir kısırlaştırma seferberliği başlatmasını istiyoruz.”
‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’
Avukat Yıltay Günay da şunları kaydetti: “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6’ncı maddesinde açıkça belirtildiği üzere, sahipsiz hayvanların toplatılmasının tek hali rehabilite halidir. Rehabilitasyonun yapılmasının ardından da rehabilite edilen hayvanların alındıkları yere bırakılması kanunen zorunludur. Kanuna aykırı yapılan toplamaların karşısında olacağız. Biz, kanunun uygulanması için elimizden geleni yapacağız. Kanuna aykırı davrananlarla ilgili de görevi kötüye kullanmasından ötürü elimizden geldiğince suç duyurusu yapmaya çalışacağız.”