in ,

Gıda sorununa sözde çözüm: Böcekleri yiyin

Gıda sorununa karşı ‘çözüm önerisi’ getiren Doç. Dr. Davut Ümit Şirin, kıtlığa ‘alternatif olarak’ böceklerin yenebileceğini öne sürdü.

Doç. Dr. Davut Ümit Şirin, gıda kıtlığına alternatif olarak böceklerin yenebileceğini söyleyerek hayvan sömürüsünü normalleştirdi.

Doç. Dr. Davut Ümit Şirin, artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için alternatif olarak ‘yenilebilir böcekleri’ göstererek hayvanları ‘yenilebilir’ bir varlık olarak görülmesini normalleştirdi.

Ümit Şirin, “Günümüzde yaklaşık 2 milyar insan böceklerle besleniyor. Farklı toplumlarda var olan bu beslenme alışkanlığının gıda krizine çözüm olarak düşünülmesi ve yenilebilir böcek yetiştiriciliğinin hızla büyüyen bir sektör olması hiç de şaşırtıcı değil” dedi.

Hayvanların öldürülmesi ve sömürülmesinin talep üzerine ticarete dönüşmesi normalleştirilmemesi gereken bir şeyken, Doç. Dr. Ümit Şahin’in açıklamaları şaşırttı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Davut Şirin, canlı türlerinin neredeyse yarıdan fazlasının böcek olduğunu iddia ederek şöyle konuştu:

“Böcek bilimciler henüz keşfedilmemiş olanlarla birlikte gezegenin yaklaşık sekiz milyon böcek türüne ev sahipliği yaptığını tahmin ediyor. Üstelik bu hayvanlar yaşadıkları ortamlarda çoğu zaman milyonlar ve hatta milyarlarla ifade edilen birey sayıları ile çok büyük bir biyokütleye sahipler. Toplam hayvansal biyokütlenin yaklaşık yüzde 90’ı böcek”

Toplam hayvansal biyokütlenin yaklaşık yüzde 90’ı böceklerden oluşuyor.

2 MİLYAR İNSAN BÖCEKLERLE BESLENİYOR

“Bugün yaklaşık iki bin böcek türü zengin protein, vitamin ve mineral içerikleri ile ‘yenilebilir’ olarak kabul ediliyor. Böceklerin gıda kaynağı olarak görülmesi yeni bir durum değil. Günümüzde yaklaşık iki milyar insan böceklerle besleniyor. Farklı toplumlarda var olan bu beslenme alışkanlığının gıda krizine çözüm olarak düşünülmesi ve yenilebilir böcek yetiştiriciliğinin hızla büyüyen bir sektör olması hiç de şaşırtıcı değil. Böceklerin hayvansal protein kaynağı olarak üretilen çiftlik hayvanlarına göre çok daha düşük maliyetle ve daha pratik şekilde üretilebilmeleri önemli bir avantaj.”

Hayvanları gıda kaynağı olarak gören bakış açısının küresel ısınma dahil, geri dönüşü zor sorunlara yol açtığı biliniyor. Bitki temelli beslenmeye geçmek ve bunun üzerine kurulu ticaret yapmak sorunların azalmasına da yardımcı olucaktır.

Veganlara en çok yöneltilen 5 soru ve cevapları

Kaz ‘Cango’, minibüs ile şehir şehir geziyor