in

Gezi Parkı eylemleri, İstanbul’da son yeşillikleri korudu

İstanbul Taksim Meydanı’nda bulunan Gezi Parkı, yıkılıp kışla yapılmak istenmiş ancak çevreye duyarlı gençler başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü ve siyasi partinin katıldığı eylemlerle korunmuştu. Gezi eylemleri nedeniyle, verilen hapis cezaları bugün çok tartışılan konusu oldu.

İstanbul’da kalan son yeşil alanı koruyan eylemleri ‘organize ettiği’ iddiasıyla dağıtılan cezalar kamuoyundan tepki yükseliyor.

 28 Mayıs 2013’te Taksim’de başlayan ve parkın korunmasını talep eden eylemler sayesinde Gezi Parkı bugün varlığını koruyabiliyor.

Tüm Türkiye’ye yayılan eylemler, 30 Ağustos’a kadar sürmüş ve polis şiddeti 2013 yılının yaz ayına damga vurmuştu.

Yeşil hassasiyeti ile başlayan eylemlerde, polisin attığı gaz bombasından etkilenen hayvanlar, protestocular tarafından korunmuş ve tedavi edilmişti.

GEZİ DAVASINDA KARAR

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde cuma günü görülmeye başlanan Gezi Davası’nın karar duruşması bugün tamamlandı.

Mahkeme, 4,5 yıldır tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası veren mahkeme, tutuklanmalarına karar verdi.

Mücella Yapıcı ve Can Atalay’ın duruşma salonunda tutuklanmak istenmesine ise Atalay “yakınlarımızla vedalaşmak itiyoruz” diyerek tepki gösterdi.

600 AĞAÇ VAR

Türkiye Ormancılar Derneği verilerine göre Gezi Parkında 600 ağaç var. Sayıca fazla olan belli başlı ağaç türleri çınar, çam, çitlenbik, meşe, ıhlamur, atkestanesi, akçaağaç, Japonsoforası, gülibrişim, dişbudak, yalancıakasya ve defne. En yaşlıları sayısal olarak da çoğunlukta olan çınarlar…

İSTANBUL YEŞİL ALANLARDA SON SIRALARDA

Dünya şehirleriyle ilgili istatistiksel raporlar yayınlayan World Cities Culture’ın son raporunda İstanbul, sahip olduğu yüzde 2.2’lik yeşil alan oranıyla 34 şehir arasında son sırada yer alıyor. Araştırmada en fazla yeşil alanı olan şehir yüzde 68 ile Norveç’in başkenti Oslo.

Şehir merkezlerinin yeşil alan yüzdesi park ve bahçelere ayrılmış olan yeşil alanları kapsıyor. Dünya Park ve Bahçeler Kurumu (NRPA) tarafından daha önce yayınlanan bir raporda İstanbul’da yeşil alanların artırılmasına öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekilmişti.

Araştırmaya göre park ve bahçeleriyle öne çıkan Paris’te yeşil alan oranı yüzde 9,5. Avrupa kentlerinin yanı sıra geniş yeşil alanlara sahip olan Singapur, Sidney, Hong Kong, Seul gibi Asya ülkeleri de listenin üst sıralarında yer alıyor.

GEZİ PARKININ KISA TARİHİ

Fransız şehir plancısı Henri Prost, İstanbul Belediyesi tarafından önce 1933’te İstanbul için açılan sınırlı bir yarışma için, ardından 1935’te doğrudan kentin planlamasını yürütmek üzere davet edildi. 1950 yılı sonuna kadar da bu görevde kaldı. Prost, Taksim-Maçka arasında bulunan Ermeni Mezarlığı ve eski askeri arazileri ilk aşamada bir yeni yerleşim alanı olarak planlaladı. Taksim Kışlası’nın yıkılmasıyla ortaya çıkan büyük alanda, Taksim Meydanı’na açılan bir teras ve bunun devamında bir gezi parkı (esplanad) düzenledi. Parkın Taksim Meydanı’ndan girişinde yaptığı basamakları ve geniş terası, anıtsal bir giriş oluşturacak biçimde tasarladı.

Bakan Kirişçi’den kısırlaştırma açıklaması

Yaralı köpeği uçakla Ankara’ya taşıdı