in

Avukat Karlı’dan 14 Ocak değerlendirmesi: Köpeklerin öldürülmesinden endişe ediyoruz

Bakanlığın ‘tehlikeli ırk’ diye isimlendirdiği ‘kayıt altına’ alınmamış hayvanları 14 Ocak’tan sonra ‘toplama’ yetkisi edinmesiyle ilgili çekincelerini anlatan Avukat Barış Karlı, köpeklerin öldürülmesinden endişe ettiğini söyledi. Karlı, Ajanimo’ya Bakanlığın yayınladığı yönetmelikle ilgili hukuki değerlendirmelerde bulundu.

Hayvanlara Adalet Derneğinden Avukat Barış Karlı

Temmuzda yürürlüğe giren ‘7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro türlerini veya bunların melezlerini üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, reklamını yani bu hayvanların ticaretini yapanlara hayvan başına 2021 yılında 11 bin TL idari para cezası getirdi.

Yasa uyarınca 2022 yılında ise bu ceza 14 bin 982 TL’ye yükseldi ve yasaya aykırı hareket edenlerin hayvanlarına el konularak belediyelere barınaklara götürülecek. Ancak belediyelere ait barınakların fiziksel yetersizliği ve barınaklara götürülecek köpeklerin yaşam boyu orada kalacak olması hayvanların yaşam hakkı üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor.

Bir diğer sorunu ise kısırlaştırılamayacak kadar küçük ya da yaşlı köpeklerin durumu oluşturuyor. Hayvan hakları savunucuları, kısırlaştırılması olanaksız köpeklerin de barınaklara kapatılacak olmasından endişe ediyor.

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığı aralık ayında çıkarttığı genelgeyle yasaklı olarak adlandırdığı köpek ırklarına American Staffordshire Terrier ve American Bully’i de eklemesiyle daha fazla köpeğin mağdur olmasından endişe ediliyor.

Bütün bu fiziksel ve yasal sorunlar nedeniyle 14 Ocak tarihinin uzatılması talep ediliyor.

Hayvan refahı için yaptığı çalışmalarla tanınan Hayvanlara Adalet Derneğinden Avukat Barış Karlı düzenleme hakkındaki görüşlerini paylaştı.

‘EL KONACAK ŞEKİLDE DÜZENLEME YAPILDI’

  “Köpekleri tehlikeli diye adlandırmak çok sıkıntılı bir konu” diyen Karlı, Ajanimo’ya şu açıklamaları yaptı:

“Bakanlık, hangi hayvanların tehlikeli olduğuna ben karar veririm dedi. Böyle olunca eskiden 4 köpekten bahsediyorken (kanunda geçiyordu bunlar) bakanlık artık istediği köpeği bu listeye dahil edeceğine dair bir yetki almış oldu. Ve bu yetki kapsamında 2 köpek cinsini de (American Staffordshire Terrier ve American Bully) dahil etti.”

“Bu konuya ek olarak 6 aylık da süre belirledi. 6 ay içinde köpeğini kısırlaştıran ve bakanlığa kaydını yaptıranlar herhangi cezaya maruz kalmayacak, köpeklerine el konulmayacak. Ama bunu yaptırmayanların köpeklerine el konulacak. Ve bugünden (14 Ocak) sonra kayıtlı olmayan bütün bu 6 köpek ırkına el konulacak şeklinde düzenleme getirdiler.”

“Tehlikeli ırk” denilen bir pitbull

‘ÖMÜR BOYU HAPİS KALACAKLAR’

“Bu 6 aylık sürenin sıkıntıları şunlar; birincisi kısırlaştırılmak için yaşı küçük olan köpeklerin hiçbir şansı yok ömür boyu barınakta hapis kalacaklar. İkincisi yaşlı köpekler yaşı sebebi ile kısırlaştırılması mümkün olmadığı için şansları yok yine barınakta yine ömür boyu hapis kalacaklar. Üçüncü olarak da herhangi bir sağlık nedeniyle kısırlaştırılması mümkün olmayan köpekler yine aynı şekilde hiçbir şansları yok ömür boyu barınağa hapsedilecekler. Yani bu çok sıkıntılı bir düzenleme kısırlaştırma dediğimiz şey bir ameliyat bunu mecbur bırakıyorlar. Detayları düşünülmemiş.”

‘MANTIKSIZ BİR DÜZENLEME’

“Yani ben köpeğe iyi bakacağımı ortaya koyduktan sonra neden 6 ay sonra sokakta bulduğumu sahiplenemiyorum veya barınaktan kurtaramıyorum. Bu mantıksız bir düzenleme burada iyi niyet göremiyoruz aksine bu köpeklerden kurtulmanın yolunun arandığını düşünüyoruz. Barınak diyorlar ama barınak koşulları böyle bir şey için yeterli değil. Şu anda birçok ilçenin böyle bir imkânı yok. İmkanı olanların da geçici hayvan bakım evi statüsünde kısırlaştırma yapıp kanun gereği hayvanı aldığı yere geri bırakıyor. Ömür boyu tutacak imkân yok. Niyetin hayvanlara bakmak olmadığını fark ediyoruz. Niyetlerinin hayvanları öldürüp kurtulmak olduğunu düşünüyoruz. Geçici hayvan bakım evi adı altında bile görevlerini yerine getiremeyenlerin ömür boyu hayvanlara bakacağını düşünmek çok mantıksız.”

“Süre kısıtlamasına, bu şekilde kısırlaştırmaya, kayıt dayatmalarına kesinlikle karşıyız. Şu an da her ne kadar süre belirlenmiş olsa da bu süre 14 ocaktan sonra da kimse gelip evimizden köpeğimizi almaz. Buna müsaade etmeyeceğiz.”

Hükümetin yıllardır çözmediği plastik atık sorunu 2 fili daha öldürdü

Ağaçlar kurudu, balıkçıl kuşları köyü terk etti