in

Av yasağı başladı fakat hukuk mücadelesi devam ediyor

Kara avcılığı yasağı 6 mart itibari ile başlamıştı. Bolu ve Adana’da yaban hayvanlarına yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açılan av ihalelerine karşı hukuki mücadele devam ediyor.

6 mart itibari ile av yasağı başladı

Kara Avcılığı Kanunu kapsamında 6 Mart Pazar günü itibariyle ülke genelinde av yasağı başladı, 2021-2022 Kara Avcılığı sezonu kapandı.

Yeşil gazetede yer alan habere göre; Yaban hayvanlarının üreme ve doğurma dönemine girdiğini belirten Yaban Hayatını Koruma ve Dayanışma Derneği (YAKORDER) Başkanı Mustafa Özer, avcılara ve doğa fotoğrafçılarına etik kurallara dışına çıkmamaları gerektiğini hatırlattı.

Özer, “Özellikle Hatay dağ ceylanı, karaca gibi yaban hayvanlarının doğal ortamlarda yavrusu tek bulunduğunda alınmamalıdır, çünkü anne yaban hayvanı o bölgede beslenmeye çıkmış olabilir. Yavrunun terk edildiğine kanaat getirilirse yerel birimlerle temas kurulabilir” dedi.

Kara Avcılığı Kanunu kapsamında ilgili kurallara uymayanların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından cezalandırıldığını hatırlatan Özer, vatandaşların yasak bölgelerde avlananları bildirmek için başvurabilecekleri kurumları şöyle sıraladı: 112 Acil Çağrı Merkezleri, 81 ilde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlükleri, İçişleri Bakanlığına bağlı kısa adı HAYDİ olan Hayvan Durum İzleme Mobil Uygulaması.

GEYİKLER İÇİN HUKUKİ MÜCADELE SÜRÜYOR

Öte yandan hayvan hakları aktivistleri ve kuruluşlarının nesli tehlikede olan yaban hayvanlarının avlanmasına karşı yürüttükleri hukuki mücadeleler devam ediyor.

Vegan Derneği Türkiye (TVD)‘nin, Bolu‘da öldürülmesi için ‘av ihalesi’ başlatılan 15 kızıl geyiğin yaşam hakkını savunmak için Ekim 2021’de Tarım ve Orman Bakanlığı‘na açtığı dava, 4 Mart’ta Bolu Adliyesi‘nde görüldü. Davanın 15 gün içinde sonuçlanacağı bekleniyor.

Duruşma sonrası adliye önünde “Yaşam hakkı satılık değildir”, “Katletmek için yaşatıyorlar” ve “Av cinayettir, yasakla” pankartlarıyla yaptıkları basın açıklamasında aktivistler, avcılığın Türkiye çapında tamamen yasaklanması için mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

TVD yönetim kurulu üyesi Güzide Erden, yaklaşık beş ay süren dava boyunca Bolu İdare Mahkemesi’nin avlanmayı bu süre içinde geçici olarak durdurmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Av turizmi ihalesinin iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Erden; “Hayvanlar kimsenin malı değildir. 15 kızıl geyiğin yaşamının satılığa çıkarıldığı ‘av turizmi’ ihalesi daha fazla beklemeden iptal edilmelidir.

İnsan harici hayvanların yaşam hakkı; hasat raporu, kırsal kalkınma, katkı payı, ekonomik kazanç, turizm potansiyeli ve hatta ‘koruyucu veterinerlik’ adı altında, av şirketleri ve bakanlık işbirliğiyle yurtdışından ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen avcılara pazarlanamaz.”

TVD’nin de vekilliğini üstlenen Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nden avukat Hacer Gizem Karataş ise duruşmaya ilişkin, “Bugün yine Tarım ve Orman Bakanlığı ve davaya müdahil olan av şirketinden kabul edilemez savunmalar dinledik.

Kaçak avcılığı engellemek bizzat Bakanlığın sorumluluğunda iken, kaçak avcılığın başka bir yöntemle engellenemeyeceği, mecburen av ihalelerinin açılması gerektiği savunmaları yapıldı. Bu savunmaların hepsinin geçersiz olduğu açıktır” dedi.

NESLİ AZALAN YABAN KEÇİSİ ÖLDÜRÜLME RİSKİ TAŞIYOR

Av turizmi kapsamında Adana, Mersin, Hatay, Niğde ve Kayseri’de nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan 70 yaban keçisinin öldürülmesine engel olmak için Hayvan Hakları ve Etiği Derneği ve TVD’nin 27 Eylül 2021 günü yürütmenin durdurulması talebiyle açtıkları davanın duruşması 17 Şubat’ta Adana‘da görüldü.

Duruşma sonrası davacı dernekler, Ankara ve Adana Baroları’nın Hayvan Hakları Merkezleri’nden avukatlar, Hayvan Hakları İzleme Komitesi avukatları ve Adana Vegan İnisiyatifi’nden aktivistler basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında, “Davayı açtığımız 27 Eylül’den bu yana öldürülmelerine engel olunabilecek kaç yaban keçisinin ise katledildiğini bilmiyoruz. Çünkü bu konuda yine, av katliamından sorumlu olan yetkili kurum Tarım ve Orman Bakanlığı’na CİMER üzerinden yaptığımız bilgi edinme başvurusuna hala cevap verilmedi” dendi.

Avukat Hacer Gizem Karataş, daha önce Danıştay‘ın verdiği emsal kararlarla Konya ve Mersin’deki yaban hayvanlarının öldürülmesi için açılan ihalelerin iptal edildiğini hatırlatarak, “Canlar ölmeye devam ettiği ve yaşam hakkının telafisi olmadığı için, bir an önce av ihalesinin, daha fazla cana mal olmadan iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Kovid-19’un insanlardan geyiklere bulaştığı ortaya çıktı

Minik Hamza, market alışverişinde sokaktaki hayvanları unutmuyor