in

Güney Sudan’da bir koç ve bir sığır cinayetten tutuklandı

Bir sığırın 12 yaşındaki erkek çocuğunu öldürdüğü iddiasıyla harekete geçen Güney Sudan polisi, hayvanı insanı ile birlikte gözaltına aldı. Aynı ülkede geçtiğimiz günlerde bir koç da cinayetten tutuklandı.

Temsili fotoğraf (pexels)

Polis, geçen hafta bir akşam, bir çiftlik yakınlarında dolanan boğanın çocuğu öldürdüğünü ileri sürdü. Hayvan, Doğu Afrika ülkesinin merkezindeki Lakes Eyaleti’nde sabana zorlanıyordu.

Polis sözcüsü emniyet amiri Elijah Mabor yerel basına verdiği demeçte, “Boğa şu anda Rumbek Merkez İlçesi’ndeki bir polis karakolunda tutuklu” dedi: 

Çocuk otopsi için hastaneye götürüldükten sonra defin için eve gönderildi.

Temsili fotoğraf (pexels)

Aynı eyalette bir koçun 45 yaşındaki bir kadını öldürmesinin üzerinden henüz bir ay geçmemişken bu olay gerçekleşti. Mabor, koçun Adhieu Chaping’in kaburgalarına defalarca vurmasından sonra, kadının yaralarına yenik düştüğünü ifade etmişti.

Söz konusu saldırı sonrası koç çabucak yakalanarak tutuklanmıştı.

Sözcü o dönem, “Sahibi masum [ama] suçun faili olduğu için koç tutuklanmayı hak ediyor” demişti:

Polis olarak görevimiz güvenliği sağlamak ve kavgaları ayırmak.

Eyalet yasalarına göre, bir kişiyi öldüren herhangi bir evcil hayvan, otomatik olarak kurbanın ailesine tazminat olarak veriliyor. Dolayısıyla koç, üç yıllık cezasını tamamladıktan sonra Chaping’in ailesine teslim edilecek.

Yerel mahkeme, koçun sahibi Duony Manyang Dhal’i ayrıca cezalandırarak kurbanın ailesine 5 sığır vermeye mahkum etmişti.

Devlet Başkanı Salva Kiir’in yardımcısı Riek Machar’ı kendine karşı komplo kurmakla suçladığı 2013’ten bu yana savaş ve silahlı çatışmalarla harap olan Güney Sudan’ın bazı bölgelerinde para yerine çiftlik hayvanları tercih ediliyor. Bu hayvanlar, ev satın alımı ve çeyizin yanı sıra, cinayet gibi suçlardan kaynaklanan tazminatların ödemelerinde kullanılıyor. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Güney Sudan’da tek bir sığır yüzlerce sterlin tutabiliyor.

The Independent’a konuşan Güney Sudanlı analist Adhieu Majok, “İnekler, göçebe çoban topluluklarının merkezinde yer alıyor, kültürel ve manevi öneme sahipler” dedi:

Mülkiyet, zenginliğin temsilidir.

Tırmanan güvensizlik dünyanın en genç ülkesinin bazı bölgelerinde kol gezerken, her yıl binlerce hayvanın çalındığı sığır talanları da büyük bir sorun teşkil ediyor. Majok, veriler düzensiz olsa da, Güney Sudan’daki büyükbaş sığır talanları kaynaklı yıllık ölüm sayısının yüzlerle ifade edilebileceğini belirtti.

Kaynak: İndependent

Avustralya Ordusu deve kuşlarına açtığı savaşı nasıl kaybetti?

Sivas’ta doğa yürüyüşüne çıkan gezginler, bozayı ile karşılaştı