in

Yavru köpek beslenmesi nasıl olmalı?

Çeşitli nedenlerden ötürü annesiz kalmış bir yavru köpeğe bakmak durumunda kalabilirsiniz. Yavru köpeklerin özellikle ilk 1.5 aylık dönemde anne sütü, anne sütüne ulaşamıyorsa da anne sütü eş değerindeki mamalar ile beslenmesi önemlidir. Devam eden aylarda da sindirim sistemlerinin gelişimini dikkate alarak beslenmelerinde azami özeni göstermek durumundasınız.

Köpek beslerken dikkat edilmesi gereken birçok önemli husus bulunmaktadır. Ancak yavru köpek beslenmesinde daha da dikkatli olmak gerekmektedir. Bunun nedeni yavru köpeklerin hassas bir dönemde olması ve sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmemiş olmasıdır.  Bu dönemlerde yavru köpeklerin en iyi şekilde beslenmesi gerekir. Köpeklerin beslenmesinde özellikle ilk aşamalar oldukça önemlidir.  Normal şartlar altında köpekler dünyaya geldikleri ilk 6 – 8 haftalık süreçte anne sütü ile beslenirler. Ancak farklı nedenlerden dolayı annesiz kalmış, süt anne de bulunamadığı için süt ememeyen yavru köpekler için evde yapılan anne sütü eşdeğerindeki mamalar veya süt tozu karışımları güvenle verilebilir. Annelerinin sütleri ile benzer formüllere sahip olan süt tozu takviyeleri kuru mamaya geçiş sürecinde yavru köpeklerin ihtiyaç duydukları besinlerin, vitaminlerin ve minerallerin alınmasını sağlar. Bu anlamda iki aylıktan küçük köpeklerin evlat edinilmesi yanlıştır.

1# İlk 6 haftalık süreç

Bu süre yavru köpek için çok ama çok önemlidir. Bunun nedeni ise köpeklerin sindirim sistemleri bu dönemde oluşmaya başlar. Diğer organlarının gelişmesi de aynı dönemidir. Bundan dolayı ilk altı hafta çok önemlidir. Anne varsa, yeni doğmuş bir köpek yavrusu ihtiyacı olan tüm besini dünyanın en sağlıklı besini olan anne sütünden alacaktır. Anne tarafından verilen ilk süt, antikorlarda ve büyüme faktörlerinde bulunan bir madde olan kolostrum içerir. Bu madde yani kolostrom sadece annede bulunur, yani bunun sentetik bir alternatifi yoktur. Hayatın ilk bir veya iki gününde yavru köpekler tarafından emilebilir ve annenin bağışıklığı olan hastalıklara karşı bir miktar geçici bağışıklık sağlar. Ancak anne yoksa, anne sütü eşdeğerinde süt hazırlamak ya da süt tozlarından almak gerekecektir. Bunlarda protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineraller en uygun biçimde karıştırılmış olup ana sütüne mükemmel bir alternatif oluşturmak durumundadır. Yeni doğan yavru köpeklere verilecek mamalarda protein oranı en az yüzde 26 olmalıdır. Burada en önemli husus yavru köpeğin anne sütünü gerektiği kadar yani 1,5 aylık oluncaya kadar alabilmesinin sağlanmasıdır. Aksi taktirde yavrunun ileriki yaşamlarında yapılan aşılama çalışmaları ve tedavi metodları her zaman yetersiz kalacaktır. Annesiz olan köpeklerde de eğer süt anne bulunamıyorsa, mümkün olduğunca anne sütü eş değerinde beslenmesine gayret edilmelidir. Yavru köpeklere uygun biberonlar ile çok sıcak veya çok soğuk olmayacak şekilde süt takviyesi yapabilirsiniz. Ancak süt içirirken, biberonu 45 derecelik açı ile tutmalısınız ve asla sıkmamalısınız çünkü sütün basınçlı bir şekilde gitmesi halinde yavru köpeğin akciğerleri dolabilir ve boğulabilir. O yüzden çok dikkatli olmalısınız. İlk 6 haftalık sürecin sonunda yavaş yavaş ek gıdalara geçmeye başlanabilir.

2# İki ve üç aylık süreç

2-3 aydan büyük yavru köpeklere verilen süt, yavru köpekler için zararlı ve enfeksiyon yapan bir besin olabilir. Bu dönemden sonraki yavru köpeklere verilen süt, köpekleri ishal edip sindirim sistemlerini bozabilir. Bu yüzden 6’ıncı ve 7’inci haftayı tamamlarken sütle birlikte ek gıdaşara geçmeye başlayabilirsiniz. Yavru köpekler için satılan yaş ve kuru mamaya geçiş sağlayabilirsiniz. Bu süreçten sonra mamanın yanında mutlaka su bulundurunuz. 

3# Dört ve altı aylık süreç

4-6 aylık dönemde ise artık tamamen yavru köpek mamasına geçilmesi gerekmektedir. Bu dönemlerde ayrıca zaman zaman doğal içerikli köpek konserveleri ile beslemeyi ve doğal kemikler ile uğraşmasına izin vermeyi unutmayın çünkü böyle besinler köpeğin doğasında bulunmaktadır. Bu yüzden sürekli kuru mama vermenizde zararlı olacaktır. 6 aylık dönemin sonunda ise yavru köpeğiniz artık yavaş yavaş yetişkin olacaktır. Genel olarak 9. Aya gelindiğinde ise köpek artık yetişkinliğe erişecektir. Bu aşamaya geldiklerinde yaşam onlar için daha kolay olacaktır. Ayrıca bu süreçte aranızda tarifi olmayan bir bağ oluşacaktır.

D Harfi ile Başlayan Hayvan İsimleri

I ve i harfi ile başlayan hayvan isimleri