in

Yaban hayvanlarını kış günlerinde beslemeli miyiz?

Yaban hayvanları tıpkı bizler gibi kışları zorluk çekmektedirler. Doğada kendi kendilerine yetebileceğini düşündüğümüz yaban hayvanları bazen zorluklar çekmektedirler. Peki, Yaban hayvanlarını kış günlerinde beslemeli miyiz?

İçinde bulunduğumuz bu soğuk kış günlerinde insanlar için görsel bir şölene dönüşen kar, hayvanların yaşam alanlarında bitki örtüsünü kapatarak hayvanlar için bir felakete sebep olabilir. İnsanlar, bu soğuk ve karlı günlerde kışın ağır koşullarıyla savaşan hayvanları görünce onlara yardım etmek isterler. Peki, bu doğru mudur?

Yaban hayatı uzmanları normal şartlar altında yaban hayvanların insan eliyle beslenmesine karşı çıkıyorlar. Ancak olağanüstü ve zorlu koşullarda bu beslenmelerin profesyonel ekiplerce yapılmasının gerekli olduğunu söylüyorlar.

YABAN HAYVANLARININ KONTROLSÜZ BESLENMESİNİN SONUÇLARI NELERDİR?

  • Yaban hayvanlarının beslenmesi bu hayvanların insanlara alışmasını sağlar. Bunun sonucunda yerleşim yerlerine gelerek insan ve evcil hayvan yaralanmalarının ve de trafik kazalarının gerçekleşmesini sağlayabilir.
  • Bu beslemelere alışan hayvanlar yaz aylarında otlakların daha gür olduğu yerlere gitmekten vazgeçip aynı bölgelerde kalabilir. Bu yüzden beslenme ihtiyaçlarını çevredeki tarlalardan giderirler.
  • Yapılan yemleme çalışmaları kısıtlı bir alanla sınırlı kalacağından hayvanların bir bölgede yoğunlaşmasına ve hayvanlar arasındaki bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep olabilir. Bu hastalıklardan bazıları insanlara da geçer.
  • Yaban hayvanlarının, bilgi sahibi olmayan insanlar tarafından beslenmesi hayvanlara yanlış hatta zararlı gıdalar verilmesine ve hayvanlarda bu gıdaları tüketmek bir alışkanlık haline geldiği zaman doğada kendisi için gerekli olan gıdaları tüketmemesine sebep olur. Bu durum hayvanların olağan beslenmesinin tamamının dışına çıkmasına sebep olarak hayvanlara zarar verir.

PEKİ, HANGİ DURUMLARDA NASIL BESLEME YAPILMALIDIR?

Kışın soğuk ve karlı günlerinde oluşan kar kalınlığının hayvanların beslenmesine engel olacak kadar yükselmesi, biriken karların buzlanması, aşırı rüzgarın çıkması ve anormal derecede soğuk havaların olduğu durumlarda kamu ve özel kuruluşların profesyonel ekipleri tarafından yaban hayvanlarına kontrollü bir yemleme çalışmasının yapılması yaban hayvanları için hayati bir gerekliliktir.

Bartın’da 56 köpeğin boğularak öldüğü ruhsatsız barınak yıkıldı

Meral Akşener, kedi Pasaklı’yı sevmeye doyamadı