“Sahipsiz Sokak Köpeklerinin Rehabilitasyon Hizmeti Projesi” İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Veteriner Hekimleri Odası iş birliği ile hayata geçirildi. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, “Bizi Batı’dan ayıran en önemli meziyetimiz can dostlarımıza sahip çıkmamızdır” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kısırlaştırmanın yanı sıra kuduz aşısı, parazit ilacı uygulamasını ve işaretlemeyi içeren “Sahipsiz Sokak Köpeklerinin Rehabilitasyon Hizmeti Projesi” İzmir Veteriner Hekimleri Odası iş birliği ile hayata geçirdi.
Kültürpark’taki törene bir çok isim ve hayvan sever de katılırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, rehabilitasyon merkezinden ve daha önce sokakta yaşayan hayvanlar için İzmir’de gerçekleştirmiş olduğu çalışmalardan bahsetti.
‘BİZİ BATIDAN AYIRAN MEZİYETİMİZ’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuşmasında “Bizi batıdan ayıran en önemli meziyetlerimizden, erdemlerimizden biri emin olun ki bu can dostlarımıza sahip çıkma konusundaki vicdanımızdır. Hani batının o gelişmiş, ileri gitmiş medeniyetinin en büyük zafiyetlerinden biri, bizde olan, onlarda olmayan o vicdandır.
Bu toprağın güzel insanlarına, can dostlarına sahip çıkan o gönüllü insanlara teşekkür etmek istiyorum. Projeyle bu şehri birlikte paylaştığımız can dostlarımız için tarihi bir adım atıyoruz. Türkiye’de ilk ve tek olan bu örnek proje sayesinde, göreve geldiğimizden bu yana her yıl artarak süren çalışmalarımızı, bir üst aşamaya taşıyoruz” dedi.
‘HEDEFİMİZ AYDA 500 KÖPEĞİN KISIRLAŞTIRILMASI’
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki “Koordinasyon Merkezi” aracılığıyla yürütülen bu projenin birçok yenilik içerdiğini aktaran Başkan Soyer, şunları söyledi: “Bu proje ile can dostlarımız kulak küpesi ve mikroçip ile işaretlenerek anlık takip altına alınabiliyor.
Hastane veya polikliniklere nakilleri yapılıyor. Protokolümüz kapsamında ayda 500 köpeğin kısırlaştırılmasını hedefliyoruz. Köpeklere aynı zamanda kuduz aşısı ve parazit ilacı uygulaması yapılacak. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında İzmir genelinde hayata geçireceğimiz bu uygulamaya, sokak köpeği nüfusunun yoğun olduğu ilçelerimizden başlıyoruz.
Bu projemiz öncesinde de Veteriner Hekimleri Odası ile çok kıymetli ve özel bir işe imza atmıştık. Yasaklı ırklara yönelik yaptığımız çalışmamız Türkiye’de bir ilk oldu. İzmir Veteriner Hekimleri Odası’na üye kliniklerde iyi niyet kapsamında iki gün içerisinde sahipli 982 yasak ırklı köpek kısırlaştırıldı. Eğer bu hayvanlar sokağa bırakılmış olsaydı, halk sağlığı açısından ciddi sıkıntılar yaşanabilirdi.”
‘SOKAKTA YAŞAYAN HAYVANLARA BAKIMI GELİŞTİRDİK’
Başkan Soyer sokakta yaşayan hayvanlarına yönelik Ödemiş, Torbalı, Kemalpaşa, Seferihisar, Urla, Dikili’de altı kısırlaştırma merkezi oluşturduklarını söyleyerek, “Bu birimlerimiz sadece bulundukları ilçelere değil, aynı zamanda metropol dışındaki 19 ilçemize de hizmet veriyor.
Sokakta yaşayan ve hastalanan sokak hayvanları için Acil Müdahale ekiplerimiz 7 gün 24 saat vazife başında. Hastalanan can dostlarımız, Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği’ne getirilerek iyileştiriliyor. Acil müdahale ekibimizin sayısını, ikiye; araç sayısını, ikiden beşe çıkardık.
İki adet hayvan taşıma karavanı aldık. Belediyemiz bünyesinde son üç yılda, 72 bin sokak hayvanı muayene edildi, 22 bin sokak hayvanına operasyon yapıldı. Sokakta yaşayan ve yiyecek bulmakta zorlanan can dostlar için yıl boyu yüksek enerji veren mama dağıtımı yapmaya devam ediyoruz. Üç yıl içerisinde 365 ton mama dağıttık. Belediyemiz bünyesinde, Veteriner hekim sayısını artırdık. Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği’ndeki ameliyathane sayısını da ikiye çıkardık” dedi.
‘DOĞADAKİ CANLILARA MERHAMET DEĞİL ADALET BORÇLUYUZ.’
Başkanı Soyer göreve geldiklerinden bu yana kısırlaştırılan sokak hayvanı sayısının üç kat arttığını belirtti. 2019’da 5 bin 503 olan kısırlaştırma sayısının, 2021 yılında 16 binin üzerine çıktığına değinen Soyer, yapımı devam eden yeni birimlerin hizmete alınması ve başlattıkları “Sahipsiz Sokak Köpeklerinin Rehabilitasyon Hizmeti” projesi sayesinde bu sayının daha da artacağına söyledi.
‘PAKO’NUN ADINI VERECEĞİZ’
Bornova Gökdere’de, yaklaşık 21 milyonluk yatırımla Avrupa standartlarında, rehabilitasyon ve sahiplendirme merkezi kurduklarını söyleyen Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Çok yakın bir zamanda da hep birlikte inşallah açılışını yapacağız. 37 bin metrekarelik alanda kurulan, bin 500 köpek kapasiteli bu tesisimize kaybettiğimiz usta yazar Bekir Coşkun’un köpeği Pako’ya atfen onun adını vereceğiz.
Eğer şiddetsiz, adil ve barış içerisinde bir dünya istiyorsak; bunu sadece insanlar için değil, parçası olduğumuz doğamız ve tüm canlılar için talep etmeliyiz. Biz insanlar, doğadaki canlılara merhamet değil, adalet borçluyuz.
İnanıyorum ki can dostlarımızla ilgili hayata geçirdiğimiz çalışmalar, böyle bir kültürün gelişmesine de katkı verecektir. Projemizin ortağı İzmir Veteriner Hekimleri Odası’na ve emek veren tüm sivil toplum kuruluşlarına, gönüllü kardeşlerime çok teşekkür ediyorum.”
‘PROJEDEN DOLAYI İZMİR OLARAK GURUR DUYUYORUZ’
Hayata geçirdikleri projeden dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile çalışma ekibine teşekkürlerini sunan İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, “Bu protokolün Türkiye’de bir örneği yok. Küçük çaplı yapılan işlemler var. Bize ve belediyemize Türkiye’nin birçok belediyesinden fikir soruyorlar. Nasıl yapıyorsunuz diye görüş alıyorlar. İzmir olarak yine öncüyüz. İzmir olarak gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.