CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “süs hayvanı” ibaresinin yönetmelikten çıkarıldığı düzenlemeyle hayvan satışlarına yasak getirilmemesini eleştirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvanların üretim ve satışını düzenleyen yönetmelikteki “süs hayvanı” ibaresi kaldırıldı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “süs hayvanı” ibaresinin yönetmelikten çıkarıldığı düzenlemeyle hayvan satışlarına yasak getirilmemesini eleştirdi.
Anka Haber ajansında yer alan habere göre, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “süs hayvanı” ibaresinin yönetmelikten çıkarıldığı düzenlemeyle hayvan satışlarına yasak getirilmemesini eleştirerek şöyle dedi:
“Sorun, barınak sayısını artırarak veya hayvanlara çip takılarak çözülemeyecek boyuttadır. Sorunun kökten çözümü hayvanları metalaştıran bütün düzenleme ve uygulamaların ortadan kaldırılmasından geçmektedir”
Gök, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye, “Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklikler ile kedi-köpek satışına neden bir son verilmemiştir” diye sordu.
Levent Gök, Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, ‘Ev ve Süs Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile “süs hayvanı” ibaresinin yönetmelikten çıkarıldığını anımsattı.
SATIŞ YERİNE SAHİPLENDİRİLME DESTEKLENMELİ
Gök, evcil hayvanların satışının yasaklanması yerine üretim yerleri ve yer seçim komisyonlarının uygun bulduğu yerlerde hayvan satışına izin verildiğini belirterek, canlıların satışının yapıldığı yerleri değiştirmenin sorunları çözmediğini kaydetti. Gök, satış yerine sahiplendirmenin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Gök, önergesinde şöyle dedi:
“Kedi ve köpeklerin ticari amaçla satışına izin verilerek metalaştırılması ve hayvanlara değer biçilmesi, bir canlı piyasası oluşturmaktadır. Canlıların birer lüks tüketim ürününe dönüştürülmesi, hayvan sahiplenme yerine satın alma olgusunu beraberinde getirmekte, hayvan bakımı konusunda hassasiyet taşımayan kimselerin yalnızca gösteriş, özenme ve benzeri sebeplerle canlı edinmelerinin önü açılmaktadır. Sözü geçen sebepler ile satın alınan hayvanlar iyi bakılmamakta, hayvanlar sokağa bırakılmakta veya barınaklara terk edilmektedir. Hayvanların sokağa veya barınaklara terk edilmesi sorunu, barınak sayısını artırarak veya hayvanlara çip takılarak çözülemeyecek boyuttadır. Sorunun kökten çözümü, hayvanları metalaştıran bütün düzenleme ve uygulamaların ortadan kaldırılmasından geçmektedir”
Levent Gök, Bakan Kirişci’ye şu soruları sordu:
“Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklikler ile kedi-köpek satışına neden bir son verilmemiştir?
Kedi-köpek satışı yapılan yerlerin değiştirilmesiyle hayvan ticaretinin ortaya çıkarttığı sorunlar nasıl çözülecektir?
Hayvan barınaklarında bulunan bakıma muhtaç hayvanların satışına izin verilmesi sokak hayvanlarının da ticari mala dönüşmesine ve bu hayvanların daha fazla istismar edilmesine yol açacaktır. Barınakların ticarethanelere dönüştürülmesinin sebeplerini açıklar mısınız?
Sözü geçen yönetmelikte yapılan değişikliklerin belirlenmesi sürecinde görüşüne başvurulan sivil toplum kuruluşlarını, eğitim kurumlarını ve uzmanları açıklar mısınız?
Ülkemizde hayvan ticaretinin sona erdirilmesi ve can dostlarımızın metalaştırılmasının önüne geçilmesi amacıyla herhangi bir adım atılması düşünülmekte midir?”