in

Koyun ve keçilerde çiçek salgını tehlikesi

Gaziantep’te son aylarda koyun ve keçilerde çiçek hastalığının görülme sıklığı büyük artış gösterdi. Virüs, sınırdan geçen koyunlarla taşınırken, hastalık salgın boyutuna geldi. Hastalığın daha da yayılmasından endişe eden uzmanlar aşı öneriyor.

Gaziantep’te son aylarda koyun ve keçilerde çiçek hastalığı tekrar görülmeye başlandı. Hastalığın yayılma seyri endişe verici hale geldi.

Ajanimo’ya konuşan Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, sınırdan kaçak olarak geçen hayvanlardan dolayı Çiçek hastalığının bölgede tekrar görülmeye başladığını söyledi.

Meltem Peri, Şahinbey ilçesinde kırmızı alarm verilerek küçükbaş hayvanı olan vatandaşlara gerekli önlemleri almaları için uyarılar yapıldığını belirtti.

Meltem Peri şunları kaydetti:

Çiçek hastalığı Suriye’den göç başlamadan önce neredeyse bitmişti. Onun için Çiçek Aşısı devletin programlı aşılar listesinden alınmıştı. Ama sonradan kaçak hayvan girişiyle çiçek hastalığı tekrar geldi bize. Mesela Şahinbey’de görülmeye başladı. Bazı iller de çiçek aşısı yok ama bizde başladı. Şahinbey de çiçek hastalığı görüldü direkt kırmızı alarm verildi. Çiçek hastalığı görülüyor derhal yetiştirici önlemini alsın diye.

ÇİÇEK HASTALIĞININ AŞISI YAPILMAZSA HAYAL BİLE EDİLEMEYECEK HIZLA YAYILIR

Çiçek Hastalığına yakalanmış bir koyun

Çiçek Hastalığının aşısı yapılmazsa  bu hayvanlara ahırdan ahıra, işletmeden işletmeye hayal bile edilemeyecek hızla yayılır bu hastalık. Devlet programlı olarak yıllardır bu aşıları uyguluyor zaten bedelsiz olarak.

AŞI YAPILACAĞINI DUYURMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin; Tarım ve Orman Bakanlığı, Gaziantep Valiliği, Türkiye Belediye Birliği (TBB)ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle Gaziantep genelindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ücretsiz aşı yapılacağını duyurmuştu.

Protokol kapsamında 2022 yılında Gaziantepli vatandaşların hayvanlarına şap, brusella, LSD, PPR, koyun keçi çiçek ve kuduz aşıları yapılacak ve ödemeleri gereken 2 milyon 390 bin lira da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağı duyuruldu.

TWİTTER’DA #FATMASAHİNCEVAPVER HASTAG’I İLE TWEETLER ATILMAYA BAŞLANDI

Yapılan protokol sonrasında yapılacak olan çiçek aşısının hayvanların ölümüne sebep olduğu yönünde iddialar ortaya atıldı.

Twitter’da #FatmaSahinCevapVer hastag’i ile tweetler atılmaya başlandı. Şimdiye kadar açılan hastag’e 24,4 Bin tweet atıldı.  Atılan tweetler de yapılacak çiçek aşısının hayvanların ölümüne sebep olduğu, insan sağlığını tehdit ettiği iddia edildi ve aşıların durdurulmasını isteyen paylaşımlar oldu.

Fatma Şahin atılan tweetler cevap olarak Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda: “Bu aşılar zaten yıllardır uygulanıyor. Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin de dediği gibi, zaten yapılan şap, brusella, LSD, PPR, çiçek ve kuduz aşıları için hayvan yetiştiricilerine Gaziantep Büyükşehir olarak 2,8 milyon TL destek vereceğiz,o kadar.” devlet tarafından yıllardır uygulanan bu aşıların, uygulama ücretlerinin belediye tarafından destekleneceğini açıkladı.

‘AŞI KARŞITLIĞI YANLIŞ’

Veteriner Hekim Meltem Peri, tartışmayla ilgili olarak ise; aşının direkt olarak ölüme sebep olduğu bilgisinin yanlış olduğunu söyledi.

Yanlış uygulamalar, ortam koşulları, bölgesel koşullar, o an aşıyı gerçekleştiren kişinin bir hatası olabileceğini, yetiştiricinin yaptığı herhangi bir hatalı durumdan ve hayvanda olan başka bir durumdan dolayı az sayıda da olsa bu tarz ölümlerin yaşanabileceğini belirtti.

Bu durumda da direkt olarak olarak aşının hayvan ölümlerine sebep olduğu iddialarının bilgi kirliliği olduğunu ifade.

‘BULAŞICI HASTALIKLAR BÜTÜN SÜRÜYÜ ÖLDÜREBİLİR’

Peri şöyle devam etti:

Bakanlık hiç yapmadığımız bir aşıyı yapalım da hayvancılığı bitirelim demiyor. Bizlerden çok uzun yıllar önce yapılmaya başlanmış aşılardır. Bu aşılar yapılmak zorunda , bu aşılar yeni icat edilmedi, yeni icat edildiği gibi bir iddiaları yok. Tweetleri okuyunca yazmak ve yazmamak arasında kaldım . Mevzuyu bildin zaman ne kadar komik ve şaşırtıcı oluyor bu iddialar. Tamamen hayvanların faydasına olacak  bir durum. Bunların hepsi bulaşıcı hastalıklar bir sürüde birinde görüldü mü birkaç gün içinde bütün sürüyü öldürebilir. Öldü, telef oldu denilen hayvanlar tabi ki sağlıkta olabilecek şeyler. Problem başka kaynaklı olabilir, aşıya denk gelmiş olabilir. Yetiştiricinin yaptığı herhangi hatalı bir şey de olabilir. Ama bunca hayvan popülasyonu varken birkaç tane ölüm o şekilde değerlendirilemez.

Atılan bir tweet’e gelen veteriner hekim yorumu

KOYUN VE KEÇİLERDE GÖRÜLEN ÇİÇEK HASTALIĞI

Koyun-Keçilerde görülen Çiçek Hastalığı, koyun ve keçilerin ateş, deri ve müköz membranlarda papül ya da nodül şeklinde lezyonların oluşumu ve sistemik enfeksiyon halinde özellikle akciğerlerde fokal pnömoni ile karakterize ölümle sonuçlanabilen akut ya da kronik viral bir hastalıktır.

Çiçek hastalığı koyun ve keçiler arasında direkt temas ile bulaşmaktadır.

Eğer hasta olan koyun veya keçi erken fark edilmez ve tedaviye başlanmazsa, tüm sürüye hastalık yayılır geri dönüşü olmayan kayıplara sebep olabilir.

Endemik bölgelerde hastalığı kontrol etmenin en etkili yolu, aşılamadır. Enfekte bir bölgeden hastalıksız bir bölgeye enfekte hayvan ve hayvansal ürünlerin hareketlerinin kısıtlanması, hastalığın girişini önlemede esastır.

Çiçek hastalığına yakalanmış bir koyun.

Ülkemizde mücadele amacı ile hastalık çıkan yerlerde tamamen iyileşmeden yada son ölümden sonraki 60 gün süresince karantina uygulanmakta ve hastalık çıkan bölgelerde hastalığı takip eden iki yıl, yılda bir kez olmak üzere mihrak bölgesindeki bütün koyun ve keçiler aşılanmaktadır.

Koyun-Keçi çiçek aşısı; kuzu böbrek hücre kültürlerinde hazırlanan liyofilize, canlı, attenüe bir aşıdır.

Aşılamaların sonbahar mevsiminin başlarında yapılması ve hastalık çıkmayan yerlerde gebeliğin son 6 haftası ile doğumdan sonraki ilk ayda, koruyucu aşılama yapılmaması önerilir. Aşıya ilgili bağışıklık 21 günde tam olarak oluşur, bağışıklık süresi 8 aydır.

Bakanlık hayvan deneyleri yönetmeliğini değiştiriyor; Hayvan deneyleri yapan dernek kurula geliyor

Şiddetli yağışta 87 koyun mahsur kaldı