in

Kilis’te gözü alnında bulunan oğlak doğdu

Kilis’te dün gece doğum yapan bir keçi gözleri alnında bulunan dişi bir oğlak doğurdu.

Gözü alnında bulunan oğlak

Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Gökmusa köyünde hayvancılıkla uğraşan Ahmet Kartal’ın baktığı keçi dün akşam gözü alnında bulunan bir dişi oğlak dünyaya getirdi.

Yeni doğan oğlağın gözlerinin alnında olduğunu görenler şoke oldu. Gözleri alnında bulunan oğlak ‘Tepegöz’ olarak adlandırılıyor.

İlk kez böyle bir oğlak gördüğünü belirten Kartal, “İlk gördüğümde ürperdim. Oğlak ses vermedi, fotoğrafını çektiğimde gördüğünü hissettim. 25 yıldır bu işi yapıyorum. İlk kez böyle bir şeyle karşılaştım. “

“Annesinden süt içirmeye çalıştım ama bir türlü başarılı olamadım. Yüksek ihtimal yaşamaz diye düşünüyorum. Daha önce hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım. Gözü olmayan oğlak gördüm ama böylesini hiç görmedim. İlk kez böyle bir şey görüyorum. Görenler de şaşırıyor. Ha alırım yaşatırım diyen olursa verebilirim. Çünkü süt emmiyor” dedi.

Gözü alnında bulunan oğlak ve ona bakan Ahmet Kartal

TEPEGÖZ HASTALIĞI NEDİR

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Patoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Funda Yıldırım, tepegöz hastalığı ile ilgili şu bilgileri verdi:

Gözü alnında doğan oğlağın durumuna Siklopi (Tepegöz) deniyor. Siklopi, embriyo şekillenirken ön beyin yarıkürelerinin ikiye bölünmesi sırasında meydana gelen hatalar sonucu nadiren ortaya çıkan bir anomalidir.

Veratrum californicum, halk arasında Mısır zambağı adı ile bilinen bitkinin gebeliğin erken dönemlerinde anneler tarafından yenilmesi sonucu kuzu ve oğlaklarda siklopi vakaları görüldüğü bildirilmiştir.

Sebepleri konusunda genetik hata, kromozomal anomali ve toksin ifadeleri dışında net bilgiler bulunmamaktadır.

Siklopi ile doğan hayvanlar, canlı doğmuş olsalar bile kısa süre içinde ex olurlar. Dışarıdan bakılınca yüzün tam şekillenmemesi ve tek göz oluşumunun arkasında, bu anomalide optik sinir, beyin yarıküreleri ve onu oluşturan sinir dokunun gelişimi eksik ve bozuk olduğu için tedavisi ne yazık ki mümkün değildir.

Veratrum bitkisi çeşitlerinin bulunduğu bölgelerde otlatılan hayvanları bu bitkiden uzak tutmak bu anomaliyi önlemeye yardımcı olabilir.

Reyhanlı Barajı’nda ‘varlığı bilinmeyen’ yeni türler tespit ediliyor

Bitki bazlı beslenerek protein ve kalsiyum almak mümkün mü?