in

Freud’un teşhislerine yardım eden köpek Jofi

Günümüzün terapi süresini belirleyen, Freud’un seanslarında bulunan, terapi köpeklerinin atası olarak bilinen köpek Jofi’yi tanıyalım.

Köpek Jofi ve Freud

Sigmund Freud köpeklerini özellikle de bir çov-çov (çin köpeği) olan Jofi’yi çok severdi. Jofi, Freud’untüm psikoterapi (ruhsal sağaltım) seanslarında onunla odaya girer, hemen yanı başında yerini alırdı.

Sigmund Freud’un Jofi’den daha önce de yine Çin aslanı (chow) cinsi, Lün isminde bir köpeği vardı. Fakat evin hizmetlisi Bayan Fichtl’in gözlemlerine göre, Jofi’nin Freud üzerindeki etkisi Lün’den çok daha büyüktü.

Ayrıca Bayan Fichtl’in anlattıklarına göre, ilerleyen sağaltım sürecinin somutlaşan verileri, sevgili Jofi’yi hep doğrular yönde oluyordu.

Freud’a göre köpekler insan karakterlerini değerlendirmekte çok iyiydiler ve insanları rahatlatma becerilerine sahiptiler. Bu yüzden de Freud hastalarıyla konuşurken Jofi’nin odada kalmasına izin veriyordu.

Sakin ve kendisiyle barışık olan hastalarda Jofi hastanın veya Freud’un yakınlarında yatıyordu; eğer hasta gerginse Jofi uzakta kalmayı tercih ediyordu. Hastanın ruh hali ve duygu durumu hakkında işaretler veriyordu.

Freud hakkında önceden hayvanları pek sevmediği söylense de özgün bir karaktere sahip Jofi, sağaltım seanslarına sadece katılmakla kalmıyor, hastaları kokladıktan sonra sahibine hareketleriyle işaretler veriyordu. Öyle ki, hastayı kokladıktan sonra, Jofi gidip masanın altına saklanırsa, Freud bunun hastanın karanlıklarda kalmış sırları bulunduğuna dair bir işaret olarak algılıyordu.

Ayrıca, elli dakika dolduğunda, seans süresi, Jofi ayaklanıp kapıya doğru hareketleniyordu. Bu sayede Freud da saatine bakmadan seansın bittiğini anlamış oluyordu.

Şimdiki seans sürelerin 50 dakika olması da Jofi’nin seanslarda 50 dakika kalmasından gelmektedir.

‘TERAPİ KÖPEKLERİNİN ATASI JOFİ’

Jofi, ünlü Nörolog Freud’a katkı sağlamıştır. Hatta öyle ki günümüzdeki Terapi köpeklerinin başlangıcı olarak görülüyor.

Terapi köpeği, genellikle huzurevleri, bakım evleri, okullar, kütüphaneler, hastaneler veya afet bölgeleri gibi ortamlarda insanlara sevgi, rahatlık ve destek sağlamak için eğitilmiş köpeklerdir.

Terapi köpekleri belirli hastalara günlük fiziksel ihtiyaçları konusunda yardımcı olmak için eğitilen rehber köpeklerden farklı olarak sadece bakıcılarıyla değil, her türden insanla etkileşime girecek şekilde eğitilir.

Nesli tükenmek üzere olan 4 yeşil deniz kaplumbağası ölü bulundu

Tarihin kara lekesi: İstanbul’da idam edilen maymunlar