Tekirdağ’da üniversite öğrencileri, farkındalık oluşturmak için nesli tükenme tehlikesinde olan hayvanların figürlerini doğadan topladıkları taşlara çiziyor.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin (NKÜ) Plastik Sanatlar Topluluğuna üye öğrenciler, hayvanların iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle zorlaşan yaşam koşulları ile zaman zaman maruz kaldıkları kötü muamelelere karşı farkındalık oluşturmak için çalışma yapmaya karar verdi.
Öğrenciler, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Mahpeyker Yönsel koordinatörlüğünde doğadan topladıkları taşları çeşitli işlemlerden geçirerek çizim yapılabilecek hale getirdi.
AA’nın haberine göre, öğrenciler tarafından taşların üzerine nesli tükenme tehlikesinde olan büyük zıplar penguen, fok balığı, kutup ayısı, panda, balina gibi çeşitli hayvanların figürleri çizildi.
Öğrenciler, taşları üniversitedeki akademisyenlere de hediye ediyor.
Öğrencileriyle anlamlı bir çalışma yürüttüklerini belirten Öğretim Üyesi Yönsel süreci şu şekilde anlattı:
“İklim koşulları, küresel ısınma ya da yaşam alanlarını daralttığımız hayvanlarla ilgili yola çıktık. ‘Bu hayvanları nasıl ele alırız, bunları nasıl bir sanat objesine çeviririz, aynı zamanda hayvanlar konusunda nasıl farkındalık yaratırız?’ diye düşündük ve Tekirdağ çevresinden topladığımız taşlar üzerine hayvan figürü çizdik.”
Yönsel, ortaya çıkan çalışmanın herkes tarafından çok anlamlı bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
“Taşları üniversitemizdeki öğretim üyelerine hatıra olarak vererek bir farkındalık yaratmak istedik. Çünkü çevremize baktığımızda artık hayvanların yaşam alanlarını daralttığımızın farkındayız. Hep birlikte şu dünyayı çok daha yaşanılır hale getirebileceğimizi düşünüyoruz. Bu anlamda ilk projemiz bu oldu ve bu projelerin devamını getireceğiz. Bu taşları sergileyerek sesimizi duyurmak ve daha geniş kitlelere ulaşmak istiyoruz.”
TAŞLAR SANAT ESERİNE DÖNÜŞTÜ
Resim bölümü 1. sınıf öğrencisi İlayda Çağlayan, nesli tükenmekte olan hayvanlara dikkati çekmek için doğadan topladıkları taşların sanat eserine dönüştürdüklerini dile getirdi.
Herkesin doğaya karşı daha fazla duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Çağlayan sözlerine şöyle devam etti:
“Topluluk olarak farkındalık yaratmak amacıyla böyle bir çalışma yaptık. Ben de büyük zıplar penguen çiziyorum. Nesilleri gün geçtikçe tükenmeye devam ediyor.”
Öğrencilerden Burçin Bayat da doğal taşa kutup ayısını resmettiğini anlattı:
“Kutup ayıları buzulların erimesi ve denizlerin kirletilmesi nedeniyle yaşam alanları bulmakta zorluk çekiyorlar. Onlara sağlıklı ve güzel bir ortam sağlamak bizim elimizde, onları koruyalım.”