İngiltere merkezli bir start-up olan DIOSynVax, hayvan dışkısı kullanarak gelecekteki pandemileri önleyebilecek bir aşı geliştirmeye çalışıyor.
İngiltere merkezli bir şirket olan DIOSynVax, hayvan dışkısında keşfedilen virüslerin genetik dizilerinin, gelecekteki olası salgınları önlemeye yardımcı olacak bir aşı oluşturmak için yardımcı olacağını hesaplıyor.
Cambridge Üniversitesi yan kuruluşu olan DIOSynVax, rakip Oxford Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından oluşturulan aşı da dahil olmak üzere, şu anda mevcut olan Covid-19 aşılarından daha uzun süre yaşayacağına inandığı iki aşı üzerinde çalışıyor.
Jonathan Heeney, çalışmaları sırasında kedilerde ve çitalarda onları teşhis ettiğinde koronavirüslerle ilk kez ilgilenmeye başladı.
Heeney, “Hayvanlara bakarak kendimizi bir sonraki pandemiden veya hastalığa neden olması muhtemel bir sonraki virüsten daha iyi koruyabiliyoruz” dedi.
Benzinga’da yer alan habere göre, Heeney DIOSynVax’ın ‘zayıf noktasını’ tanımlamak için tüm türlerde koronavirüslerin genomik dizilerini kullandığını söyledi.
Bilim insanları, virüsün kendini öldürmeden değişemeyen bölgelerini bulmak için hesaplamalı biyoloji araçlarını kullanıyor.
Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu, DIOSynVax’a 42 milyon dolara kadar yatırım yaptı.
Aşıyı üretmek için Alman biyoteknolojisi Ethris ile ortaklık kuruyor. Şirketin halihazırda erken aşamada bir klinik denemede bir Covid-19 aşısı da mevcut.
Hayvan dışkısı kullanılarak üretilecek olan aşının 2019’un sonlarında Wuhan’da keşfedilen Covid-19’u temel alan aşılardan ziyade yeni varyantlarla mücadelede daha iyi olacağına inanılıyor.