Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı Tehlike Arz Eden Hayvanlar ile ilgili genelgeye karşı Danıştay’a başvurarak yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açtı.
Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bazı köpek türlerini ‘tehlike arz eden hayvanlar’ olarak belirlediği genelgeye karşı, yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a başvurdu.
Davaya ilişkin konuşan Vakıf Başkanı Erman Paçalı “Hayvanlar tehlikeli değil ancak genelge son derece tehlikeli” dedi.
Vakfın avukatlarından Özlem Yazıcıoğlu ise genelgenin hayvanların yaşam hakkını ihlal edecek nitelikte ve objektif kriterlerden yoksun, kusurlu bir düzenleme olduğunu söyledi.
Paçalı: Hayvanlara acı ve işkence yaşatıyorlar
Dava konusu genelgeyi değerlendiren Paçalı, on binlerce masum hayvanın acı içinde ölümüyle sonuçlanacak yaptırımlar barındırdığını belirterek şunları söyledi:
“Ne zaman kurulduğu, kimlerden oluştuğu, hangi metotlarla çalışıldığı, bu çıktıya nasıl ulaşıldığı belirsiz bir komisyon sürecinin sonunda hiç de profesyonel bir yaklaşım ortaya koymayan bir genelgeyle bazı ırklar için acı ve işkence dolu bir süreç tetiklenmiştir.
“Bir ırka tehlike atfediyorlar ancak tehlikenin ne olduğu belli değil. Hayvanın ırkına atfedilen tehlike niteliğinin ort255518adan kalkması halinde ne olacağı belli değil. Verilen süre hayatın olağan akışına aykırı.
“Akıbetleri belli değil”
“Tıbbi gerekçelerle anestezi altına alınma olanağı bulunmayan veya güçten düşmüş hayvanların akıbetlerinin ne olacağı açıklanmamış, 1003’in belediyeden sadece 256’sında geçici bakımevi var ve el konulan ülke genelindeki tüm hayvanların bakım sorumluluğu bu 256 tesise yüklenmiş. Bu bakımevleri zaten tam kapasite ile çalışıyor. Üstelik bu merkezler geçici bakımevi statüsünde olduğundan fiziksel olanakları da ona elverişli. El konulan hayvanlar için uzun dönem barınma ihtiyacı bu merkezlerde karşılanamaz.
“Bir hayvanı 7-8 metrekarelik bir kafeste ömür boyu yaşamaya mahkum etmek hem etolojisine aykırı hem de uzun dönemde ciddi sağlık sorunlarına sebep olacak bir uygulamadır. Bunu bile bile bakımevlerine bu işi yüklemek de katliamdan başka bir sonuç doğurmaz. Altyapısı oluşturulmamış bir girişim bu. Baştan aşağı amatör bir genelge hazırlanmış. Bu genelgenin bu şekli ile uygulanması demek amacını aşarak on binlerce hayvanın yaşam hakkının ihlal edilmesi demek olur.”
Yazıcıoğlu: Hukuken iptali gerekir
Vakfın avukatı Özlem Yazıcıoğlu ise yaptığı açıklamada genelgenin “uygulanabilirlikten yoksun” olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Genelgede bir yığın fiili imkansızlık söz konusudur. Hukuki gerekçelerini başvurumuzda izah ettiğimiz üzere bu genelgenin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep ettik. Bu şekilde yürütmeye devam edilmesi hayvanlar için telafisi imkansız yahut güç sonuçlar doğuracaktır.
O sebeple öncelikli talebimiz yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi olmak üzere genelgenin iptali için dava açtık.”