in

Gezi parkı eylemlerinde hayvanlar

Gezi Parkı olaylarında insanlar kadar hayvanlar da etkilenmişti. Yaşam hakkı savunucuları hem direniş göstermiş, hem de hayvanlara yardım etmişlerdi.

28 Mayıs 2013 Gezi Parkı eylemlerinin başladığı tarih…

Ancak, ağaçların yok edilmek istenmesi daha öncesinde başlıyor. İş makineleri Gezi Parkına giriyordu. Ancak iş makineleriyle birlikte parka giren başkaları da vardı: Taksim’deki son yeşilliği korumak isteyen doğa dostları.

Ağaçların kesilmesini engellemek isteyen protestocular, parkın içine çadır kurdu. Ancak kurdukları çadır kolluk kuvvetleri tarafından yakılmaya çalışıldı. Sonrası zaten herkesin malumu… Gezi Parkını korumak için başlatılan eylemler tüm Türkiye’ye yayıldı ve adı yakın tarihe “Gezi Parkı Direnişi” olarak geçti. Park 3 ay süren eylemler sayesinde kurtuldu.

Ancak eylemler sırasında 8 genç yaşamını yitirdi. Siyasi bir dava olarak görülen “Gezi Davası”nda hapis cezaları çıktı. Gezi Parkı eylemlerinin siyasi ve sosyolojik sonuçları devam edecek gibi duruyor…

Biz o günlere, eylemlerin tüm hızıyla sürdüğü günlere gidelim. Gezi Parkı eylemleri sırasında ortaya çıkan hayvan hikâyelerine bakalım..

HAYVANLARA MÜDAHALE ÇADIRI

Gezi Parkı eylemlerinde polisin insanlara olan sert müdahaleleri hayvanları da oldukça etkilemişti. Eylemciler hayvanları düşünerek, gezi parkına hayvanlar için müdahale çadırı kurmuştu.

Çadıra yaralanan hayvanlar alınarak veteriner hekimler tarafından tedavi edilmişti. Bazı hayvanlar ise yaşam hakkı savunucuları tarafından parka yakın veteriner kliniklerine götürülmüştü.

Olaylar sırasında hayvanlara yardım eden isimlerden biri olan Burak Özgüner ve arkadaşları yaşanan olaylara karşı, hayvan hakları ihlalleriyle ilgili bir rapor hazırladı ve Cenevre’deki Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi’ne başvurmak için hazırlık yaptı. Gezi Parkında başvuruyu duyurmak isteyen Özgüner’e polis müdahale etmişti. 2019 yılında ise hayvanlara yardımda bulunan Özgüner’e terör soruşturması açılmıştı.

Polisin müdahaleleri sırasında eylemciler bir yandan direniş gösterirken bir yandan da merhamet gösterip hayvanlara yardımda bulunmuşlardı. Polisin attığı gaz bombasından etkilenen bir köpeği yaşam hakkı savunucuları, su ile köpeğin gözlerini silmişlerdi.

POLİS MÜDAHALESİNDE HAYVAN ÖLÜMLERİ

Yeryüzüne Özgürlük Derneği, “Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında ölen hayvanlar” için dava açılması talebiyle Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştu. Başvuruda gaz kullanılmaması istenmişti. Fakat gaz kullanımı süreç boyunca devam etti. Polisin gaz ve sert müdahaleleri sonucu ölen hayvanlar olmuştu.

Biber gazından 8 köpek, 63 kedi, 1,028 kuş ölmüştü. Resmi olarak yazan sayılar böyleydi fakat ölümü yansımayan daha çok hayvan vardı. Ayrıca, martı, kumru, tavşan, civciv olmak üzere çeşitli türler gazdan, sesten veya fiziksel travmadan zarar görmüş veya ölmüştü.

Sokakta yaşayan hayvanları yanında evlerde yaşayan hayvanlar da korku sebebiyle psikolojik travma geçirmişlerdi. Diğer taraftan olay bölgesinden kaçıp da henüz ulaşılamamış çok sayıda hayvanın olduğu tahminler arasındaydı.

Sinan Akçıl: Baba kızın hikayesi

Tahran’da ‘canlı kedi müzesi’: En çok Van kedisi var