in

Gece kulübündeki hapis köpek balığı, yeni yaşam alanına nakledildi

Antalya’daki bir gece kulübünde, akvaryum içine 10 yıldır mahkum edilen köpek balığı ‘Summer’, yüksek sesli müziğe, yanıp sönen ışıklar ve eğlenen konukların gürültüsü gibi nedenlerle işkenceye maruz kaldığı yönündeki şikayetler sonrası il merkezindeki yeni yaşam alanına nakledildi.

Geçtiğimiz aylarda Antalya Alanya’daki Club Summer Garden isimli gece kulübünde yıllardır dar bir akvaryumda hapis hayatı yaşayıp gece kulübünün gürültüsüne maruz bırakılan köpek balığı için nakil kararı alınmıştı.

Eğlence mekanına gelen Alman turist, Almanya’nın en büyük hayvan hakları organizasyonu olan PETA Almanya’ya (PETA Deutschland e.V.) ‘Summer’ın durumunu bildirdi. Bunun üzerine PETA’dan işletme sahibine, köpek balığının doğal ortamına bırakılması yönünde uyarı geldi.

Yapılan denetimde yaklaşık 3-4 metreküplük bir akvaryum içerisinde, 60-70 cm boyunda, 6-7 kg ağırlığında köpek balığının Carcharhinus limbatus türü siyah yüzgeçli köpek balığı olduğu belirlenmişti.

Hayvan hakları örgütü PETA, köpek balığının özgür bırakılması için bir imza kampanyası başlatmıştı.

DHA’nın haberine göre, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, balığın işletmeden alınıp uygun koşullara kavuşturulması talimatını verdi. Belediye yetkilileri de kent merkezinde yer alan Avrupa’nın en büyük tüneline sahip akvaryumunun yetkilileriyle görüşerek, ‘Summer’ı buraya nakletmek için harekete geçti.

ÖNCE SU ARDINDAN BALIK ALINDI 

Büyükşehir Belediyesi tarafından görevlendirilen ekip, köpek balığını almak için sabah saatlerinde eğlence merkezine geldi. Burada işletme sahipleri tarafından karşılanan ekip, önce köpek balığının bulunduğu suyun tuzluluk, ısı ve oksijen seviyesini ölçtü. Ardından su, kamyonet içindeki dev tanka aktarıldı.

Aktarma işlemi 1 saat sürdü. Su seviyesi düşen akvaryuma görevli, çıplak ayakla girerek köpek balığını branda ağla yakaladı. Güçlükle kontrol edilen köpek balığı ‘Summer’, hızla kamyonet içerisindeki tanka alındı. Tank içine de özel cihaz yerleştirilerek yolculuk süresince köpek balığına oksijen desteği sağlandı.

‘AKVARYUM İÇİN FARKLI BALIK TÜRLERİ DÜŞÜNÜYORUZ’

İşletme yetkilisi Ahmet Uyar, 10 yıl boyunca taze balıkla beslenen köpek balığının bulunduğu akvaryumun başında her gece bir güvenlik görevlisinin görevlendirildiğini, akvaryuma yaklaşılmaması için etrafına demir bariyerler yerleştirildiğini anlattı.

Balığın bir akvaryumcudan 10 santimetre boyundayken alındığını kaydeden Uyar, “Ayrılmak bizim için biraz zor olacak ancak daha iyi bir yerde olacağı için de sevinçliyiz. Hüznü ve sevinci aynı anda yaşıyoruz. Bu alanda yeni bir projemiz olacak. Akvaryum duracak ve yerine daha farklı balık türlerini düşünüyoruz. Sesten, ışıktan rahatsız olmayacak balık türleri olacak” diye konuştu.

Ahmet Uyar, balığın ses ve ışık sisteminden rahatsız olmadığını, bunun defalarca inceleme yapan uzmanlar tarafından rapor edildiğini de dile getirdi.

Büyükşehir Belediyesi’nde görevli su ürünleri mühendisi Nazif Ay ise köpek balığının yaşadığı alanda aslında rahatsız olmadığını söyledi. Uygun koşullar oluşmasaydı balığın büyümeyeceğini ve bir süre sonra öleceğini de anlatan Ay, “Tropikal tür. İşletme balığa son derece iyi bakmış. Sağlıklı durumda. Sadece daha iyi bir yerde yaşaması için taşıyoruz” dedi.

AYNI TÜRDE 5 KÖPEK BALIĞIYLA YAŞAYACAK

DOĞAL ORTAMINA DÖNMESİ MÜMKÜN DEĞİL!

2 saatlik yolculuğun ardından ‘Summer’, Antalya merkezdeki yeni yuvasına getirildi. Burada görevlilerce alınan ‘Summer’, birkaç günlüğüne misafir edileceği ve gözleneceği tanka yerleştirildi. ‘Summer’, 21 gün sonra 37 metrekarelik, içinde 37 ton su bulunan, aynı türde 5 çeşit köpek balığının bulunduğu akvaryumda yaşayacak. Köpek balığı ‘Summer’ın tüm ömrünü akvaryumda geçirdiği ve insan tarafından beslenmeye alıştığı için doğal yaşam ortamına dönmesinin mümkün olmadığı, bundan sonraki yaşamını akvaryumda sürdüreceği kaydedildi.

Kuşadası sahilinde nadir görülen deniz canlıları ölü olarak bulundu

Göründüğü gibi masum değil: Su samurları neden el ele tutuşarak uyuyor?