İnsanlık olarak büyük çoğunluğumuz besin kaynağı olarak hayvanları kullanıyoruz. Birçok kişi hayvanların sömürüldüğü veya işkenceye maruz kaldığı endüstrinin gerçek yüzünü bilmiyor. Bir tavuğun yumurtası için kullanıldığı veya eti için öldürüldüğü endüstrisinin gerçek yüzünü sizler için araştırdık.
Bu içerikteki görüntüler rahatız edici olabilir.
Bir tavuğun 1 yumurta üretmesi yaklaşık 36 saat sürer. Talebi karşılamak için, her yıl ABD yumurta endüstrisi tarafından 300 milyondan fazla tavuk kullanılmaktadır.
Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.
Bu tavuklar hayata işkence ile başlar. Civcivler gözlerini bir kuluçka makinesi içinde açarlar.
Ve hiçbir zaman annelerini göremezler..
Doğumdan kısa bir süre sonra dişi ve erkek olarak ayrılırlar.
Dişiler sömürülmeye götürülürken erkekler ise öldürülüyor.
Erkek civciv sektörde değersiz olduğu için ya çöp poşetlerinde boğularak ya da öğütülerek öldürülüyor.
Dişi civcivler ilk aşamada hayatta kalıyorlar ancak bu adımdan sonra işkence dolu hayatları başlamış oluyor.
Dişi civcivler yumurtlama merkezlerine götürülmeden önce gagaları sıcak bir bıçakla kesiliyor. Bu acımasız uygulamanın sebebi kafeslerde üst üste tıkılan tavukların birbirini yaralamaması olarak gösteriliyor.
Kafeslerde üst üste konulan bu hayvanların bırakın dolaşmayı, hareket edecek alanları bile olmuyor.
Ölen tavukların ve dışkıların arasında yumurtlayan bu tavuklar, 2 yıl boyunca sömürüldükten sonra sofralarımıza yemek olarak gelmek üzere kesilmeye gönderiliyor.
Baş aşağı asıldıktan sonra ya elektrik akımına maruz kalırlar ya da bıçak bandının üzerinde boğazları kesilir.
- 2016’da Türkiye’de 1 milyar 106 milyon 235 bin 358 tavuk henüz 45 günlükken kesilerek öldürüldü.
- Her yıl 6.000.000.000 erkek civciv işe yaramadığı için acımasızca öldürülüyor.
- Doğal ortamında yaşayan yabani bir tavuk yılda 10-15 kere yumurtlarken, yumurta endüstrisindeki bir tavuk 250-300 civarı yumurta bırakır.
- Doğal olmayan bu yumurtlama oranı tavuklarda hastalığa ve erken ölümlere neden olur.
- Nakliye esnasındaki kaba muamele dolayısıyla kanatları ve kemikleri kırılan tavukların çoğu mezbahaya ulaşmadan can verir.
Tüm bu aşamalardan geçen ve soframıza gelen tavukların etik yanı bu şekildeyken sağlık yanı da pek iç açıcı değil. GDO’lu yemlerle beslenen ve antibiyotikle şişirilen tavuklar insan sağlığı açısından da tehlike oluşturuyor. Tavukçuluk endüstrisinde kullanılan antibiyotiklere dikkat çeken Dr. Yavuz Dizdar, “Tavuk endüstrisinde antibiyotikler civcivlerin hızlı büyütülmesinde anahtar rol oynuyorlar. Antibiyotiklerin koruma amacı kisvesi altında kullanılıyor olması hayvanın dokusundaki kalıntı riskini ortadan kaldırmıyor. 2015 yılında yapılan araştırmalar antibiyotiklerin bilinenin aksine, yapısal proteinlerin senteziyle de etkileştiğini göstermiştir. Bunun tüketiciye en belirgin yansımalarından biri hayvanın 20 dakikada dağılacak kadar çabuk pişmesidir. Gerçek tavuk 2 saatten önce pişmez” diye konuştu.
- 42 günlükken en fazla 435 gram olması gereken tavuk, şimdi verilen antibiyotikler yüzünden 2.5 kilogram oldu.
- Tavuklar bir kilo alabilsin diye atmosfere 2.35 kg karbondioksit salındı, 4 ton su harcandı.
- Dünyadaki ekilebilir alanın 3’te 1’i hayvancılık için kullanılıyor. Yağmur ormanlarının 5’te 1’i yem üretmek için yok edildi.
- Türkiye’de dünya ortalamasının 1.5 katı tavuk tüketiliyor.
- Bu yazıyı okuduğunuz 2 dakikada 4200 tavuk kesildi ve gıda olarak sizin alışveriş yaptığınız marketlere yol almaya başladı.
Kaynak: Greenpeace.org, Collevtive Evolution, Free From Harm