in

Köpeklerde üst solunum yolu hastalıkları nelerdir?

Köpeğiniz solunum ile ilgili basit sandığınız bir belirtisi ciddi bir üst solunum yolu hastalığı olabilir. Peki, bunu nasıl anlayabiliriz, üst solunum yolu hastalıkları nelerdir?

Çoğu zaman köpeklerin sağlıklı olup olmadıklarını anlamak için burunlarına bakılır. Ancak burun ıslaklığı direkt olarak sağlıkla pek ilgili değildir. Köpeklerin burunlarının ıslak olmasının nedeni basit; sürekli burunlarını yalamalarındandır. Ancak tabii ki bu, burunlarına bakıp bazı sorunlarını anlayamayacağımız anlamına gelmez.

Köpeklerde burun akıntısı ve hapşırık normaldir. Ancak bu durum çok sık tekrarlanıyorsa ve burun akıntısı temiz değilse; kanlı, sarı, yeşil renkteyse veya kötü kokuyorsa ciddi bir sorun olabilir ve veterinere götürmeniz gerekebilir.

KÖPEKLERDE ÜST SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI

Eğer köpeklerde burun akıntısı sümük ya da iltihaplı bir şekilde ise bu köpeğinizin bakteriyel, viral veya mantardan kaynaklı bir enfeksiyonu olduğunu gösterir. Enfeksiyonun diğer belirtileri kötü koku, burun kanaması, öksürme veya köpeğin boğuluyor gibi nefes almasıdır.

Veteriner Hekim Kürşat Özer, solunum yolu hastalıklarından bazılarını şu şekilde sıralamaktadır; bronşit, soluk borusunda yabancı cisim, larenjit, soluk borusu kolapsı, damak yarığı, rinit, daralmış burun delikleri, zatürre, solunum yolları tümörü ve alerji bu hastalık grubuna girmektedir.

Kürşat Özer’e göre, bronşit olan köpeğin sürekli olarak kuru, sert bir öksürüğü vardır, bazen bu öksürük krizlerinden sonra köpek kusabilir ya da köpüklü görünümlü bir salya akar. Beden ısısı normalin üzerinde olmayabilir, ama genelde görünümü zayıftır. İyi bir bakım ve doğru ilaçlarla yeniden sağlığına kavuşabilir.

Bir köpeğin soluk borusunda yabancı cisim kaçmışsa, ani ve yoğun bir öksürme görülebilir. Köpekler genelde, soluk borusundaki yabancı maddeyi öksürerek yukarıya itmeye çalışırlar. Bunda başarılı olamazlarsa, bu maddenin çıkartılması için onu hemen veteriner hekime götürmek büyük önem taşır.

KÖPEKLERDE SES KISILMASI

Fazla konuşan bir kişi gibi, çok havlayan ya da çok öksüren bir köpeğin de sesi kısılabilir. Bir süre için sesini dinlendirmek ve öksürüğünü tedavi etmek, genelde bu durumu kısa sürede iyileştirir. Ancak kronik bir larenjit vakasının arkasında daha farklı ve daha ağır bir sorun yatıyor olabilir.

Bu köpekler çok görülen, doğuştan veya sonradan gelişen bir bozukluk olan soluk borusu kolapsı, genelde yaşamı tehdit edici değildir. Yine de kusurun düzeltilmesi için ameliyat önerilir. Şişmanlık bu durumu daha da zorlaştırdığından, köpeğinizin kilosunu koruyarak ona yardım edebilirsiniz.

Yeşil, kötü kokulu bir burun akıntısına neden olabilen burun enfeksiyonları ile ilgili veteriner Özer; ” Burundaki dokuların enfeksiyonu bakteriyel veya mantarlardan kökenli olabilir. Tedavi, nedenine bağlıdır. Enfeksiyonun tedavi edilmesi için genelde antibiyotik kullanılır.” diyerek veteriner kontrolünün önemli olduğunu belirtmektedir.

KISA BURUNLU KÖPEKLERDE ÜST SOLUNUM PROBLEMLERİ

Kısa burunlu boxer, pekines, sherpi ırkı köpeklerinde daralmış burun delikleri sorunu görülür. Bu köpekler nefes aldıklarında, burun delikleri kapanır ve hava akışı kesilir. Köpüklü görünümde bir burun akıntısı tipiktir. Bu durumdaki köpekler heyecanlandıklarında ağızlarından nefes alırlar. Köpeğin rahatlayabilmesi için Burun deliklerinin genişletilmesi gerekebilir.

Köpek öksürür, ateşi vardır, nabzı hızlıdır, göğsünden hırıltılı ya da fokurtulu ses gelebilir. Akciğerlerin iltihaplanması olan pnömoni, bir virüs, bakteri, alerji ya da parazitten kaynaklanabilir. Daha kolay nefes alabilmesi için. Pnömoni’li bir köpek genelde başını ileriye uzatıp, dirseklerini dışarıya çevirerek oturur. Ciddi bir hastalık olmasına rağmen, pnömoniye neden olan etkene yönelik bir tedaviye alındıklarında çoğu köpek kısa sürede iyileşir.

Solunum yollarındaki tümörler de sesli solunum, zorlukla soluma ya da öksürüğe yol açabilirler. Bu da veteriner hekiminizin araştırıp tedavi etmesi gereken bir konudur.

Aksırma ve öksürme, genelde köpeklerin alerjiye olan tepkisidir. Toz, böcek sokmaları, yiyecek maddeleri ya da solunum yolu ile aldığı bir madde, sorunun kökeni olabilir. Alerjik bir krizin diğer belirtileri, gözlerin sulanması, kaşıntı, bazen kusma ve ishaldir. Köpeğinizin alerjisi ile baş etmenin yolu, nedenini tanımaya bağlıdır.

Köpeklerin burunları oldukça hassastır ve hastalık belirtisi görülmesi durumunda mutlaka bir veterinere götürülerek tedavisinin yapılması gerekmektedir. Hastalıklarla ilgili internette paylaşılan bilgilere rağmen veterinerler, kişisel önlem alınmadan veterinere başvurulması gerektiğinin üzerinde duruyorlar. Geç başlanacak tedavi hangi nedenden kaynaklı olursa olsun rahatsızlığın vücuda yayılmasına ve daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvanlar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Köpeğinizin tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın.

Ünlü şairlerin kedi şiirleri

Sayılarla hayvan resimleri yapmak için tüyolar