Kulaklar köpek dostlarımızın en hassas organlarından biri ve hassas olmakla kalmayıp dış etkenlere de en açık bölgeleri arasında yer alıyor. Köpeklerde kulak enfeksiyonları ile de tahmin edebileceğiniz üzere oldukça sık karşılaşılıyor ve bu enfeksiyonlar fark edilip tedavi edilmezse ilerliyor, ilerledikçe köpeklere verdikleri zarar da artıyor. Bu nedenle köpeklerin kulaklarını düzenli olarak kontrol etmek, herhangi bir soruna işaret edebilecek durum fark edildiğinde zaman kaybetmeden veterinere götürmek köpek dostlarımızın sağlığı için çok önemli.
Uzun kulaklı köpekler daha çok risk altında
Kulak enfeksiyonları konusunda spaniel olarak tabir edilen uzun ve sarkık kulaklı köpekler daha büyük bir risk altında. Örneğin Cocker Spaniel, King Charles Spaniel gibi uzun, sarkık kulaklı ve tüylü köpeklerde kulak enfeksiyonları ile çok daha sık karşılaşılıyor. Bunun sebebiyse uzun kulakların kulak kanalını kapatarak nemli ve karanlık bir ortam oluşturması ve bu ortamda bakterilerin üremesinin çok daha kolay olması. Bu nedenle özellikle de köpeğiniz uzun ve sarkık kulaklıysa kulak bakımına çok daha fazla özen göstermeniz gerekiyor.
Aklınız kedinizde kalmasın: Kedi kısırlaştırma hakkında merak edilen tüm detaylar için ziyaret edin.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Nedenleri
Köpeklerde kulak enfeksiyonları çeşitli nedenlerle şekillenebilir. Bu nedenler arasında;
- Aspergillus gibi mantarlar
- Kulak akarları yani uyuza neden olan mikroskobik parazitler
- Travmalar
- Kulağa kaçan yabancı cisimler
- Kulak tümörleri
- Kulak polipleri
sayılabilir. Yani köpeklerde kulak enfeksiyonu kendi başına ciddi bir sorun olmakla birlikte kimi zaman altında tümörler gibi çok daha ciddi sorunlar da yatabilen bir semptomdur.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri
Köpeklerde kulak enfeksiyonu belirtileri hastalığın şiddetine ve altında yatan etkene bağşı olarak değişir, ancak genel olarak şu belirtiler köpeklerde kulak enfeksiyonu varlığına işaret eder;
- Kulaktan renkli ve kokulu akıntı
- Kulağa dokundurtmama
- Ağzını açarken ağrı duyma
- Kafayı sürekli sallama
- Kafayı bir yana eğik tutma
- Etkilenen kulağı sürekli sert şekilde kaşıma
- Kulağı kaşırken ağrı ve acı nedeni ile ağlar gibi sesler çıkartma
- Denge kaybı
- Titrek yürüme
- Sağırlık (duymama ya da duymakta zorlanma)
Bunlara ek olarak kimi zaman kusma, kulakta kızarma ve çok şiddetli vakalarda yüz sinirlerinin etkilenmesi gibi belirtilerle de karşılaşılabilir. Bu belirtilerin biri bile köpek dostunuzda bulunuyorsa mutlaka veterinere götürmeniz gerekir.
Tedavi
Köpeklerde kulak enfeksiyonu tedavisinde enfeksiyon oluşumunda rol oynayan etken çok önemlidir, bu nedenle veteriner hekim öncelikle enfeksiyonun neden kaynaklandığını teşhis ettikten sonra bu etkene uygun bir tedavi uygulayarak köpek dostunuzu sağlığına kavuşturacaktır.